Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z wycieraczkami
Autor Wiadomość
Feliks 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 96r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-10-2020, 15:23   Problem z wycieraczkami

Witam. Mam taki trochę chyba nietypowy problem bo w sumie jeszcze nigdzie tego nie widziałem... Natomiast ostatnio musiałem zmienić mechanizm wycieraczek, ale bez silniczka bo dobry jest... No i jak odkręcałem mechanizm od silniczka to słyszałem jak mi się delikatnie ten silniczek przestawił... No i teraz mam taki problem, że jak idą do góry jest dobrze, ale jak wracają to zamiast schodzić do punktu 0 to schodzą tak jak by na -1 i dopiero wracają na punkt 0. Czy ktoś wie jak to przestawić? Bo muszę jeździć z lekko podniesionymi wycieraczkami żeby o plastik na dole mi nie haczyły... Niby pierdoła, ale brzydko to wygląda...

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 18-10-2020, 00:07   

To proste. Odkręć ramię od silnika, włącz, i wyłącz wycieraczki, aby silnik ustawił się w swojej pozycji. Następnie ustaw wycieraczki w odpowiedniej pozycji, i załóż ramię na silnik.
Ready :)

Feliks 
Forumowicz

Wysłany: 18-10-2020, 01:17   

Niby takie proste, ale żeby się tam dostać to jest tragedia... I co za różnica czy ramię wycieraczki jest podłączone do silnika czy też nie? Pytam bo nie wiem, ale jeśli ma to pomóc to w wolnej chwili będę to robić...

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Wysłany: 18-10-2020, 05:22   

Silnik staje w określonym przez styki miejscu. Dlatego ważne jest poprawne złożenie ramienia na wieloklin silnika.

Feliks 
Forumowicz

Wysłany: 18-10-2020, 11:04   

Czyli źle założyłem? Tylko ten mały problem, że mi tam ledwo ręka wchodzi i nie da się ramienia założyć w jakikolwiek inny sposób niż na wprost. Szczerze mówiąc to moja ręka + klucz i zostaje jakieś 4 stopnie na kręcenie śrubką... Chyba, że zamiast przykręcać ramienia do karoserii to najpierw przykręcić do silniczka? I sorki za opis pod nickiem Carisma już dawno nie aktualna teraz jest Galant VII z 96 roku, ale zaraz zmienię :) bo można pomylić...

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Wysłany: 18-10-2020, 14:01   

Miałem dwa Galanty siódmej generacji, ale w żadnym nie rozbierałem mechanizmu wycieraczek. Nie pamiętam jak on był zbudowany, ale jeśli jest opcja przestawić ramię na wyjętym silniczku, to ja bym tak kombinował.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 21-10-2020, 19:44   

Feliks, odkręciłeś nakrętkę na osi silniczka? No to będziesz miał mega problem to złożyć tak jak trzeba. Trzeba było wypiąć przegub kulowy z ramienia, wtedy nie byłoby problemu.

Feliks 
Forumowicz

Wysłany: 07-11-2020, 13:31   

Hugo, tyle, że mam to złożone i działa... Przy samym silniku elektrycznym po prostu ten mechanizm się delikatnie przekręcił i to chyba przez to chodzą te wycieraczki jak chodzą... Co śmieszne od pewnego czasu czasami potrafią się same odpowiednio teraz ułożyć ^^

Odpowiedz do tematu