Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Rezonans
Autor Wiadomość
dziutaa 
Nowy Forumowicz

Auto: asx
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-09-2020, 19:06   Rezonans

Jakaś część kokpitu po prawej stronie wpada w rezonans na nierównościach. Co to może być?
Wiem, że to zapewne jakaś głupota ale oszaleć można nawet radio nie pomaga. Nie mam koncepcji gdzie już szukać. Może ktoś miał podobny przypadek?

klisza79 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-09-2020, 10:31   

Cześć,
też długo szukałem skąd ten rezonans dobiega. Sprawdź aluminiową osłonę nad tłumikiem - mocowana jest na stalowe śruby i aluminium przy śrubach skorodowało i osłona opadła na tłumik. Dałem dużo szersze podkładki i na razie jest spokój.

RomanK61 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1,6 117KM z 2015r. Diamant
Wysłany: 23-09-2020, 09:21   

Kiedyś też miałem pojawiające się stuki ni to z tyłu ni to z przodu już głupiałem co się dzieje i co tak stuka zwłaszcza po dłuższej jeździe.Pojechałem do ASO ,facet popatrzył na tylny czarny plastik pod zderzakiem zgiął się coś pociągnął i było gotowe.Okazało się że kiedyś cofałem i pomimo kamery stuknąłem tym plastikiem w słupek, śladu nie było ale tak jest metalowy uchwyt do zderzaka i on zbliżył się do tylnego tłumika.Jak wydech się nagrzewał to przy jeździe dotykał tego metalowego uchwytu i rezonans przenosił się na cały samochód.Kamień z serca że to taka błahostka tylko koszt 110km do ASO.

dziutaa 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-09-2020, 08:25   

Dzięki za wskazówki ale niestety to nic z tych rzeczy. To tak jakby potrząsać monetą w kubku z tworzywa sztucznego. Poddaję się nie mam już koncepcji nawet pod poduszką w słupku sprawdzałem i nic. Może się coś urwie, rozłączy chyba, że wcześniej mnie odwiozą w kaftanie :D

RomanK61 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1,6 117KM z 2015r. Diamant
Wysłany: 27-09-2020, 08:40   

Doskonale rozumiem ten problem bo sam też tak mam ,nie mogę ścierpieć jak coś mi tam drga czy brzęczy.Żona mówi że mam coś z głową,miałem różne samochody ale jeden problem zawsze nastawiałem uszy czy coś nie skrzypi i brzęczy.

dziutaa 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-09-2020, 13:49   

Zamknięcie schowka pasażera. Nie wiem co, nie wiem jak, nie wiem o co ale po wymianie błoga cisza już parę dni. To ewentualna wskazówka dla zainteresowanych. Po zamknięciu musiało coś z mechanizmem się dziać, że dawał takie odgłosy.

Luks6 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Wysłany: 06-11-2020, 09:36   

Dołączę się do postu, czy to normalne dla silnika 1.6 w benzynie, że wpada w wibracje w okolicach 2800 obrotów? Dosyć mocno czuć to na kierownicy. Co może być tego przyczyną? Jest to o tyle dziwne ponieważ w innym zakresie obrotów problem nie występuje.

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 07-11-2020, 11:49   

Nie, to nie jest normalne - ja czegoś takiego w swoim aucie nie mam.

Luks6 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-11-2020, 13:44   

Zauważyłem, że łańcuch rozrządu zwisa pomiędzy górnymi rolkami- może to być przyczyną że jest naciągnięty?

Laknat 
Forumowicz

Auto: ASM MY17
Wysłany: 08-11-2020, 14:06   

Luks6 napisał/a:
Zauważyłem, że łańcuch rozrządu zwisa pomiędzy górnymi rolkami- może to być przyczyną że jest naciągnięty?

To byś słyszał pod maską jak dzwoni gdy silnik pracuje

Luks6 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-11-2020, 18:02   

Trochę go słychać. Co powiecie o zestawie rozrządu marki FAI TCK50?

LeszekNt 
Nowy Forumowicz
Leszek NT

Auto: Mitsubishi Asx 1.6
Wysłany: 09-11-2020, 19:49   

Ja taki zamontowałem i jest ok

dziutaa 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-11-2020, 11:04   

Witam, piszecie o rozrządzie, mogę wiedzieć o jakich przebiegach mowa. Pytam bo ja w serwisie słyszę tylko, że łańcuch jest bezobsługowy i poniżej 200tys. nie zdarzyło się im nic robić.

stuntman 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6 117 kucy
Wysłany: 16-01-2021, 13:03   wyeliminowanie hałasu od kratki nawiewu

Mam ASXa dopiero od 3 miesięcy.
Irytował mnie hałas na nierównościach z okolic kratek nawiewu, tych podwójnych na środku konsoli. Gdy naciskałem palcem ten pionowy słupek (o szerokości ok 1cm) rozdzielający lewą kratkę dla kierowcy od prawej dla pasażera to wtedy hałas znikał.
Nie da się tego na stale czymś od góry docisnąć więc poszedłem w odwrotnym kierunku. Odciągnąłem delikatnie ten pionowy słupek (na środku jego wysokości) i podłożyłem od spodu kawałek gumy. Odciętej ok 10mm x 5mm z dętki rowerowej. Nie udało mi się idealnie wcisnąć i wystaje ok 1mm ale że jest czarna to nie rzuca się w oczy.
Jeżdżę tak prawie 2 miesiące i nie ma już tego denerwującego brzęczącego hałasu z kratek nawiewu.
Nie mogłem znaleźć posta gdzie pisano o tym denerwującym brzęczeniu kratek więc tu wrzucam.

Odpowiedz do tematu