Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Swap 1.6 na 1.8 nie GDI
Autor Wiadomość
lipiniak 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-03-2020, 20:34   Swap 1.6 na 1.8 nie GDI

Hej,

Jako ze mam trochę wolnej gotówki i planowałem zakup nowego samochodu, wpadłem na pomysł remontu mojej Cari. Mam ją z 2000 roku 1,6 benzyna plus gaz wersja poliftowa. Niestety jest strasznie zaniedbana przeze mnie i stała ponad rok pod chmurką z odpalaniem raz w miesiącu, ale wróciłem do niej i jeździ. Jak widać nie do zajechania a ma już 330 tys kilometrów zrobione.

Chciałbym jej zrobić gruntowny remont wnętrza (głownie fotele), zwieszenia bo dupa szoruje po asfalcie z racji butli 70L, no i głównie silnika z racji tego że faluje na jałowych i mimo regulacji nic sie nie zmienia. Głównie podejrzewam przepalony zawór na jednym z cylindrów gdyż miałem już przypadek podparcia zaworów.

Wracając do sedna pytania wiem że jest jednostka 4G93 w wersji nie GDI i pytaniem jest czy będzie pasować do Cari z 1.6? Zakładam kupno dawcy z takim silnikiem, wiem ze takie silniki byly w wersjach przedliftowych i chyba w space starach z podobnych lat.

Wiem że to może być przerost treści nad formą, ale mam ochotę, czas i pieniądze by się w coś takiego pobawić.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 10-03-2020, 07:35   

Chyba to jest ten sam blok jak w 1.6 tylko jest inny wał i i korby i pewnie tłoki. Większa pojemność jest zrealizowana większym skokiem tłoka.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 10-03-2020, 10:29   

Teoretycznie taka przekładka powinna być P&P. Ale to tylko teoria.
Silniki 4G92 1.6 i 4G93 1.8 to ta sama rodzina, więc wszelkie mocowania powinny pasować. Ale jak to w rodzinie, mimo wspólnych genów każdy jest trochę inny, nawet rodzeństwo potrafi się róznić ;)
Skrzynia przy obu jest też renaultowska JB3, z tym, że z różnymi oznaczeniami - przy 1.8 jest JB3-252, przy 1.6 jest JB3-242. Różnica tkwi w przełożeniach biegów, inna może być (nie musi) średnica sprzęgła.
Na pewno do wymiany byłby komputer sterujący (ECU).
Szczerze, to bardziej ciekawi mnie, gdzie dostaniesz takiego dawcę z silnikiem w dobrym stanie, bo 1.8 SOHC to rzadkość na rynku. W końcu podstawą w przedliftowych benzynowych Carismach były silniki 1,6, a potem 1.8 GDI.

lipiniak 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-03-2020, 10:27   

Szczerze nie szukałem jeszcze dawcy. Teść szukał Space Stara i podobno tam są 1.8 częściej do dostania. Ale obawiam sięże to może wyjść na gorsze. Ale realnie myślałem o jakimśrozbitku. Raz mi siętrafił i plujęsobie teraz w brodę że nie kupiłem bo miał rozbity tylko tył więc cały przód był elegancki.

Muszę cośogarnąć. Albo regenerowaćalbo cośinnego byle ze stajni Mitsubishi. Bo dzięki znaczkowi myślętylko o wymarzonym Evo.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 12-03-2020, 19:16   

lipiniak napisał/a:
Teść szukał Space Stara i podobno tam są 1.8 częściej do dostania

Szczerze ? Wątpię. Aż z ciekawości zajrzałem sobie na Otomoto.
Przykładowe ogłoszenie do robienia klientów w bambuko :
https://www.otomoto.pl/of...html#6718a00ae4
Auto oczywiście z silnikiem GDI, chociaż nigdzie tego nie pisze. Żadnych zdjęć silnika nie ma ;) Jedyna informacja o silniku to :
Cytat:
Jednostką napędową jest silnik benzynowy o pojemności 1.8L i mocy 122 KM

Dla kogoś, kto jest zainteresowany tematem to wystarczy, już wiadomo, że to GDI, ale dla laika...
Tu podobna ściema, moc silnika podniesiona za to do 140 KM :D
ale jak dokładnie przyjrzysz się silnikowi, to zauważysz 3 literki na bocznych osłonach. Zgadnij jakie ? :D

Poza tym, chociaż SS to w sumie kuzyn Carismy (auta na tej samej płycie podłogowej), to jednak baaaaardzo ostrożnie i nieufnie podchodziłbym do przekładki zespołu napędowego z SS do Cari. Chociaż oczywiście, wszystko da się zrobić, to tylko kwestia ceny ;)

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 12-03-2020, 19:34   

apg2312 napisał/a:
Przykładowe ogłoszenie do robienia klientów w bambuko :

Rocznik 1999 w takich pieniądzach to rozbój w biały dzień :evil: .

apg2312 napisał/a:
Tu podobna ściema, moc silnika podniesiona za to do 140 KM :D
ale jak dokładnie przyjrzysz się silnikowi, to zauważysz 3 literki na bocznych osłonach. Zgadnij jakie ?

Auto byłego forumowicza, jak dobrze pamiętam to z Oleśnicy, robione na grubo.

lipiniak 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-03-2020, 20:10   

Zdajęsobie sprawęz robienia ludzi w bambuko. I wiem że 1.8 jest ciężko dorwać, ale to pytanie które zadałem jest raczej takim rozważaniem czy w ogóle sięza to zabierać. Dziś żonie pokazałem Galanta i powiedziałaże ładne więc może tędy droga :)

Swoją drogąoglądałem Cari 1.6 i teżtrafiłem na kolesia z Lublina który robił w bambuko. Jechałem prawie 300 km do niego po to tylko zeby zobaczyćrdze, zalane olejemświece.i uwalone wspomaganie. Nie mówiąc już o fotelu zalanych reflektorach i check engine po mocniejszym przygazowaniu. A koleś sięcenił za 5900 ...
o widzę że nadal nie może sprzedać :)
https://www.olx.pl/oferta...html#cb372509d2

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 12-03-2020, 20:31   

Lepszy chyba do swapu był by GDI bo łatwiej było by założyć 2.0 z Gala bo chyba skrzynia jest taka sama.

FTOrek 
Forumowicz

Auto: COLT CJ5A
Wysłany: 18-04-2020, 08:56   

A może by tak wybrać z silników Volvo V40.

Odpowiedz do tematu