Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Carisma 1.6 benzyna/gaz. Problem ze skrzynią.
Autor Wiadomość
Raoul Duke 
Nowy Forumowicz
Kanjo

Auto: 2002 Carisma 1.6
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 17-07-2019, 14:45   Carisma 1.6 benzyna/gaz. Problem ze skrzynią.

Witam ponownie.
Potrzebuje Waszej diagnozy po raz kolejny. Otóż jakiś czas temu miałem na wykończeniu sprzęgło. Pewnego razu w przypływie chwilowej złości ruszalem ostrzej z miejsca pod górkę i zamiast ruszyc z delikatnym piskiem opon, wykończone sprzęgło "nie złapało" i konkretnie się przypieklo smrodzac caly samochód. Jedzilem jeszcze tego wieczoru i dopiero nad ranem odstawilem samochód.

Sprzęgło bylo odczywalnie słabsze i pojawily sie luzy w drazku zmiany biegów ktory zaczął dosc mocno poruszac sie przy dodawaniu/odejmowanou gazu.

Dopiero na drugi dzień zauwazylem ze jest cos jeszcze. Przy ruszaniu i przyspieszeniu (glownie z niskich obrotow) slychac w skrzyni metaliczne tarcie. Najbardziej na 5 biegu, gdzie jest to bardzo slyszalne. Jadac stala prędkością nie slychac nic, szczegolnie na wyzszych obrotach. Ciagle obecny jest za to wiekszy luz na drazku zmiany biegów.

Dzieje sie jeszcze jedna bardzo dziwna rzecz. Kiedy cofam na wstecznym powoli i delikatnie wszystko jest ok, ale wystaczy cofać troche ostrzej a tylko jak zaczynam odpuszczac gaz skrzynia momentalnie blokuje calkowicie kola co oczywiscie prowadzi do zgaszenia silnika i gwaltownego i nieprzyjemnego zatrzymamia sie w miejscu.

Dodam ze sprzeglo wymienione, a wszystkie problemy pozostaly. Prosze o pomoc.

Honda CRX ED9
Mitsubishi Carisma 1.6 benzyna/gaz

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 17-07-2019, 16:07   

Pewnie coś w skrzyni, kontrolnie wypuść olej, jak będą opiłki to skrzynia do rozbiórki i weryfikacji co padło.

Fufen 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma '97 1.8 GLS 116KM
Wysłany: 18-09-2019, 15:19   

Miałem identyczny problem, prawdopodobnie przez jeżdżenie ze zbyt niskim poziomem oleju w skrzyni wydobywały się te dźwięki. Wymieniłem łożysko na 5 biegu, bo było zatarte. Zmieniłem olej, później dolałem jeszcze do pełna, pojeździłem niecały rok i zębatki się wysypały - skrzynia do wymiany. Teraz jest spokój.

Zygiert 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6
Wysłany: 19-09-2019, 13:20   

Bardzo prawdopodobne, że u mnie jest to samo. W warsztacie to osłuchali i podobnie obstawiają. Ale że nie robią skrzyń to muszę szukać gdzie indziej.

Co radzicie, szukać warsztatu, który robi regeneracje skrzyń czy wymieniać?

PS. Znacie kogoś w Warszawie i na południe Wawy, że tak powiem, sprawdzonego?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-09-2019, 13:54   

Jak byś robił sam to najtaniej było by kupić zdrową JB3 od renault i zaadaptować ją do Mitsu. JB3 są tańsze niż oryginalne od Carismy. Ja tak robiłem w poprzednim aucie Carismie 1.6, kupiłem JB1, bo też podchodzi, z auta z przebiegiem około 150 tys km i przełożyłem tylko część obudowy skręcaną z silnikiem.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 19-09-2019, 16:32   

Cytat:
PS. Znacie kogoś w Warszawie i na południe Wawy, że tak powiem, sprawdzonego?

Serwis MitsuManiaków.

koniszua 
Forumowicz
koniszua

Auto: mitsubishi carisma 1.6 98r
Wysłany: 16-07-2020, 19:33   

Właśnie ma problem ze skrzynią i problem dotyczy tego że opłacalność naprawy jest znikoma a mogę ją wymienić ale nie wiem jaki typ mam i gdzie są oznaczenia jej?
Mam na szrocie jedną na półce z auta w którym był silnik jak w mojej bo części pewne brałem z niego. A druga taka sama stoi jeszcze cała i tez ma silnik jak w mojej, czyli skrzynia chyba też pasować będzie.
Nie chcę kupować w ciemno a sprawdzić jaki mam typ i czy ten sam maja na półce bądz w aucie stojacym jeszcze na placu. Gdzie są oznaczenia na skrzyni?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 16-07-2020, 20:42   

koniszua napisał/a:
Gdzie są oznaczenia na skrzyni?

Domyślam się ,że skrzynia JB3 xxx.
https://www.skrzynie.com....lt-typ-jb3.html

koniszua 
Forumowicz
koniszua

Wysłany: 17-07-2020, 20:05   

Bizi78 napisał/a:
Domyślam się ,że skrzynia JB3 xxx.

To chyba nie ta skrzynia jest.
W mojej dolna cześć skrzyni (jej fragment) osłona sprzęgła jest odkręcana osobno od skrzyni i silnika, by móc zdjąć miskę olejową bez popuszczana skrzyni od silnika. Łapa sprzęgła jest hydrauliczna nie na linkę, no ale może japonce to domontowali po prostu.
Wybierak od dołu ale wygląda całkiem inaczej.
Czujnik jest w skrzyni w skrzyni elektroniczny, zmienia obroty na sygnały przekazywane do licznika przewodami.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 17-07-2020, 20:33   

Skrzynia na pewno jest JB3.
Oznaczenie takie powinno widnieć na tabliczce znamionowej pod maską na grodzi.
Oczywiście jest wiele odmian tej skrzyni więc numer pewnie może być w różnych miejscach.
Zobacz czy na misce piątego biegu nie ma nalepki jak na aukcji.
https://archiwum.allegro.pl/oferta/jb3254-skrzynia-biegow-mitsubishi-carisma-i-1-6-i7225826211.html

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 17-07-2020, 22:38   

W 1.6 jest renaultowska skrzynia JB3 242
Z tego, co się orientuję taka, i tylko taka skrzynia jest we wszystkich wersjach Carismy 1.6, przed, i po lifcie.
https://www.proxyparts.pl...del/space-star/

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-07-2020, 10:27   

Dobrą skrzynię do Carismy jest trudno trafić i te skrzynie są dość drogie. Kiedyś u siebie w Carismie wymieniłem skrzynie, kupiłem od Clio JB1 tylko musiałem z oryginnej od Carismy przełożyć część obudowy skręcanej z silnikiem. JB1 zewnętrznie jest taka sama jak JB3 tylko warto szukać z auta z silnikiem 1.6 i o podobnej masie aby były podobne przełożenia.

koniszua 
Forumowicz
koniszua

Wysłany: 18-07-2020, 17:16   

Byłem dziś na szrocie mam skrzynię z carismy z takim samym silnikiem jak mój w niej był rocznik ten sam tyle ze karoseria 5dzwiowa mój sedan. Znalazłem z boku na deklu białym oznaczenie 3254-8 i jakaś nalepka ale całkowicie nieczytelna jest. Mają na placu drugiego takiego samego jak ten co wcześniej części brałem też ma ten sam silnik co ja 1.6 i 98r. Z tego co brałem auto na chodzie było lekkie walniecie przodem w nim ten co stoi dostał w tył wiec auta jeździły czyli skrzynie jak by co są sprawne ;) Byłem ze znajomym po nią co mi sprzęgło wymieniał mówi ze powinna pasować. Mam miech na sprawdzenie jej w przyszłym tygodniu się zobaczy i okaże bo teraz jeszcze nie mogę auta rozebrać do środy potrzebuję, tak wiem ze może się samo zatrzymać :(

PS. Skrzynia wymieniona na razie wszystko oki ;) Moja miała nadrukowane oznaczenia na białym deklu jest to JB3 i dalej jakiś długi nr. (mogę podać jak spisze)

Odpowiedz do tematu