[II 2.2 DID] Wymiana EGR - co począć? |
Autor |
Wiadomość |
michalsiak
Mitsumaniak michalsiak
Auto: Outlander III 2.0 CVT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Mar 2008 Posty: 115 Skąd: Zbąszynek
|
Wysłany: 19-06-2018, 12:22
|
|
|
no tak ale zawór jest więc trzeba go wymienić
[ Dodano: 20-07-2018, 12:06 ]
No i wymieniłem zawór na nowy Pierburga.
Po wymianie mechanik sprawdził, jest OK żadnych błędów. Testuję już ok 1000 km i wydawało mi się, że jest OK. Szarpnięcia znaczne ustały ale delikatnie wachnięcia, zafalowania przy schodzeniu z obrotów lub delikatnym przyspieszaniu dalej występowały.
Przy mocnym dynamicznym przyspieszaniu wszystko OK. Nic nie czuć. ale...
Wybrałem się na wakacje i na autostradzie przy prędkości ok 140 - 150 km/h zaczął szarpać. Mocno. Spadła moc. Przy zwalnianiu dalej szarpał, nie reagował na gaz, przy zjechaniu na stacje po wrzuceniu na luz silnik zgasł.
Odpaliłem - ponownie było OK. Poczekałem chwilę, pojechałem dalej. Po kilku km znowu to samo. Szarpanie, spadek mocy, brak reakcji na gaz. Odczekałem chwilę odpaliłem i pojechałem dalej ale już landówkami a nie autostradą. Przejechałem 140 km normalnie, z prędkością momentami do 120 km/h i nic nie było - wszystko normalnie.
Jak wrócę z urlopu podjadę na kompa ale może ktoś wie na co mogę jeszcze zwrócić uwagę przy zmianie EGR?:
Pytania:
- może przepustnica do czyszczenia
- poczytałem coś o wypalaniu FAPu tutaj opis problemu
- wiem, że mam filtr paliwa do wymiany bo już dawno nie wymieniałem a zimą miałem problem z odpalaniem przy mrozie, podobno też zatankowałem podejrzane paliwo (miejscowy ORLEN na który parę osób już narzekało)
- coś innego
Dzięki za podpowiedzi |
_________________ michalsiak |
|
|
|
 |
jachu1111
Forumowicz
Auto: Peugeot 4007 , 2.2
|
Wysłany: 20-07-2018, 22:08
|
|
|
Podejrzewam filtr paliwa . |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Pomógł: 27 razy Dołączył: 09 Mar 2017 Posty: 1090 Skąd: Chodziez
|
Wysłany: 21-07-2018, 01:23
|
|
|
jachu1111 napisał/a: | Podejrzewam filtr paliwa . |
a ja dam sobie reke odciac ze smok na pompie paliwa w zbiorniku
mialem takie same objawy w Passacie ,niedawno w Misku tez
po oczyszczeniu wszystkie problemy zanikly
na 12topak Harnasi nr konta pozniej podam |
|
|
|
 |
michalsiak
Mitsumaniak michalsiak
|
Wysłany: 22-07-2018, 09:38
|
|
|
Cytat: | smok na pompie paliwa w zbiorniku
|
O tym nie pomyślałem. Czy to się wiąże z demontażem zbiornika ? Czy jest jakiś dostęp od góry?
[ Dodano: 27-07-2018, 17:10 ]
no i niestety dalej nie wiem co jest.
Auto szarpie w losowych odstępach czasowych zarówno na autostradzie jak i w jeździe miejskiej.
Jeździ normalnie nagle zaczyna szarpać, "czkawka" nie da się przyspieszyć nie wkręca się na obroty a po wrzuceniu luzu gaśnie.
Po wyłączeniu i odpaleniu ponownym auta wszystko wraca do normy aż do następnego razu
Filtr paliwa zmieniony. Podjechałem do mechanika, który wymieniał mi EGR - komp wyświetla błędy związane właśnie z EGRem. A jest nowy Pierburg włożony.
Błędy:
P0405 CZUJNIK ZAWORU RECYRKULACJI SPALIN
P0490 SYSTEM RECYRKULACJI SPALIN
P2408 PRZEŁĄCZNIK KLAPKI WLEWU PALIWA ??? ( co to ? )
I teraz mechanik sugeruje, że może być wadliwy zawór - miał 2 takie przypadki z zaworami pierburga - musiał reklamować i wymieniać.
Co radzicie??
[ Dodano: 20-08-2018, 18:37 ]
Podpowiem trochę w temacie.
Jak wyżej można było poczytać wymieniłem EGR -przez kilkadziesiąt km było Ok później w trasie zaczął mi szarpać, gasł, nie wchodził na obroty. Po chwili odpoczynku jechał jak gdyby nic się nie stało. Na kompie wywalało błąd EGR.
Między czasie pojechałem na akcję serwisową związaną z wymianą silnika wycieraczek. Po odebraniu auta stwierdziłem iż oprócz tego zrobiono jeszcze kilka innych rzeczy. Między innymi, wymiana czujnika stopu, ale co mnie zdziwiło wykonano programowanie sterownika łopatek od turbosprężarki.
Od tego momentu problemy zanikły, Auto jeździ przyspiesza jak nigdy.
Nie znam się ale może to był główny problem zakłócenia pracy EGR?
Pozdrawiam
michalsiak |
|
|
|
 |
radoslavv
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander 2.0 DiD
|
Wysłany: 24-10-2018, 07:52
|
|
|
Czesc,
Nie powielając tematu mam również problem z błędem zworu EGR. Nie znam się na mechanice, więc jestem skazany na warsztat, gdzie czyszczenie to koszt 200zł. Zauważyłem, ze nowy zawór NTY kosztuje około 140zł (https://allegro.pl/zawor-egr-do-mitsubishi-outlander-ii-2-0-di-d-07-i7177297391.html), wiec czy bawic sie w czyszczenie (bo przeciez nie wiem na jak dlugo mi to pomoze) czy moze lepiej wymienic caly zawor? Czy dostep do niego w Mitsu jest jakos utrudniony? Jesli nie to zapewne wymiana i koszt nowego wyjdzie mi na to samo co samo czyszczenie... |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

|
Wysłany: 24-10-2018, 09:01
|
|
|
wymiana zaworu EGR w isku jest srednio trudna
jest troche odkrecania a wlasciwie kombinowania zeby odkrecic
trzeba iec kilka dlugosci kluczy zeby to jakos szybko zrobic
wiec jak ktos nie ma wogole torxow,grzechotek itp. to nie sie nie zabiera za to
samo czyszczenie nie jest trudne-wystarczy pendzelek,benzyna i maly skrobak |
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
michalsiak
Mitsumaniak michalsiak
|
Wysłany: 24-10-2018, 12:00
|
|
|
ja pierwszy raz czyściłem i nie na wiele to się zdało. Jeżeli zamierzasz jeździć tym samochodem to lepiej wymienić i po problemie. |
|
|
|
 |
raptor
Forumowicz
Auto: Outlander II 2008 2.2 DiD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Sty 2016 Posty: 82 Skąd: się biorą dzieci ?
|
Wysłany: 24-10-2018, 14:17
|
|
|
Albo wyprogramować i zaślepić w diabły za 400-500zł i mieć święty spokój na zawsze |
|
|
|
 |
radoslavv
Forumowicz

|
Wysłany: 24-10-2018, 16:53
|
|
|
Czyli w moim przypadku, skoro i tak i tak musze auto dac do warsztatu nie ma w ogole sensu tego czyscic skoro za te same pieniądze kupie nowy zawor i mi go wymienia (mysle, ze 100zl styknie za jego wymiane)? Czy poza samym zaworem trzeba wymieniac cos jeszcze, czy kupuje sam zawor i koniec tematu i bledu w komputerze? |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

|
Wysłany: 24-10-2018, 17:09
|
|
|
sam zawor sie kupuje |
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
radoslavv
Forumowicz

|
Wysłany: 10-01-2019, 19:56
|
|
|
Kontaktowalem sie z jednym z warsztatow. Pytalem o cene samej wymiany. Facet zapytal mnie czy bede chcial tez przeczyscic kolektor ssący i inne elementy... Czy powinienem chciec? Czy to przerost formy nad treścią |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

|
Wysłany: 11-01-2019, 08:54
|
|
|
nie ma sensu czyscic kolelektora,tylko zaznacz ze a wyczyscic klape gasniecia auta bo i tak bedzie to mial na wierzchu (tam tez lubi sie zbierac nagar)
nagar zbiera sie na zaworze bo tam jest zwezenie
jedynie co mozesz sprawdzic to czystosc rury gumowej w srodku,delikatnie od oleju moze byc
jesli jest wiecej oleju to sprawdz na rurze przed intercoolerem (turbina-cooler)
wszystko zalezy jaki masz przebieg i stan turbosprezarki |
|
|
|
 |
radoslavv
Forumowicz

|
Wysłany: 08-05-2019, 18:33
|
|
|
Wymienil mi mechanik zawor EGR, blad nadal wyskakiwal. Sprawdzil, ze przepustnica do wymiany. Wymienil przepustnice, blad nadal wystepuje. Cholera mnie zaraz wezmie, 1000 poszedl i nadal problemy. Jade w sobote ponownie sprawdzic co i jak Poza check-engine nie odczuwalem zadnych dolegliwosci. Zaraz sie okaze, ze wymienilem te elementy, a poszlo jednak cos innego
[ Dodano: 29-08-2019, 18:57 ]
U mnie sytuacja sie skonczyla tak, ze ponoc blad komunikacji z komputerem byl i stad te bledy. Wyskakiwal nadal check engine. Pojechalem do goscia, ktory wylaczyl mi w komputerze EGR, blad sie nie pojawia. Niepotrzebnie wymienialem EGR, no ale trudno. Poki co wszystko gra. |
|
|
|
 |
mophus
Nowy Forumowicz
Auto: outlander 2.2 did mivec 177hp
Kraj/Country: Germany
|
Wysłany: 09-05-2020, 18:50
|
|
|
U mnie pojawił się "P2413 układ recyrkulacji spalin"
Outlander 2010 FL 2.2 177KM przebieg 220tyś
Czy dojście i wymiana EGR przy tym silniku jest jakaś skomplikowana? Da się go wymontować i wyczyścić bez kanału?
Rozumiem silnik 177KM to wersja japońska i o tanim zamienniku raczej mogę zapomnieć?
[ Dodano: 02-03-2025, 21:29 ]
Ponawiam pytanie. 5 lat temu mechanik mi wymienił EGR na regenerowany i niestety znowu ten sam problem. Wytrzymał 30 000 km. Zamówiłem nowy z Japonii i zastanawiam się czy dam radę go samemu wymienić na podjeździe? Dużo jest rozbierania?
Przy okazji zdiagnozowałem ten co był wymontowany i tam uszkodzony jest silnik DC, który steruje zaworem. Dlatego czyszczenie nie pomogło. |
|
|
|
|
 |
|