Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Radio ASX
Autor Wiadomość
barteklewy1 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi asx 2011
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-02-2020, 20:25   Radio ASX

Witam,
Od niedawna mam asx-a z 2011 roku i nie posiada on radia z wysiwtlaczem, czego mi brakuje, bo nie ukrywam że chciałbym mieć kamerę cofania i tu pojawia się taka kwestia, że upatrzyłem radio, które ma funkcje kamery cofania, ale po wymieniu kilku wiadomości ze sprzedającym powiedział mi on, że to radio jest od asx-a z 2016 roku jak i cała instalacja i że będzie potrzebna przerabiania kostek i nie wiem czy gra jest wogule warta świeczki.
Poproszę o porady i pozdrawiam 😁😁

Maciek111 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Wysłany: 09-02-2020, 20:36   

Warta a przeróbka Cię nie przerośnie. Tylko czytaj dokładnie.

barteklewy1 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi asx 2011
Wysłany: 09-02-2020, 20:42   

A czy do wzmacniacza rockford musi być specjalne radio?

[ Dodano: 09-02-2020, 20:52 ]
Czy lepiej jednak założyć kamerę cofania w lusterku wstecznym i bez wymiany radia, jak myślicie co lepiej?

Klajusz 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DID 4N13 150PS
Kraj/Country: Italy
Wysłany: 23-02-2020, 23:17   

Witam,
podpinam sie pod watek.
Tez chialbym zmienic na cos z nawigacja i obsluga tylnej kamery.
Mam ASX-a rok 2010 ze standardowym radiem.
Po czym poznac czy ma tak zwany wzmacniacz Rockford?
Ponoc sa potrzebne dodatkowe zlaczki do wymiany radia na cos w stylu android nawigacja made in china.
MK

[ Dodano: 09-03-2020, 22:25 ]
Ok... radio smiga. Okazalo sie ze nie ma tego rockforda.
Teraz mam problem ze sterowaniem z kierownicy.
Z radia standardowo wychodza przewody Key1, Key2 i oczywiscie masa Groud. Wszystkie dochodza do gniazda ktore idealnie pasuje do zlacza w aucie. Z tym tylko ze radio nie odbiera "sygnalu" od auta.
Oprocz gniazda (ktore pasuje jak ulal do auta) z wiazki wychodza dodatkowo jeszcze raz przewody Key1 i Key -5V...
I teraz nie wiem za bardzo jak to ogarnoc....
Drodzy Mitsumaniaki! Poradzicie?
W sobote mam zamiar wyciagnac wszystko zeby podlaczyc kamerke cofania... mam nadzieje ze przy okazji bede mogl rozprawic sie ze sterowaniem z kierownicy...
Szukam na youtubie i na forach w makaroni ale nic nie moge znalezc.

[ Dodano: 09-03-2020, 22:27 ]
Hmm... zobaczymy czy to rozwiaze zanim mnie dopadnie coronavirus :mrgreen:

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 10-03-2020, 00:13   

Weź instrukcję od radia i czytaj. Jak nie ma instrukcji to pytaj sprzedawcy. Jak pochwalisz się nam JAKIE to radio to może coś Ci podpowiemy.

Klajusz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-03-2020, 14:06   

Hej!
radio android typu "made in china":
https://it.aliexpress.com/item/4000580586920.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.2d894c4dyiZoyb

Nie bylo zadnej instrukcji wydrukowanej, ale w pameci Rom znalazlem pdf.
Jedno jest pewne:
"The steering wheel buttons of the product are appropriate for the original car steering wheel with
non-bus control mode"
W tym przypadku nie wiem czy potrzebny jest jakis dodatkowy interfejs... mam nadzieje ze nie.

"The original car’s steering wheel buttons should be voltage input control,that is ,when operating each
button,the corresponding inputs of original car audio input different voltage.
Before installation,find out the ground wire,original car steering wheel cables(Caution: some cars have
three wires and others have two),and the steering wheel button power supply line(+5v),then connect
with the corresponding steering wheel buttons power line still have power,no need to connect power line
again,Otherwise,please connect it with the “+5v output of our product’s steering wheel buttons function
to use.)"

Jezeli chodzi o te 3 przewody od auta... ktos z Was przerabial to juz?
O ile dobrze pamietam do tej magicznej kostki od auta dochodzi wiecej przewodow niz trzy..
W sobote wygrzebie i popatrze....
chcialbym wrzucic fotke... ale wstyd sie przyznac... chyba nalezy ja umiescic na jakims serverze i podpiac link... :shock:

Laknat 
Forumowicz

Auto: ASM MY17
Wysłany: 10-03-2020, 14:19   

Znajdziesz sporo wątków i to całkiem świerzych na podobny temat. Ogólnie z tego co pamiętam to przy wymianie pojawia się błąd poduszki. Są też instrukcje jak to naprawić. Inna inszość to sama jakość tego typu odbiorników. Może się okazać, że nie będziesz zadowolony z samego radia, jego obsługi i jakości dźwięku.
Ostatnio zmieniony przez Laknat 10-03-2020, 14:20, w całości zmieniany 1 raz  

Klajusz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-03-2020, 14:20   

chyba sie udalo... to instrukcja ze schematem na koncu:
https://drive.google.com/file/d/1tPW7vH1Nl4jf1cBdQ91SVkd_4SgtL6ac/view?usp=sharing

[ Dodano: 10-03-2020, 14:25 ]
Laknat napisał/a:
Znajdziesz sporo wątków i to całkiem świerzych na podobny temat. Ogólnie z tego co pamiętam to przy wymianie pojawia się błąd poduszki. Są też instrukcje jak to naprawić. Inna inszość to sama jakość tego typu odbiorników. Może się okazać, że nie będziesz zadowolony z samego radia, jego obsługi i jakości dźwięku.

jak na razie nie ma bledu poduszki.... prawda jest tez taka ze wczesniej zapalala sie i gasla dioda: "passenger air bag off" jak przekrecalem kluczyk w stacyjce... Teraz tak nie robi. Ale porzez Torque Pro sprawdzalem i nie wykrywa zadnych bledow.

[ Dodano: 10-03-2020, 14:30 ]
Laknat napisał/a:

Pogrzebie i poszukam poki mam chwile (kwarantanna).
Jezeli chodzi o jakosc dzwieku spodziewalem sie czegos gorszego.
Generalnie obiecalem zonie nawigacje, tylna kamere i co najwazniejsze lepszy interfejs do obslugi telefono porzez BT.

[ Dodano: 10-03-2020, 14:50 ]
znalazlem na youtubie (niestety po portugalsku) :
https://www.youtube.com/watch?v=Nvww3Pjqp8U
https://www.youtube.com/watch?v=FbUKhZEum2Y

ale gosc udowodnil na koniec ze mozna bez dodatkowych interfejsow.. to teraz zostanie tylko to wszystko zrozumiec... byloby lepiej po polsku :lol:

[ Dodano: 10-03-2020, 18:15 ]
Moze na przyszlosc sie komus przyda :
https://drive.google.com/open?id=158P4FXHLXs66NDPGrefOY_vv0hhNewQG

Jeszcze nie rozwiazalem ale mysle ze jestem na dobrej drodze zeby to podlaczyc bez zadnych interfesow...

Niestety na forum nie moge znalezc zadnego schematu.
Moze zle szukam.

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 10-03-2020, 22:49   

Sterowanie w chińczyku z kierownicy powinno działać bez żadnego interfejsu (przynajmniej w moim chińczyku tak było). Sprawdź czy przewód oznaczony jako "Steering wheel ground" masz podłączony do masy auta. Key1 i key2 służą do podłączenia sterowania z kierownicy, ale w moim chińczyku ja nic dodatkowo nie podłączałem (w moim chińczyku key1 i key2 nie było). Jeśli nadal będzie występować problem, to rozwiązanie masz tu

Klajusz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-03-2020, 10:06   

Dzieki serdeczne.
Sprawdze, sprobuje i porobie fotki. Jak bedzie ok... przygotuje cos co moze byc przydatne dla innych.

[ Dodano: 12-03-2020, 00:44 ]
Znalazlem schematy:
https://drive.google.com/open?id=1doZ2VkYr6fHk7KbajnD1y1eoJOT5rYqB
W gniezdzie od auta (oznaczonym na schemacie C-103) przewod niebieski i czerwony odpowiada za sterowanie z kierownicy (kompletne z obsluga telefonu BT).

Poza tym na forum znalazlem BARDZO PRZYDATNY LINK:
http://mmc-manuals.ru/man...11/index_M1.htm

to manual do ASX znajdziecie tam wszystko
Pozdrowionka

[ Dodano: 18-03-2020, 10:47 ]
Ok.... funkcjonuje. Musialem podlaczyc Key1 i Mase do przewodow od auta jak ze schematu powyzej.
Nota Bene: Key2 + Masa nie funkcjonuje (w zakupionym radiu originalnie bylo tak w kostkach)
Pozdrowionka

kfascik 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Wysłany: 11-05-2020, 09:09   

Cześć,

chciałem zapytać Was, czy są jakieś różnice między tymi dwoma wersjami tej stacji multimedialnej ? (Końcówka T-11 vs. T-15). Czy jest to tylko Software, czy też mógł zmienić się Hardware na przełomie lat. https://ibb.co/JWZ23Pr https://ibb.co/t8p5Mcx
Obie są to wersje tego samego wariantu stacji multimedialnej https://ibb.co/6r0YL3H

Zastanawiam się też, czy Android Auto na tym zestawie będzie śmigał.

Pozdrawiam!

Mateusz_9709 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX '12
Wysłany: 09-02-2024, 14:33   

Witam forumowiczów,
Ostatnio nabyłem radio android Blow avh-9930 i działa bez problemu na przekscowce ISO tylko nie wiem jak dokładnie podłączyć sterowanie z kierownicy, znalazłem kable czarowny i niebieski w 20 pinowej kostce C-103 i na chybił trafił podłączałem przewody Key z radia ale nic nie zadziałało.
Czy jest mi potrzebny zewnetrzby interfejs czy macie może jakiś sposób na podklavzenie tego radia do kierownicy
Dzięki za informację.
Pozdrawiam :D

55bubu44 
Nowy Forumowicz
55bubu44

Auto: Asx 2011 1.6 benzyna 117 km
Wysłany: 20-02-2025, 15:09   

Cześć, mam problem z dopasowaniem radia do mojego modelu samochodu. Chcemy wymienić na stację multimedialną ale wychodzi błąd z poduszkami powietrznymi lub światłami awaryjnymi.
ASX 2011 1.6 benzyna 117 km Mivic
Proszę o pomoc w dopasowaniu odpowiedniego. Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu