Automatyczne składanie lusterek |
Autor |
Wiadomość |
HUGIO
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 44 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Posty: 1024 Skąd: jesteś?
|
Wysłany: 22-07-2020, 14:23 Automatyczne składanie lusterek
|
|
|
Cześć,
Szukam informacji odnośnie automatycznego składania lusterek. Od jakiegoś czasu przeglądam na allegro/olx ogłoszenia lusterek, ale niestety cisza jeśli chodzi o takie z silniczkami. Wie ktoś, czy da się zaadoptować sam wkład z którejś wersji Outlandera/ASXa (jeśli tak, to ilu pinowych lusterek szukać?), albo może z kompletnie innego auta by pasowało?
Znalazłem na Aliexpress same wkłady z silniczkami LINK, byłby ktoś w stanie potwierdzić, czy tak samo wygląda mechanizm w oryginale, tylko to wystarczy do przeróbki?
Z tego co wiem, wymagałoby to też dolutowania przekaźników https://www.youtube.com/watch?v=9VlF9kulKxE , wersja ETACS ma znaczenie? |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

|
Wysłany: 23-07-2020, 20:25
|
|
|
tyku,
I takie coś bym widział w swoim, bo już mnie powoli męczy to ciągłe ręczne składanie i rozkładania na każdym parkingu...
Czyli powiedzmy takie lusterko: LINK już ma na pewno mechanizm? W przypadku Lancera z UK będzie różnica w rozmiarze i możliwościami ustawień lusterka?
A jak wygląda sprawa z okablowaniem? Przyjaciele ze wschodu nie mają według tego poradnika, ale często z tego co czytam, to ich wersje były mocniej okrojone. |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-07-2020, 10:06
|
|
|
HUGIO napisał/a: | W przypadku Lancera z UK będzie różnica w rozmiarze i możliwościami ustawień lusterka? | Lusterka z UK nie pasują.
HUGIO napisał/a: | A jak wygląda sprawa z okablowaniem? | Dołożenie dwóch przewodów.
Szukałbym raczej kompletu lusterek składanych, dedykowanych do lancera. |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

|
Wysłany: 24-07-2020, 14:00
|
|
|
tyku napisał/a: | Lusterka z UK nie pasują. |
A wiesz może, czy sam wkład (mechanizm) składania by pasował? Pytam, ponieważ komplet z UK kosztuje prawie tyle, co jedno lusterko z wersji EU (w sensie używane), a chciałbym to zrobić jednak trochę taniej, bo potem pewnie będzie problem sprzedać stare lusterka...
tyku, A tak na podstawie Twojego doświadczenia z tą modyfikacją: kupuję lusterka, dokładam przewody (zgodnie z tamtym poradnikiem) i joystick, potem już dodanie przekaźników w ETACS (bo z tego co zrozumiałem z tego poradnika dla sportbacka w żadnej wersji nie było tych przekaźników i jedynym rozwiązaniem jest dolutowanie?), i na końcu aktywowanie funkcji? Czy może po drodze jednak pojawiły się jeszcze jakieś "kwiatki"?
PS. Jak sprawdzić swoją wersję ETACS? Szukałem gdzieś na obudowie/w MMCS i nic, a z tego co doczytuję, to jest szansa (rok produkcji 2008), że i tak będzie okrojony z tej funkcji? Szukając po VINie LINK żadne numery nie pasują mi do ETACS. |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 30-07-2020, 09:37
|
|
|
Najprościej sprawdzić Etacs po tym ze jak wyciągniesz w nim dwie górne kostki poziome to zobacz czy są wszystkie piny - to już połowa sukcesu |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-07-2020, 10:18
|
|
|
HUGIO napisał/a: | Jak sprawdzić swoją wersję ETACS? | Na ETACSie jest data i numer. Prościej się nie da.
 |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

|
Wysłany: 30-07-2020, 11:23
|
|
|
Udało mi się wyciągnąć tylko wtyczkę po lewej stronie i wydaje mi się, że gniazdo ma wszystkie piny, nie wiem czy ta po prawej ma jakiś dziwny zatrzask, ale nie chciałem jej drzeć na siłę. W przyszłym tygodniu podjadę do ASO i zapytam jak to w ich systemie wygląda.
Udało mi się też wepchać tam telefon i zrobić zdjęcie numerów (wcześniej nie wiedziałem gdzie będą nadrukowane, dzięki za zdjęcia tyku):
Patrząc na datę, to wychodzi na to, że nie był wymieniany, chyba że obudowa mogła zostać stara? |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 01-08-2020, 18:26
|
|
|
Będą działać |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

|
Wysłany: 03-08-2020, 15:05
|
|
|
Okej, byłem też w ASO (bo i tak musiałem zamówić zestaw do zaprawek) i akcja serwisowa z ETACS w ogóle nie dotyczyła mojego egzemplarza. W systemie pokazało tylko brak wymiany czujników zderzeniowych/zdarzeniowych(?) w związku z akcją serwisową, ale ona zakończyła się jeszcze zanim zostałem posiadaczem auta.
tokyo, czyli dobrze zrozumiałem podczas naszej rozmowy, że teraz muszę szukać lusterek 7 pinowych (ja mam 5 pinowe) i do tego jeszcze lusterka z evo? (dodam, że na tych kierunkach w lusterkach mi nie zależy - wręcz mi się to nie podoba). Znalazłem tez takie na Ali: LINK - tutaj twierdzą, że te ich 5 pinowe mają automatyczne składanie - błędny opis?
Cytat: | W przypadku Lancera z UK będzie różnica w rozmiarze i możliwościami ustawień lusterka? |
Żeby nie było nieporozumień, nie mam Lancera z UK po przekładce, pytałem o to, ponieważ części do wersji UK są tańsze i tam występowały składane automatycznie. |
|
|
|
 |
|