|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zarobił 60 punktów karnych i 2,6 tys mandatu |
Autor |
Wiadomość |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 29-05-2007, 16:10 Zarobił 60 punktów karnych i 2,6 tys mandatu
|
|
|
za http://wiadomosci.onet.pl/1543943,12,item.html
Zarobił" 60 pkt. karnych i 2,6 tys. zł mandatu
60 punktów karnych i mandat w wysokości 2,6 tys. zł dostał kierowca autokaru zatrzymany przez policję w okolicach Świebodzina (Lubuskie).
Jadąc z 40 pasażerami wyprzedzał na podwójnej ciągłej, skrzyżowaniach i przejściach dla pieszych - poinformował Marek Waraksa z zespołu prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Gorzowie Wlkp.
Niechlubnym rekordzistą okazał się 28-latek z Elbląga. Na kierowany przez niego autobus zwrócili uwagę policjanci ze Świebodzina (Lubuskie). Wszystkie wykroczenia obserwowali jadąc za autobusem. Po zatrzymaniu kierowca tłumaczył się brakiem czasu. Teraz nie tylko straci sporo pieniędzy, ale ponownie będzie zdawał egzamin na prawo jazdy. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-05-2007, 16:16
|
|
|
Fido__ napisał/a: | wyprzedzał na podwójnej ciągłej, skrzyżowaniach i przejściach dla pieszych |
Fido__ napisał/a: | kierowca tłumaczył się brakiem czasu | Podobnie jak tlumaczy sie wiekszosc lamiacych przepisy. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-05-2007, 17:55
|
|
|
Fido tez to słyszałem , punkty karne są OK ale kary dałbym mu 5-6tyś |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 29-05-2007, 18:01
|
|
|
Fido__ napisał/a: | Na kierowany przez niego autobus zwrócili uwagę policjanci ze Świebodzina (Lubuskie). Wszystkie wykroczenia obserwowali jadąc za autobusem. Po zatrzymaniu kierowca tłumaczył się brakiem czasu. Teraz nie tylko straci sporo pieniędzy, ale ponownie będzie zdawał egzamin na prawo jazdy. |
w świetle prawa policja ma obowiązek zatrzymać osobe łamiąca przepisy niezwłocznie po tym, jak zacznie te przepisy łamać, przy zachowaniu bezpieczeństwa w ruchu (czyli jak najszybciej, jak to jest tylko mozliwe, aby nie zagrażać innym użytkownikom = np. nie na zakręcie)
a tu coś mi sie nie chce wierzyć, że zatrzymali go tak od razu.... |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
wlad [Usunięty]
|
Wysłany: 29-05-2007, 18:40
|
|
|
dm17 napisał/a: | Fido tez to słyszałem , punkty karne są OK ale kary dałbym mu 5-6tyś |
biedny kierowca zarabia pewnie 1 tys. zl,po oplatach zostaje mu 200 zl-i 6 tys. mandatu czyli jakies 3 lata pracy na mandat.oczywiscie powinien dostac becki,to jest niedopuszczalne ,ale jakis sensowny zakres powinien byc.gdyby plywal zawodowo,to rzeczoznawca uznalby ze to psy byly winne a nie on.....
dziwne ze takie kary nie sa stosowane np.wobec huliganow na stadionie.czym rozni sie rzucenie kamieniem w policjanta czy bogu ducha winnego widza a taka jazda? |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
|
|
|
 |
dager [Usunięty]
|
Wysłany: 29-05-2007, 22:09
|
|
|
akbi napisał/a: | ale jechał autobusem, więc mu się należy | , a jakby jechał maluchem , nie chciałbym się spotkać z nim będąc na przejściu dla pieszych ,należało mu się |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-05-2007, 22:29
|
|
|
Cytat: | dziwne ze takie kary nie sa stosowane np.wobec huliganow na stadionie |
Dla tych to 15 tyś i przez 2 tygodnie czyscic w miescie za darmo studzienki zeby woda miala jak uciekac po deszczu |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
|
Wysłany: 29-05-2007, 23:15
|
|
|
Chooper, kiedyś tak było i było to jak najbardziej racjonalne.
Niestety jakiś czas temu (nie pamiętam dokładnie kiedy), zmienili ten przepis tak, żeby państwo mogło więcej zarobić...
Teraz policja może jechać za tobą ile chce i zbierać tylko kolejne wykroczenia.
Paranoja - zawsze mi się wydawało, że policja drogowa powinna służyć zapewnianiu bezpieczeństwa ruchu i prewencji, a nie zarabianiu kasy dla państwa. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 30-05-2007, 05:41
|
|
|
szczeslaw napisał/a: | Chooper, kiedyś tak było i było to jak najbardziej racjonalne.
Niestety jakiś czas temu (nie pamiętam dokładnie kiedy), zmienili ten przepis tak, żeby państwo mogło więcej zarobić...
Teraz policja może jechać za tobą ile chce i zbierać tylko kolejne wykroczenia. |
śmiem polemizować, bo nie najdalej jak 3 tyg temu w "uwaga pirat" był adekwatny do sytuacji przypadek, gdzie też jechali za panem ze 3 kilometry. Sam sie zapytał, czy nie powinni go zatrzymać jakoś od razu, na co niebieski mu odpowiedział, że owszem mają zatrzymać mozliwie najszybciej, ale przy zachowaniu tej ostrożności, o której napisałem powyzej...co stwierdzili, że miejsca nie było, że podwójna ciągła, że zakręt...to sie 3 km uzbierały... |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2007, 14:28
|
|
|
szczeslaw napisał/a: | Chooper, kiedyś tak było i było to jak najbardziej racjonalne.
Teraz policja może jechać za tobą ile chce i zbierać tylko kolejne wykroczenia.
Paranoja - zawsze mi się wydawało, że policja drogowa powinna służyć zapewnianiu bezpieczeństwa ruchu i prewencji, a nie zarabianiu kasy dla państwa. |
To jest jakiś absurd. Nie jestem obiektywny, bo sam mam w swojej kolekcji długie nagranie. Ale faktem jest, że takie podejście jest skierowane na zarobienie większej kasy dla państwa, a nie na bezpieczeństwo na drodze. I to jest karygodne.
Takie zachowanie ma zresztą krótkie nogi. Facet zapłaci te swoje 2,6 tys, zda egzamin i dalej będzie jeździł jak jeździ. Gdyby dali mu jakieś 20 punktów, to przez rok jeździłby jak trusia. Bo najmniejsze nawet wykroczenie pozbawiałoby go prawa jazdy. Dla mnie policjanci popełnili co najmniej taką samą głupotę jak ten kierowca. |
|
|
|
 |
wlad [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2007, 20:49
|
|
|
Fido__ napisał/a: |
Takie zachowanie ma zresztą krótkie nogi. Facet zapłaci te swoje 2,6 tys, zda egzamin i dalej będzie jeździł jak jeździ. Gdyby dali mu jakieś 20 punktów, to przez rok jeździłby jak trusia. Bo najmniejsze nawet wykroczenie pozbawiałoby go prawa jazdy. Dla mnie policjanci popełnili co najmniej taką samą głupotę jak ten kierowca. |
zgadzam sie w 100 procentach! |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 31-05-2007, 09:08
|
|
|
wlad napisał/a: | zgadzam sie w 100 procentach! | Ja też. Działania policji mają mieć charakter prewencyjny, a czasem mają prowokacyjny. Kiedyś widziałem jak rozpędzona Vectra dojechała do kierowcy wyprzedającego lewym pasem i wsiadła mu na ogon. On przyśpieszył żeby dokończyć wyprzedzanie kilku samochodów i ją przepuścić. gdy to zrobił zobaczył lizaka i zaliczył wizytę w radiowozie. Ja bym za to nie zapłacił, bo oni go ewidentnie zmusili do przyśpieszenia. |
|
 |
|
|