Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Tyle zawieszenie - zapadnięte, a może mi się
Autor Wiadomość
woxy 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '97 - HB
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 26-05-2007, 23:51   [Cari 1.8 GDI] Tyle zawieszenie - zapadnięte, a może mi się

Witajcie,
mam Cari 1.8 GDi z Holandii (od razu z hakiem, wiec pewnie śmigała z przyczepką). Ostatnio przewoziłem spory ciężar (jakieś 400-500kg + ja = 500-600 ;) ) także koła tyle zrobiły zeza do środka. Nie obcierały koła podczas jazdy wiec pojechałem w trasę (niecałe 250km).
Za kilka dni jechałem z pasażerem z tyłu który powiedział mi "Nie chce Cię martwić ale łożyska Ci huczą z tyłu". Od tego czasu mam wyczulone ucho i wzrok na wszelkie stuki, huczenie itd z tylnego zwieszenia.
Ostatnio zauważyłem, iż tylne koła jakby lekko zapadnięte są wierzchami do środka (jakby Cari była pod obciążeniem). Przód stoi pionowo a tył lekko do środka zapadnięty. No i teraz już sam nie wiem czy tak było czy może po tej mojej jeździe tak się zrobiło.
Czy może ktoś z Was to zweryfikować u siebie?? Dodam ze Cari jest zapadnięta ja tak około 1cm w stosunku do pionu.

Pozdrawiam
Woxy
?>

Jeśli moja wypowiedź znaleziona na forum pomogła w rozwiązaniu jakiegoś tematu to kliknij POMÓGŁ.

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Wysłany: 27-05-2007, 00:33   

powiem szczerze , ale nie wiem jak na to experci zareagują...mam to samo i moim skromym zdanie jest ok... jeśli byłeś na stacji diagnostycznej i przeszedłeś wszelkie testy to musi być ok... jest takie poporostu wrażenie... jeśli ci huczą koła to poprostu czas na ich wymianę...opony starte na krwaędziach taki dzwięk wydają...pozdrawiam

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 27-05-2007, 01:12   

sprawdz geometrie, moze wlasnie przez ten pochyl ci te opony hucza
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 27-05-2007, 08:49   

W większości aut tył ma lekki ,,minus'' bo poprawia to prowadzenie w zakrętach - zbyt duzy minus już nie jest wskazany - w Cari tez mam leciutki minus na tyle w stosunku do przodu. Tak samo miałem w Corsie i tak samo ma kumpel w mondeo i w megance tak że w niektórych autach tak ma być - grunt by kąt był taki jak fabryka nakazuje. Sprawdź kąty i zbieżność. Huczenie niekoniecznie może być od łożyska - równie dobrze od wyząbkowanej opony a ta od rozjechanego zawieszenia, złej zbieżności, złej mieszanki, złych dróg i całej innej masy powodów. Jak huczy z jednej strony to może i łożysko ale jak z obu to raczej opony. Czasem pomaga zamiana kół miejscami na osi - prawe na lewą stronę i odwrotnie. Spróbuj bo to szybka akcja i warto sprawdzić jak będzie.

woxy 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '97 - HB
Wysłany: 27-05-2007, 13:45   

Dzięki za podpowiedzi,
jak na chwile wyrwę się od remontu, to posprawdzam co się da i jeśli da to poprawę jazdy nie omieszkam się podzielić moimi spostrzeżeniami :)

Pozdrawiam
Woxy
?>

Jeśli moja wypowiedź znaleziona na forum pomogła w rozwiązaniu jakiegoś tematu to kliknij POMÓGŁ.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 27-05-2007, 14:15   

jesli masz wrazenie ze tyl "siedzi" a do tego slyszysz huczenie z tylnych opon to na 90% masz padniete amory (duze prawdopodobienstwo bo hak z tylu).
zabkowanie opon powstaje z dwoch powodow tj. padniete amory lub zla gemoetria.

krzysiek_base
[Usunięty]

Wysłany: 28-05-2007, 22:31   

arturro tu mam racje ,jak chcesz sprawdzić czy hucza łożyska do podnies auto na lewarku sprawdz luzy na bok , góra dół jak bedzie powyżej ok 2mm to mogą być łożyska

ale również zerknij na opony ,a może masz zimówki w tyłu przy tej pogodzie szybko sie scierają ,(wiem i bo mam)

zibi
[Usunięty]

Wysłany: 30-05-2007, 21:15   

Witam
Moja Cari też zaczynała "brać " opony z tyłu od wewnętrznej krawędzi. Utrata geometrii spowodowana była mocnym zużyciem łączników poprzecznych wahacza tylnego.
Po wymianie tych dłuższych koła natychmiast się wyporostowały, ponowne ustawienie geometrii i jest ok.
pozdrawiam
zibi

Odpowiedz do tematu