|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CY3A 1.8] Problem z ładowaniem akumulatora |
Autor |
Wiadomość |
andrzej10a
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-03-2020, 17:50 [CY3A 1.8] Problem z ładowaniem akumulatora
|
|
|
Witam, mam mały problem po naprawie samochodu, otóż mój lancer 3 miesiące stał u mechanika ponieważ miałem remont silnika, noo i po jakimś krótkim czasie zaczęły pojawiać się problemy, dwa razy borykałem się z błędem odczytu prędkości własnej (okazało się że na styki w kostce był brud i kontakt w spray pomógł) to teraz znowu mam problem z ladownaiem akumulatora, zregenerowałem alternator, wymieniłem w nim szczotki, regulator, łożysko, ogólnie jest kompletnie przeglądniety i wszystko z nim okej, ale problem nadal występuje i pytanie co może być tego przyczyną? Dzisiaj rano wyskoczyła mi na desce czerwona ikonka akumulatora i wgl nie było ładowania, podniosłem obroty i problem znikł, kontrolka zgasła i ladownaie wróciło, zauważyłem że dzieje się to też przy zmiennych temperaturach, wczoraj było ponad 10 stopni, dzisiaj w nocy na minusie i dzisiaj mi już wyskoczyła kontrola o braku ładownia, to takie moje obserwacje, co może być tego przyczyną? Poradzicie coś? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 30-03-2020, 18:01
|
|
|
Jakie elementy zastosował ten co regenerował alternator, oryginalne czy zamienniki? Jak zamienniki ( a raczej tak było) to pewnie miały kiepską jakość i nie współpracują dobrze z komputerem auta. Najważniejszy jest regulator i jak był sprawny to o wiele lepiej było założyć go z powrotem niż nowy zamiennik. |
|
|
|
 |
andrzej10a
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-03-2020, 18:45
|
|
|
Noo ale takie "jajca" miałem też przed regeneracja alternatora, dlatego podjąłem się jego regeneracji, pewnego razu było tak że podjechałem do świateł i zaczęła mi mrugać czerwona kontrolka od akumulator, ruszyłem spod świateł i kontrolka zgasła, parę dni później całkowicie mi padło ładowanie i cały czas kontrolka świecił, wgl nie miał ładowania. Dałem alternator do regeneracji wtedy noo i teraz przejechałem jakieś 700km i znowu wou coś zaczyna się dziać, moze to być coś w przewodach? Coś łączy, nie łączy? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 30-03-2020, 21:12
|
|
|
Możliwe że wtedy padły Ci szczotki.
Podstawa to dobre przejścia na połączeniach głównych mas, cęsto lubią korodować konektory lub punkty masowe do których są przykręcone. Warto je rozkręcić wyczyścić i zabezpieczyć np. wazeliną techniczną. Chodzi głównie o główne masy czyli po między akumulatorem a karoserią i po między akumulatorem a silnikiem. Warto też przejrzeć połączenia przewodu plusowego idącego od alternatora do akumulatora. Po sprawdzeniu tego trzeba by zrobić pomiary ładowania na akumulatorze przy różnych obrotach silnika. Może też być problem z komunikacją alternatora z sterownikiem silnika bo w Twoim autku najprawdopodobniej taka istnieje. Nie wiem jak jest u Ciebie, ale i sterownik silnika może mieć wpływ na ładowanie akumulatora. |
|
|
|
 |
andrzej10a
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-03-2020, 05:53
|
|
|
Okej, też myślałem o tym żeby sprawdzić wszystkie przewody które idą od alternatora do akumulator, sprawdzę mase itp, na chwile obecną dziękuję Ci bardzo za odpowiedź , mam nadzieję że to blachostka |
|
|
|
 |
qba787
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer 1.8 143KM
|
Wysłany: 13-06-2020, 11:02 [CY3A 1.8] Brak ładowania
|
|
|
Witam,
Od kilku dni mam problem z brakiem ładowania akumulatora. Zaczęło się od tego, że przestał działać centralny zamek z pilota i z przycisku LOCK. Na drugi dzień jak wracałem z pracy, podczas jazdy na wyświetlaczu pojawiła się ikonka akumulatora i Service Required, ale lampka ostrzegawcza ładowania się nie zaświeciła. Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu ikonka już się nie pojawiła. Dojechałem do domu i sprawdziłem ładowanie, niestety pomiar wykazał brak ładowania. Co dziwne po przekręceniu zapłonu lampka ostrzegawcza ładowania się nie zaświeca, tylko mignie przez krótką chwilę. Posprawdzałem bezpieczniki oraz przewód z alternatora do aku i niby wszystko OK. Sprawdziłem napięcie pomiędzy zaciskiem + na alternatorze a masą akumulatora pokazało 0,2V. Podmieniłem alternator na używany (podobno w 100% sprawny), ale nic to nie zmieniło. Poszperałem w schemacie i sprawdziłem przejście przewodów z wtyczki GSLF alternatora, trzy idą do sterownika a jeden do bezpiecznika alternator 7,5A i wszystkie są OK. Znajomy podpiął się pod kompa, ale żadnych błędów nie pokazało.
Zastanawia mnie jeszcze zachowanie lampki ostrzegawczej ładowania, po odpaleniu auta nie świeci, ale jak przygazuję powyżej 4000 obrotów to się zaświeca.
Czy ma ktoś jakiś pomysł co jeszcze mogę sprawdzić? |
|
|
|
 |
|
|