Przejście z prądem na pakę, bagażnik |
Autor |
Wiadomość |
romekdz
Nowy Forumowicz
Auto: l200
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-01-2015, 16:40 Przejście z prądem na pakę, bagażnik
|
|
|
Witam,
Potrzebuję podać 12V na tył, na pakę, czy bagażnik. wiem jak wyjść za tylnym siedzeniem poza kabinę, widzę po lewej stronie ścianki grodziowej przedniej paki możliwość wejścia z przewodami przez gumowy przepust ale nie wiem gdzie one z tamtąd wychodzą, mam plastikową "kuwetę" czy może gdzieś pod kuwetą można wyjść bez wiercenia ?
tzn. czy ktoś wie gdzie jest zorganizowany taki znów ogumowany przepust do środka paki ?
będę ogromnie wdzięczny za podpowiedź bo mam ograniczone możliwości rozbierania auta a z instrukcji i forum nic nie wycisnąłem
Tył mam zabudowany ale nie daję rady namierzyć miejsca w którym przeszli z prądem instalując oświetlenie w tej zabudowie |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 18-01-2015, 23:46
|
|
|
Nic z tego nie rozumie. Ty masz oświetlenie na parę czy chcesz mieć? |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
romekdz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-01-2015, 23:57
|
|
|
Oświetlenie na pace mam, ale potrzebuję przejść tam z niezależnym zasilaniem 12V prosto z akumulatora (lodówka, suszarka do butów narciarskich, itp.)
czyli przepuścić przewód 2 żyły i zastanawiałem się czy może da się to zrobić obok przewodu którym poprowadzono zasilanie oświetlenia, albo dowolny inny, może ktoś ma jakiś sensowny patent, chciałem wesprzeć się czyimś doświadczeniem zanim rozdłubię i poniszczę kawał auta |
|
|
|
 |
Witold_Rybarz
Forumowicz Witold Rybarz
Auto: L200 '06 a/t
Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Lis 2006 Posty: 155 Skąd: Brzeszcze
|
Wysłany: 19-01-2015, 17:51
|
|
|
jest wiązka na takie okazje przebiega od okolicy akumulatora i kończy sie pod paką albo przy lampie nie pamiętam wystarczy wejść pod auto i znajduję się zaślepiną wtyczkę |
|
|
|
 |
romekdz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-01-2015, 21:50
|
|
|
tak, pod paką jest i nie ma problemu z sensownym przeprowadzeniem kolejnej np. na elementach ramy w dowolnej osłonie czyli bezpiecznie bez specjalnego ryzyka przetarcia w trudniejszym terenie, ale ślepy jestem i pomysłu nie mam jak sensownie wejść z tą wiązką do środka paki aby nie wiercić otworów w blachach paki |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 20-01-2015, 01:00
|
|
|
Witam
Obok akumulatora jest zaslepiona wtyczka z 2 lub trzema kabelkami. Kable leca do kabiny i jak sciagniesz lewy prog i naroznik na dole w glebi po lewej stronie zobaczysz te same kolory kabli co przy aku zakonczone wtyczka. Druga wtyczka jest w kierunku paki od srodka. Znajduje sie ona tuz przy narozniku progu ( kolory kabli niebieski brazowy i zolty grubosc okolo 5mm. Wychodza one z kabiny i leca pod samochodem w kierunku paki koncza sie zaslepiona wtyczka z lewej strony przy podluznicy na koncu paki.
I jeszcze jedno: na lewym resorem pod paka jest zaslepione malutkie gniazdo z czerwonym kabelkiem to + po przekreceniu na zaplon i sluzy do podlaczenia lempek gniazdek i innych.
Pozdrawiam |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
Witold_Rybarz
Forumowicz Witold Rybarz
Auto: L200 '06 a/t
Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Lis 2006 Posty: 155 Skąd: Brzeszcze
|
Wysłany: 20-01-2015, 08:51
|
|
|
odkręć tylną lewą lampę i tam bez problemu przejdziesz od spodu - końca ramy do paki w samym jej narożniku |
|
|
|
 |
romekdz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-01-2015, 11:01
|
|
|
Witold i tokyo - ogromne dzięki za pomoc, to jest to czego mi brakowało |
|
|
|
 |
romero
Mitsumaniak

Auto: L200 INSTYLE/2008/136 KM/AT
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Lip 2008 Posty: 629 Skąd: Łomianki
|
Wysłany: 21-01-2015, 10:46
|
|
|
Witam. W lewym i prawym przednim rogu paki są dwa gumowe korki. Pozdrawiam. |
|
 |
pawel80
Forumowicz
Auto: L200 '11 178hp
Pomógł: 2 razy Dołączył: 27 Cze 2010 Posty: 144 Skąd: racibórz
|
Wysłany: 04-09-2020, 19:57
|
|
|
tokyo napisał/a: | Witam
Obok akumulatora jest zaslepiona wtyczka z 2 lub trzema kabelkami. Kable leca do kabiny i jak sciagniesz lewy prog i naroznik na dole w glebi po lewej stronie zobaczysz te same kolory kabli co przy aku zakonczone wtyczka. Druga wtyczka jest w kierunku paki od srodka. Znajduje sie ona tuz przy narozniku progu ( kolory kabli niebieski brazowy i zolty grubosc okolo 5mm. Wychodza one z kabiny i leca pod samochodem w kierunku paki koncza sie zaslepiona wtyczka z lewej strony przy podluznicy na koncu paki.
I jeszcze jedno: na lewym resorem pod paka jest zaslepione malutkie gniazdo z czerwonym kabelkiem to + po przekreceniu na zaplon i sluzy do podlaczenia lempek gniazdek i innych.
Pozdrawiam |
Wiem ze złoty szpadel sie należy:) Ale moze ktoś wie jakie to wtyczki do tych kabli, co by ładnie sobie wszytko przygotować od włącznika i bezpieczniaka pod maska. Zlokalizowałem ten koło akumulatora i przy podłużnicy pod paka. Teraz pozostaje kupić złączki do tych kabli i wyjść z zasileniem na pakę dla lodówki.
[ Dodano: 07-09-2020, 16:11 ]
http://mmc-manuals.ru/man...5E43AC00ENG.pdf schemat z opisem wtyczek
http://mmc-manuals.ru/man...1111AC00ENG.pdf
Pierwsza wtyczka oznaczona na schemacie znajduje sie chyba obok lampy A138 biała wtyczka zaślepiona zaślepka 3 przewody, w kabinie lokalizujemy wtyczki zgodnie ze schematem
http://mmc-manuals.ru/man...1266AB00ENG.pdf
Wtyczka C147 oraz C146 to chyba musimy połączyć ze sobą jak mniemam z opisu tokyo w planie mam zamiar dołożyć sobie własnie na tym łączeniu woltomierz miałbym odczyt praktycznie bezpośrednio z klem aku.
Wyjście zakończone wtyczka na ramie według schematu F16
http://mmc-manuals.ru/man...1282AB00ENG.pdf
tak jak pisałem wcześniej teraz pozostaje mi kupić gdzies te 4 złączki tylko jakie to i gdzie to juz nie wiem liczę na wasza podpowiedz |
|
|
|
 |
|