|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Civic IX |
Autor |
Wiadomość |
lobuzek
Forumowicz lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 11 razy Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 576 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 26-01-2020, 18:41 Civic IX
|
|
|
Do białego Accorda dołączył czarny Civic. Od pewnego czasu dojrzeliśmy z żoną do automatycznej skrzyni. Skoro tak, to CVT w Jazzie odpada, a porządny automat trafiał do Civiców od 2010 r. Szybka akcja ze sprzedażą Jazza-poszedł w godzinę i za wyższą cenę, niż kupiłem 3 lata temu. Równie szybkie znalezienie Civica IX.
Rocznik 2012, przebieg 88000 km. Jeden właściciel (kobieta), pełen serwis w Hondzie, oczywiście w Niemczech, bo krajowe egzemplarze były podejrzane i po oględzinach kilku odpuściłem. Wizualnie jest ok, poza rysami pod klamkami (kobieta). Stan samochodu i historia serwisowa bardzo dobrze świadczy o właścicielce. Praktycznie żadnych śladów zużycia, a mam pod opieką kilka Civiców i wiem jak potrafią wyglądać. Intensywna 3 dniowa praca (parownica, odkurzacz piorący, Menzerna, Autosol, Poorboys, Tenzi i jeszcze sporo innych) spowodowały, że zasadniczo jest ok i rysy pod klamkami zniknęły. Tak czy inaczej, aby dorównać białemu Accordowi, musi przejść polerkę, tyle że niech się ciepło zrobi.
Wyposażenie fajne – wersja Sport, więc jest fabryczna kamera cofania i czujniki, klima dwustrefowa. Brakuje Bluetooth, ale w drugim aucie w rodzinie nie jest konieczny, zestaw Parrota załatwi sprawę. Z ciekawych rzeczy ma dołożone ogrzewanie postojowe Eberspacher sterowane mocno rozbudowanym pilotem i faktycznie fajna sprawa. Nie dość, że ciepło, to jeszcze zero rys na przedniej szybie.
Do zrobienia tak naprawdę przegląd i wymiana oleju w automacie, no i na szybko opony, bo obecne są kwadratowe. Jutro wpadają zimowe 16 Nexeny na oryginalne felgi stalowe, a latem na 17 calowe alufelgi pójdą Savy.
Ogólnie samochód w porównaniu a Civicem VIII niebezpiecznie zbliżył się do Accorda i zaskakująco mało spala z automatem, który jest świetnie zestrojony. |
|
|
|
 |
sampler
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Pomógł: 62 razy Dołączył: 08 Gru 2005 Posty: 2352 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 26-01-2020, 20:52
|
|
|
Z ciekawości kto jest producentem tej skrzyni AT dla Hondy? To 5 biegowy hydrokinetyk? |
_________________ BYŁY:
GALANT E34 1.8 TD
GALANT EA5A'97 2.5 V6 24V
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i
SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI |
|
|
|
 |
lobuzek
Forumowicz lobuzek

|
Wysłany: 26-01-2020, 21:21
|
|
|
sampler napisał/a: | Z ciekawości kto jest producentem tej skrzyni AT dla Hondy? To 5 biegowy hydrokinetyk? |
To klasyczny 5 biegowy hydrokinetyk. Wydaje mi się, że to autorska konstrukcja Hondy, ale nie jestem pewien. |
|
|
|
 |
lobuzek
Forumowicz lobuzek

|
Wysłany: 08-08-2020, 20:59
|
|
|
Civic od zakupu przejechał 7500 km, więc czas na serwis. Na początek Engine Flush Liqui Moly, potem 5W30 Liqui Moly oraz Ceratec, jako że auto głównie jeździ w mieście i ma zimne starty. Poza tym wszystkie filtry wymienione, ozonowanie, prawnie tapicerki itp. Jako że mam sprzęt i własny garaż, to walka trwa.
Wrażenia rewelacyjne. Auto świetne, szukające zakrętów, zjadliwe, przytomny automat, małe spalanie (średnia z wyjazdu do Pragi w 5 osób to 6,5 l). Po wyciszeniu i całkowitej zmianie audio samochód jest po prostu kompletny, obszerniejszy w środku od Accorda. W wielu aspektach osiąga poziom Accorda. Zostaje na dożywocie, a ja zmieniając Accorda pewnie kupię Civica IX Tourera.
Za 2 tygodnie korekta lakieru i powłoka ceramiczna. |
|
|
|
 |
|
|