|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Koszty utrzymania Mitsubishi Galant |
Autor |
Wiadomość |
dvr
Nowy Forumowicz
Auto: brak
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-04-2020, 11:25 Koszty utrzymania Mitsubishi Galant
|
|
|
Dzieńdobry,
Jestem młodą osobą, i od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem w przyszłym roku mojego marzenia, Mitsubishi Galanta.
Chciałem zapytać o koszty utrzymania takiego auta, by wiedzieć mniej więcej ile odłożyć wiedząc że przez jakiś czas w związku z nauką, nie będę miał stałego źródła przychodu.
Również spytam na co patrzeć przy takim zakupie by nie kupić skarbonki w którą właduję drugie tyle co dałem za auto, żeby jeździł, gdyż po prostu mnie nie będzie na to stać.
Powiem jeszcze że auto nie będzie to codziennej jazdy. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24307 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 16-04-2020, 23:02
|
|
|
masz tu cały temat o tym aucie - generalnie nie ma czegoś takiego jak koszty utrzymania - przegląd 100zł i OC (ja płacę 500zł)
a reszta zależy od stanu w jakim kupisz auto - z reguły tanie w zakupie = drogie w utrzymaniu |
|
|
|
 |
szuwar
Mitsumaniak

Auto: Wiking
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Kwi 2011 Posty: 2655 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 17-04-2020, 08:45
|
|
|
dvr, tak szczerze to Mitsubishi Galant super auto, ale ...... jak zawsze ale...
- rdza wszechobecna, karoseria - w szczególności nadkola, kielichy co jest problemem większym nie tylko estetycznym. Podłużnice itp. bo nie gnije tylko z zewnątrz .... co najgorsze myślisz, że wszystko cacy bo nie widać, a jak wyjdzie nie będzie czego ratować i do czego spawać .... Może przedstawiam trochę w czarnym świetle, ale jak zebrałem swoje doświadczenia i kolegów .... to i tak napisałem delikatnie.
Eksploatacja codzienna wygląda na zwykłym poziomie, silnik i osprzęt bez tragedii, a i nie psuje się często, raczej zużycie wynika z przebiegu, często 2x 3x większego niż na zegarach.
Jeszcze słabą stroną jest zawieszenie, a w szczególności jakość części, które montujemy, nawet jak kupisz niby markowe, wahacze wymieniałem bardzo często, a nie mieszkam w kamieniołomie ... bez tragedii ale najlepiej nie jest.
Reasumując, Auto jak dla mnie piękne, serce zawsze szybciej bije jak przejeżdża obok. Silnik jak dla mnie jedyny wart uwagi to 2,5 V6. Też rewelacja, mimo że na papierze wygląda średnio. Dobra elastyczność, osiągi i brzmienie.
Ale jak pomyślę o rdzy to mi przechodzi .... chyba, że będę miał jak gwiazdy garaż na kilkanaście aut, to kupię takiego, włożę do wanny do odrdzewiania .... i jak coś wyjdzie będę miał ... To moja, subiektywna ocena, ale poparta własnymi i kolegów doświadczeniami.
Pochwal się czy wygra serce czy rozum |
_________________ VOLVO S80 T6 AWD |
|
|
|
 |
xJameSx
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2.5
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Maj 2018 Posty: 12 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 17-04-2020, 23:13
|
|
|
Jeśli ma być to Twój pierwszy samochód, z bólem serca ale bym odradzał, tak jak wyżej, jeśli nie dasz kilkanaście tysięcy to ciężko będzie znaleźć nie zgnitego bardzo, a i te droższe też nie będą idealne.
Druga sprawa to skrzynia biegów, jeśli chcesz manuala, weź ze sobą kogoś kto Ci powie od razu czy skrzynia jest w dobrym stanie.
Trzecia to wspomniane zawieszenie, wygodne, ale jak już się zacznie coś sypać to spory wydatek żeby to dobrze działało.
Co do silnika V6, ja osobiście nie miałem z nim problemów, ale wymiana świec, kabli, kopułki to dość spory koszt.
To tak z moich osobistych doświadczeń |
|
|
|
 |
dvr
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-04-2020, 14:11
|
|
|
To trochę doprecyzuję kilka rzeczy jeśli ktoś jeszcze będzie tutaj odpowiadał,
Ale po pierwsze bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi osobom wyżej.
O wadliwej skrzyni biegów słyszałem, więc jeśli zdecyduję się na zakup, będę się starał znaleść egzemplarz ze skrzynią automatyczną, a jak nie to wezmę na oględziny auta ze sobą mechanika.
Silnik musi być V6, od zawsze było to moje marzenie.
Jeśli chodzi o stan auta, jak to ktoś dobrze napisał wyżej "tańszy = droższy w utrzymaniu".
Więc jak na początku chciałem wydać 4500 - 5500 zł, tak odłożę więcej, myślę że 7500 - 10000zł
Niestety, ale więcej niż 10 000 nie będę na pewno w stanie wydać, i wiem że za tą cenę nie tylko galant ale i inne auta, to są same graty, może poza nudnymi golfami i audi 80.
Niestety ciągnie mnie do tego auta jak wilka do lasu, więc zapewne posłucham serca, mając nadzieję że nie wpakuję się w wydatki kupując jajko niespodziankę. Na szczęście teraz wiem, że warto wziąć na jazdę próbną kogoś kto się zna na autach lub mechanika. |
|
|
|
 |
xJameSx
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2.5
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Maj 2018 Posty: 12 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 18-04-2020, 16:18
|
|
|
Nic tu za bardzo niema co dodawać, automat jest spoko, też trzeba uważać żeby nie była uszkodzona skrzynia ale jest dużo mniejsze na to prawdopodobieństwo. Do takiego auta najlepiej na oględziny wziąć kogoś kto ma lub miał taki samochód (jeśli masz taką możliwość). Powie Ci od razu czy warto brać dany egzemplarz |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24307 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 18-04-2020, 21:35
|
|
|
ja jeździłem takim od 1994 do 2000 r i było to najgorsze auto jakie miałem w życiu - 3 skrzynie biegów i 2 silniki... wciąż znikający olej, padaczka elektryki... ehhh - niemiło wspominam, ale wiesz - 2 tamtych czasach mieć 2 letnie niemieckie auto (bo rok produkcji to był 1992) to było się gościem
jak go ukradli, to kupiłem Galanta z 1991 i zapomniałem co to awarie - to auto ma do dziś i jest kompletnie niezawodne a że to stary Galant to i rdzy i innych bolączek nie ma
w audi jedyne co było dobre to blachy - tylko
przemyśl też nadwozie, bo kombi brzydsze, ale praktyczniejsze, sedan jest piękny w każdym milimetrze
z automatem bardzo dobry wybór, te z tip-tronic są żwawsze, pewnie kwestia oprogramowania
generalnie ciężko o tak dobrej jakości silnik czy wnętrze - wiele aut się u mnie przewinęło i Galant EA zawsze jest bardzo wysoko w kategorii jakości wnętrza, szczególnie przy skórzanej tapicerce
zawieszenie wcale nie jest tak drogie a jest bardzo wytrzymałe i jedyna wada to wszechobecna rdza - tu trzeba bardzo dużo poprawić aczkolwiek podłużnice nie są tu elementem nośnym, więc ono jeździ nawet jak zgniją |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10693 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 19-04-2020, 23:23
|
|
|
Nie jest różowo. Widze na FB rok temu się chwalą galantem a później za rok sprzedam za 1500 brak przeglądu i tylnych nadkoli |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
dvr
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-04-2020, 00:08
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | przemyśl też nadwozie, bo kombi brzydsze, ale praktyczniejsze, sedan jest piękny w każdym milimetrze |
Nie no będzie sedan bo jest piękny i wygląda jak sportowiec, czyli to co mi się w nim zawsze podobało, a jak mówiłem jestem młody, jeszcze się uczę, więc nad kombi pomyślę jak będę miał rodzinę.
Co do rdzy to postaram się o egzemplarz jak najmniej zardzewiały, spróbuję jakoś zreperować a w zimę będzie stał w garażu.
I jeszczję mam pytanie nie związane, i nawet nie mam zamiaru tego robić ale czy możliwy jest chip tuning?
Czy silnik ma w ogóle chip?
Dzięki wielkie zaodpowiedź! |
|
|
|
 |
szuwar
Mitsumaniak

Auto: Wiking
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Kwi 2011 Posty: 2655 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 20-04-2020, 09:29
|
|
|
dvr napisał/a: | Co do rdzy to postaram się o egzemplarz jak najmniej zardzewiały, spróbuję jakoś zreperować a w zimę będzie stał w garażu.
|
hehehhehe nie ma takiego, czasami po prostu jest niewidoczna pod lakierem, zreparować ? .... hm to jak amelinium. ...... "panie tego nie pomalujesz"
co do tuningu to z tego co się orientowałem nie ma sensu ... zawsze masz z VR-4 Twin-Turbo.
A tak na poważnie, skoro jesteś młody i to jedno z pierwszych aut może jakiś lancer, Colt, na którego zostanie więcej kasy i będzie igiełką ? |
_________________ VOLVO S80 T6 AWD |
|
|
|
 |
Marcino

|
Wysłany: 20-04-2020, 09:48
|
|
|
dvr napisał/a: | I jeszczję mam pytanie nie związane, i nawet nie mam zamiaru tego robić ale czy możliwy jest chip tuning? |
Tak ale musisz kupic silnik TDI
dvr napisał/a: | Czy silnik ma w ogóle chip? |
Ma kilka - jeden w kluczyku do imobilajzera, drugi do ECU silnika, trzeci do komputera skrzyni biegów.
Coś mi się wydaje kolego ze to nie jest samochód dla ciebie. |
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
 |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11149 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 20-04-2020, 16:16
|
|
|
Coś tam można niby pogrzebać w mapach.
https://vtech.pl/katalog/chip-tuning-Mitsubishi-Galant-2.5-24V-120kW-163KM
Sam się przez chwilkę zastanawiałem, ale w moim przypadku taniej wyjdzie swap.
Posłuchaj co koledzy podpowiadają. Galant to dziwne auto, i szybko można się do niego zrazić. Znam taki przypadek, i wiem jak to wygląda. Tani w zakupie, ale jak trzeba było wymienić wahacz, to była tragedia, bo zamiennik ponad stówkę kosztuje, i jeszcze nie wiadomo co się kupi. amortyzatory na wsiobuku kupił używane, podobno w świetnym stanie, a teraz płacz, że auto się drogi nie trzyma. To są już stare samochody, i trzeba się liczyć z potężnymi wydatkami.
Jak się zdecydujesz, i kupisz , to ja będę Ci kibicował chyba, że zaczniesz robić z niego wiejską choinkę
Zrób sobie kalkulację OC, bo możesz być mocno zdziwiony |
|
 |
sampler
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Pomógł: 62 razy Dołączył: 08 Gru 2005 Posty: 2353 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 20-04-2020, 19:22
|
|
|
Za tą kwotę nie kupisz nic ciekawego. Na pewno będzie coś do zrobienia.
Korozja na bank pytanie jak wielka. 90% będzie miała do zrobienia nadkola i pewnie kielichy.
Nie zapominaj o hamulcach. Są tragiczne. Też pewnie trzeba je będzie doprowadzić do stanu używalności.
Jak chcesz 2.5 V6 to sprawdź spalanie. Silnik jest ok ale demon prędkości to to nie jest zwłaszcza z automatem. Ale jak to będzie Twoje pierwsze auto to możesz być pod wrażeniem.
Rozumiem, że znasz wszystkie plusy i minusy tego auta bo nie uzasadniłeś dlaczego chcesz kupić Galanta. Chyba że po prostu Ci się podoba. Tak jak mi kiedyś |
_________________ BYŁY:
GALANT E34 1.8 TD
GALANT EA5A'97 2.5 V6 24V
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i
SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI |
|
|
|
 |
Marcino

|
Wysłany: 23-04-2020, 11:52
|
|
|
Masz tu sedan czarna bestia na sprzedaż
https://www.facebook.com/...10341499279419/ |
 |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 23-04-2020, 22:07
|
|
|
Marcino napisał/a: | czarna bestia | on jest granatowy
i generalnie dość zmęczone wnętrze - jak sprzedawałem swojego z oryginalnym przebiegiem 220 tkm to skóra wyglądała jak nowa a tu fotel bardzo zmęczony, bardzo |
|
|
|
 |
|
|