[Cari 1.9TD] gorący nie odpala |
Autor |
Wiadomość |
marcel [Usunięty]
|
Wysłany: 25-05-2007, 20:42 [Cari 1.9TD] gorący nie odpala
|
|
|
Witam serdecznie: W ostatnich dniach pojawił się nowy problem; otóż jak silnik nagrzeje się do normalnej temp. pracy to nie mogę go ponownie odpalić. Na zimnym i letnim silniku odpala za każdym razem i bez żadnych oporów. Zrobiłem próbę 15 razy i za każdym razem palił. Mechanik sugeruje stacyjkę. nie za bardzo mi to przemawia bo zrobiłem eksperyment ze jak nabrał temp. i sprawdziłem że nie odpala podniosłem maskę i po ok 15-20 min. odpalił znowu. Innym razem nie otwierając maski czekałem ponad 2 godz.!!!!
Dodam jeszcze że w tym czasie całkowicie milczy. |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 25-05-2007, 23:48
|
|
|
probowałeś na popych??? może szczotki w rozruszniku sie zawieszają??? postaraj sie popukać rozrusznik i zobaczyć czy odpala...jeśli tak to kupić zestaw naprawczy i wymienić... pozdrawiam |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 25-05-2007, 23:56
|
|
|
maxwell61 napisał/a: | probowałeś na popych??? może szczotki w rozruszniku sie zawieszają??? postaraj sie popukać rozrusznik i zobaczyć czy odpala...jeśli tak to kupić zestaw naprawczy i wymienić... pozdrawiam |
Czlowieku takiego auta sie nie odpala na popych !! Malucha mozesz na popycha odpalic |
|
|
|
 |
marcel [Usunięty]
|
Wysłany: 26-05-2007, 11:44
|
|
|
Jednak spróbowałem odpalić na popych i odpalił czyli chyba można wykluczyć rozrusznik
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 26-05-2007, 11:48
|
|
|
a to dlaczego ? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
marcel [Usunięty]
|
Wysłany: 26-05-2007, 12:40
|
|
|
faktycznie to nie wyklucza rozrusznika. Ale cały czas nie daje mi spokoju TEMPERATURA SILNIKA I UDANE ZAPALANIE NA ZIMNYM SILNIKU |
|
|
|
 |
major
Mitsumaniak Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Wrz 2006 Posty: 678 Skąd: kalisz i wrocław
|
Wysłany: 26-05-2007, 13:17
|
|
|
ja gdy miałem problem ze szczotkami rozrusznika było podobnie ranog gdy zimny odpalał a po rozgrzaniu juz nie |
_________________ Moje autka:
Carisma GLX 1.6 1996 rok
Galant SPORT EDITION 2.5 V6 1998 |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 26-05-2007, 13:30
|
|
|
Meteo napisał/a: | Czlowieku takiego auta sie nie odpala na popych !! Malucha mozesz na popycha odpalic |
no i co?? głupio??? uwagi dla siebie zachowaj...człowieku
jak ci stanie auto w środku drogi w nocy to za pewnością rozłożysz kocyk i poczekasz na oklaski z nieba...napisalem to tylko po to aby sprawdzić przyczyne... pozdrawiam |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 26-05-2007, 17:29
|
|
|
Takie sprawdzanie może się skończyć kapitalką silnika
Zasponsorujesz mu ją w razie co? Nie? To nie doradzaj głupot. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 26-05-2007, 22:05
|
|
|
maxwell61 - Ty chyba wogole nie masz pojecia co moze stac sie po Twoich radach z silnikiem , poczytaj troche na temat takich glupich rad i dopiero pisz cos na forum bo takie rady to mozesz dawac na forum MALUCH FORUM a nie tutaj a jezeli sam preferujesz takie metody to zycze dlugiego uzytkowania swojego samochodu jednak ten co kupi go od Ciebie bedzie mial strasznego pecha |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 27-05-2007, 00:15
|
|
|
może jednak załóżcie to forum tylko dla expertów, bo dziwnym trafem taki sam problem miał moj kolega i ja sam osobiście.. spróbowaliśmy na popych kilka razy razy!!!! (kolega jest głównym mechanikiem w ASO w AUDI) to był znak że rozrusznik, wowczas pojechalismy do elektryka..sprawdził napiecie na aku.. wymienił zestaw naprawczy rozrusznika... i chodzi jak ta lala... jak chcecie to wykluczcie mnie z tego forum bo jak czytam wasze przechawalanki to ma dośc!!! tylko ktory lepiej dowali!!! saphire i mateo życzę wam powodzenia... serio to forum co raz bardziej mnie zraża ...
moje auto użytkuje już 3 lata przejechałem już 80 tys i jakoś chodzi na moich głupich radach...może wasze auto nie daje rady na waszych radach...
nie każe nikomu odpalać codziennie na popych!!!ludzie!!! jak coś macie do mnie to piszcie na PW!!! bede wdzieczny
aco wyście koledze doradzili????!!! nic!!! tylko tyle że kolejny post na waszym koncie... |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 27-05-2007, 09:05
|
|
|
Rzecz w tym że tu chodzi o to że odpał na zaciąg nawet po jednym razie może zniszczyć silnik o czym bardzo boleśnie przekonał się kumpel a ostrzegałem go by nie odpalał na zaciąg ale się uparł i tyle. Pierwszy i ostatni raz w życiu tak odpalił. W zasadzie próbował. Skończyło się tym że po wrzuceniu na dwójkę i zasprzęgleniu silnikiem szarpnęło i to był koniec. Po rozbiórce okazało się że zerwał pasek rozrządu, pogiął zawory, wywaliło prowadnice, i w dwóch tłokach wybiło dziurki i pogięło korbowody - głowica też pęknięta była więc więcej spraw już nawet nie badali. Silnik poszedł na złom. Nie opłacało się go naprawiać. Kupił używany za kilka klocków a że auto było wtedy jeszcze na gwarancji kiedy to zrobił to tym samym gwarancja poszła się... dodam że to było całkiem wypasione dwu letnie audi. Po wymianie silnika doszła kolejna sprawa. Okazało się że coś wyrypało w skrzyni więc i skrzynię musiał naprawiać ale jak mu krzyknęli parę kzł to odpuścił i tez kupił używaną - sprzedał to auto zaraz potem. Stracił na nim tyle kasy że głowa mała. Teraz tak się boi cokolwiek ruszać z autem że jak mu aku zdechł to nawet nie chciał z kabli odpalać ani na sznurku do domu się zaciągnąć. Wyciągnął aku, pojechał naładować i na drugi dzień wrócił i odpalił. teraz już jest mądry ale po szkodzie... |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 27-05-2007, 09:31
|
|
|
zgadzam się, ale denerwuje mnie styl pisania niektórych ludzi na tym forum... mozna zwrócić uwagę w sposób subtelny, a nie pokazywać na forum jakim to się jest kozakiem... akurat twój kolega miał pecha, ale w 1000 innych przypadków nic sie nie wydarzyło... z reszta skończmy tą głupia dyskusję... pozdrawiam |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 27-05-2007, 09:40
|
|
|
Nawet jeśli prawdopodobieństwo rozwałki było tak małe to i tak nie warto ryzykować. Dodam że tak małe nie jest bo znam jeszcze kilka kolejnych przypadków - jedną Corsę, jedną Astrę, megankę, fiata... co ciekawe tylko wśród znajomych zatem prawdopodobieństwo jest znacznie wyższe. W rzeczywistości można by raczej rzec że jak będziesz miał dużo szczęścia to nic się nie stanie a nie że jak będziesz miał pecha to ci silnik rozwali Aha dodam jeszcze ku przestrodze że holowanie auta z automatem bez odpalonego silnika to śmierć skrzyni nie wspominając o odpalaniu na zaciąg |
|
|
|
 |
daro.do [Usunięty]
|
Wysłany: 04-06-2007, 09:20 1.9 TD
|
|
|
Jeśli 1.9 TD nie odpala przy gorącym silniku to może oznaczać problem z pompą wtryskową i to radzę sprawdzić a nie ciągać czy pchać i szukać przyczyn w rozruszniku |
|
|
|
 |
|