Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Prośba o porade przed kupnem
Autor Wiadomość
plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-03-2020, 19:38   

Też kiedyś miałem takie podejście do Francuzów a ostatecznie po Carismie kupiłem Lagunę 3 w automacie a teraz niedawno Clio 2 na tłuczenie się w koło komina i jestem bardzo zadowolony jak z jednego tak i z drugiego. Clio zaskoczył mnie spalaniem 6,5l LPG na 100 km :)

mateo1992 
Forumowicz

Auto: Audi 80 B4
Wysłany: 31-03-2020, 20:10   

plecho1 napisał/a:
Clio zaskoczył mnie spalaniem 6,5l LPG na 100 km

To jaki masz tam silnik i który rok? Ja myślałem pod względem oszczędnego spalania o Carisma 1.6 90km, ale widze że są same egzemplarze z lat 90 i to nawet w samej benzynie dość mocno wyeksploatowanie o czym świadczy również cena w okolicach 2000zł za czystego benzyniaka...
https://www.olx.pl/oferta...html#d0bcb564c0 diesle są najmłodsze rocznikowo i jest ich najwięcej, do tego odpada koszt montażu LPG co jest dużym plusem. Tutaj co prawda srebrny kolor ale auto od prywatnego właściciela i widać jest utrzymane, do tego jest skórka.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 31-03-2020, 20:51   

mateo1992 napisał/a:
widze że są same egzemplarze z lat 90 i to nawet w samej benzynie dość mocno wyeksploatowanie

Carismy przedliftowe sa w tej chwili bardzo tanie. Ale z końcówki produkcji, czyli z lat 2003-2004 nawet dość mocno trzymają cenę, chociaż oczywiście zależy to tez od stanu technicznego.
Ale nie przesadzaj, że w ogóle nie ma :P
OLX
https://www.olx.pl/motory...escription%5D=1
Otomoto
https://www.otomoto.pl/os...h%5Bcountry%5D=

Co do klekotów, to ja osobiście omijałbym je szerokim łukiem. Nie tylko Cari, każdego diesla. Ale ja jestem na silniki o zapłonie samoczynnym chyba uczulony :D

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-03-2020, 21:06   

Clio 1.2 75KM 2003. Blacha w dobrym stanie bez jakiejś większej korozji. Też osobiście wolę benzynkę z gazem ale i starszy diesel bez filtrów czy dwumasy jakiś mocno zły nie jest. Kuzyn ostatnio kupił Seata Toledo 1.9 z 2003 i całkiem fajne autko, silniczek w tej budzie nawet nieźle się sprawuje i pali około 5 - 6 l więc jak ktoś mało jeździ lub większość trasy to wcale dużej różnicy nie będzie po między LPG a jest to bardzo trwałe i bezproblemowe auto.

mateo1992 
Forumowicz

Wysłany: 31-03-2020, 21:18   

apg2312 napisał/a:
Co do klekotów, to ja osobiście omijałbym je szerokim łukiem. Nie tylko Cari, każdego diesla. Ale ja jestem na silniki o zapłonie samoczynnym chyba uczulony

Ja do tej pory miałem same auta na benzynie albo z LPG i już nie chce mi się za bardzo z tymi instalacjami bawić, a diesla każdy w rodzinie prawie ma i poleca :)
Jak sam widzisz, wśród tych ofert nie ma nic ciekawego nawet kolorystycznie. Egzemplarzy z dieslem jest sporo więcej.
plecho1 napisał/a:
Kuzyn ostatnio kupił Seata Toledo 1.9 z 2003 i całkiem fajne autko

One są wszystkie super :D Ale wole jednak omijać Niemieckie samochody.

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-03-2020, 21:50   

mateo1992 napisał/a:
wśród tych ofert nie ma nic ciekawego nawet kolorystycznie

No wiesz, spóźniłeś się jakieś 16 lat. W 2004 roku poszedłbyś do salonu Mitsubishi, i zamówił z jakim by Ci się tylko kolorem zamarzył, nawet z kameleonem. Ba, na dokładkę byłoby to auto prosto z Holandii (Carismy były montowane w fabryce NedCar w holenderskim Born) ;)
Ale teraz, chcąc kupić Carismę na rynku wtórnym, 16 lat po zakończeniu produkcji, musisz polować na okazję.
Niestety, teraz granice są zamknięte, bo mógłbyś poszukać np. na niemieckich stronach :
Autoscout24
https://www.autoscout24.p...m=2003&atype=C&
mobile.de
https://www.mobile.de/pl/...rol,pwx:77,vcg:
Wybór większy, stan aut lepszy, ale ceny też są inne, do tego dolicz koszt przywozu itp., itd...

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-03-2020, 22:01   

Miałeś widocznie do czynienia z marnymi gazownikami bo dobrze założona i wyregulowana instalacja nie powinna sprawiać problemów. A czy to Niemiec czy Japończyk czy Holender czy inny Francuz to najważniejszy jest stan faktyczny.

mateo1992 
Forumowicz

Wysłany: 01-04-2020, 12:11   

apg2312 napisał/a:
Niestety, teraz granice są zamknięte, bo mógłbyś poszukać np. na niemieckich stronach :

Faktycznie, teraz widzę że tam są nawet 1.6 w takiej kolorystyce i wyglądzie która mi odpowiada :) Jednakże około 8000zł po wszystkich rejestracjach i sprowadzeniu auta do PL to zbyt wiele na Carisme.
plecho1 napisał/a:
Miałeś widocznie do czynienia z marnymi gazownikami bo dobrze założona i wyregulowana instalacja nie powinna sprawiać problemów.

Oprócz obecnego Audi gdzie miałem dość sporo strzałów w dolot, co skutkowało uszkodzeniem przepływki, przez źle założoną podciśnieniową instalacje przez poprzedniego właściciela do auta na wielowtrysku z plastikową obudową filtra powietrza, nie miałem żadnych większych problemów i złych doświadczeń z gazem, a wręcz przeciwnie.
W Audi poprawił mi gazownik instalacje na sekwencje i jest ok.
Chodziło mi o to, że plusem diesla jest to że od razu jeździsz tanio, a nie pchasz się w koszta związane z instalacją gazową często o połowie wartości samochodu.
Co prawda nie czarny, ale wygląda dosyć ciekawie? https://www.olx.pl/oferta...html#cfee82a21e

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-04-2020, 13:01   

Gaz należy traktowa jako inwestycję która zwraca się po około 15 - 20 tys km a nie że tańsza czy droższa od auta. Wiadomo że instalacja w trupie jest bez sensu ale jak auto jest w dobrej kondycji to czego nie zakładać.

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-04-2020, 14:21   

mateo1992 napisał/a:
Jednakże około 8000zł po wszystkich rejestracjach i sprowadzeniu auta do PL to zbyt wiele na Carisme.

No proszę ja Ciebie, bez przesadyzmu ;)
Myślisz, że ile w Polsce zapłacisz za Carismę w dobrym stanie ? 3-4 tysiące ?
Zadbane egzemplarze idą od 8 tysięcy w górę, chyba z rok temu widziałem na jakimś serwisie aukcyjnym Carismę za 16 tysięcy.
Za 3 tysiące kupisz Carismę, tylko ile w nią włożysz, żeby auto było pewne ? Lekko licząc co najmniej drugie tyle, albo i trzecie. Jak masz przy domu swój garaż z kanałem, posiadasz narzędzia i wiedzę, to owszem, sporo kosztów jesteś w stanie ograniczyć. Ale tylko do pewnego stopnia - choćby z powodu, że za części i materiały eksploatacyjne i tak musisz zapłacić. A wiesz, jak jest - auto masz stare i tanie, ale części kosztują jak do nowego i drogiego ;) Szczególnie w ASO.
A niestety, nie wszystkie części zastąpisz zamiennikami, a o używki coraz trudniej. No i nie zawsze warto pakować się w używki o nieznanym stanie lub w kiepskiej jakości zamienniki.
Jeśli chcesz mieć auto na dłużej, tzn. co najmniej kilka lat, to IMHO warto kupić samochód z wyższego przedziału cenowego, oczywiście po dokładnym sprawdzeniu. W Polsce minimum to przegląd na stacji diagnostycznej, w Niemczech TUV. Wiem, to podnosi koszt, ale przynajmniej z grubsza wiesz, co kupujesz.

mateo1992 
Forumowicz

Wysłany: 01-04-2020, 15:53   

plecho1 napisał/a:
Gaz należy traktowa jako inwestycję która zwraca się po około 15 - 20 tys km

Zgadza się, ale jak nie chce autem zrobić więcej niż kilometraż o którym napisałeś i nic na to nie wskazuje żebym robił więcej to pchanie się w gaz nie ma sensu? Biorąc pod uwagę, że autem chce pojeździć około 2 lata.
apg2312 napisał/a:
Myślisz, że ile w Polsce zapłacisz za Carismę w dobrym stanie ? 3-4 tysiące ?

No z tego co widzę na ofertach to maksymalnie za ładny stan trzeba dać 5 góra 6 tys, ale to już jakaś super by musiała być.
Cena rynkowa w PL na to wskazuje, bo nic droższego dotychczas nie widziałem. W Niemczech każdy model auta jest droższy niż u nas. Wydaje mi się, że warto mieć te 3k w zapasie na jakiś serwis u mechanika niż płacić z 8 tys. za ściągnięcie auta z DE.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-04-2020, 17:05   

mateo1992 napisał/a:
Zgadza się, ale jak nie chce autem zrobić więcej niż kilometraż o którym napisałeś i nic na to nie wskazuje żebym robił więcej to pchanie się w gaz nie ma sensu? Biorąc pod uwagę, że autem chce pojeździć około 2 lata.

A to wiadomo że wtedy nie ma sensu zakładać LPG a nawet może i lepszym wyjściem będzie kupno prostego diesla.

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-04-2020, 18:02   

mateo1992 napisał/a:
No z tego co widzę na ofertach to maksymalnie za ładny stan trzeba dać 5 góra 6 tys, ale to już jakaś super by musiała być.

https://www.olx.pl/oferta...html#f47a51b97e
Oczywiście, możesz kupić auto za 5-6 tysięcy, np. Cari sprowadzona z Niemiec, jeszcze ne niemieckich blachach
czy kupiona rok temu u "uczciwego handlarza" :D
ale ja nie wiem dlaczego omijałbym takie auta szerokim łukiem. To znaczy, dokładnie wiem, dlaczego :D
Podałem Ci linki do dwóch polskich i do dwóch niemieckich portali motoryzacyjnych. Porównaj sobie ceny, i pomyśl. Skoro auto sprowadzone z Niemiec w Polsce możesz kupić za 5800 zł, czyli w zaokrągleniu (liczę dla równego rachunku po 4 zł) 1450 Euro, to ile ono mogło w Niemczech kosztować ? 500, góra 700 Euro. Dolicz koszt sprowadzenia, wypucowania i podpicowania, skręcenie licznika (oczywiście, przed polską granicą) + oczywiście zysk handlarza, który za darmo przecież nie pracuje. To ja dziękuję, wolałbym sam zrobić sobie wycieczkę :)
Z drugiej strony patrząc - chcesz kupić nieśmiganą funkiel nówkę, i to w 100% pewną, to niestety zostają Ci salony sprzedaży dowolnej marki.Wybierzesz sobie silnik, kolor, wersję wyposażenia, dodatki, co tylko chcesz i na ile Cię stać.

mateo1992 
Forumowicz

Wysłany: 01-04-2020, 18:31   

apg2312 napisał/a:
Porównaj sobie ceny, i pomyśl. Skoro auto sprowadzone z Niemiec w Polsce możesz kupić za 5800 zł

Dlatego lepiej jest omijać zakup od firm tzw. handlarzy i skupić się na prywatnych ofertach.
Żadnej nowości tu nie napisałeś, że kupno w Niemczech takiego auta jest sporo droższe niż w Polsce.
Do ceny z zagranicy dodaj jeszcze jakieś 1000-1500zł za gości którzy z Tobą pojadą mówią po Niemiecku i pomogą w zarejestrowaniu na tablice zjazdowe. Do tego koszty paliwa i rejestracji auta w Polsce czyli około 1000zł. Jeżeli taka carisma w Niemczech kosztuje dajmy na to 1500 euro to po wszystkich opłatach które tu opisałem i dodając 300zł w droge powrotną na paliwo aby nią dojechać do domu na kołach wychodzi suma 9896.33zł
Dalej nie masz żadnej gwarancji, że auto się nie sypnie chociaż zapewne może być w dużo lepszym stanie niż egzemplarze w PL. Kupiłbyś takie? Bo jak dla mnie po tak tanie autko to skórka za wyprawke.

Odpowiedz do tematu