Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Carisma] [Swap hebla]z jedno na dwu tłoczek
Autor Wiadomość
tofumax 
Nowy Forumowicz

Auto: Volvo V40
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-09-2020, 12:02   [Carisma] [Swap hebla]z jedno na dwu tłoczek

Witam
Nie posiadam Mitsu ale prawie jak mitsu Bo Volvo V40 T4 @200KM
Płyta Podłogowa z Carismy jak i inne rzeczy
Jeden z kolegów przebuszował to forum i znalazł ciekawy temat na swap hebla ,
Ja mam już zregenerowane zaciski dwu tłoczkowe od OUTlandera niestety źle dobrałem i mam jarzma na tarczę 294 kopałem już trochę i z tego co wiem chyba nie ma tarcz 300 z rozstawem 4x 114.3 jedyna opcja to dorabiać 3 otwory z outlandera lub z nissana murano (320)
Przerabiałem temat hebla tak że wymieniałem: pompy, serwa jak i spiąłem nawet bez Pompy ABS na trójnikach

Obecnie założona wielka pompa hamulcowa o przekroju 25,4(Popularne auto dostawcze) na seryjne serwo jak i zbiorniczek (Wymagan mod serwa ale dosyć prosty ) .

Najchętniej zakupił bym jarzma pod tarczę 276 pewnie komuś zalegają

wiem że jarzma powinny pasować od sigmy lub lancera cześć od Galanta .. jak i nie jestem pewny ze od jakiś starszych Outlanderów nr oe MR249962

Gadałem też z gościem z mitsu style ma jarzma ale zamiennik .//

Dzięki za wszelką pomoc

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 01-10-2020, 22:05   

Masz zaciski z Outlandera, kupujesz te nowe jarzma NTY do zacisków dwutłoczkowych pod tarcze 276 mm i z rozstawem otworów na śruby mocujące do zwrotnicy 130 mm. Kupujesz tarcze do Galanta 276/24 mm i gotowe.
tofumax napisał/a:
z tego co wiem chyba nie ma tarcz 300 z rozstawem 4x 114.3
Są tarcze pod Mitsu o wymiarach 294/24 mm i 4-otworowe, czyli 4x114,3. Niestety w żadnym aucie nie były montowane seryjnie i są bardzo ciężko dostępne i chyba nawet robione na zamówienie.
tofumax napisał/a:
jedyna opcja to dorabiać 3 otwory z outlandera lub z nissana murano (320)
Te otwory bardzo łatwo zrobić przy użyciu piasty 4x114,3. Co do tarczy z Nissana Murano to niestety nie pasują do piast Mitsubishi, za mały otwór centrujący na piastę.
tofumax napisał/a:
Obecnie założona wielka pompa hamulcowa o przekroju 25,4(Popularne auto dostawcze) na seryjne serwo
I podeszła na szpilki w serwie bez rzeźby? Taką samą calową pompę hamulcową (25,4 mm średnicy tłoczków) ma każdy Galanta EA, czyli z lat 1996-2004 i pasuje P&P na każde serwo w Carismie i Space Starze.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 02-10-2020, 06:49   

tofumax - pisałeś do mnie PW, parę rzeczy ci wyjaśniłem ale mam w ogóle inne pytanie - masz w volvo zaciski zapewne na tarcze 281 - takie jak carisma po lifcie czy renówki, która to był generalnie pomysłodawcą tego zestawu
chodzi o fakt, że wiele osób zmienia te zaciski z Galanta z tarcz 276 na zaciski z Carismy po lifcie, jednotłoczkowe Lucasy na tarczę 280(281)mm i robi to celem polepszenia hamowania
zastanawiam się, czy nie zrobisz sobie downgrade montując tarcze 276 i 2 tłoczki
fakt, że te zaciski lucasa są dziwne, bo jak miałem renówkę to klocek od tłoczka zużywał się 2x szybciej niż ten drugi, ale hamowało to bardzo dobrze, niebo lepiej niż Galant

Odpowiedz do tematu