Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-01-2007, 20:47
Softwarowe chlodzenie komputer
Autor Wiadomość
piotras 
Forumowicz

Auto: Nissan Pathfinder LE 2,5 dCi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-10-2005, 23:54   

Co do podkręcania to ja mam AMD64 1,8Ghz s.939 i lata mi bez problemu na 2,3Ghz temperaturke ma w normie do przyjęcia (taka jak na boxowym wentylu ze standartowym taktowaniem)

Nissan Pathfinder 2,5 dCi po lekkim sofcie 210,8 KM - 467,4 Nm

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 01-11-2005, 00:25   

A ja do chłodzenia polecam fluorinert lub dobre wodne , softy jakoś do mnie jakoś nie przemawiają . W tych testach nie wyjdzie ale w innych ma szanse . Jakoś nie sprawdza się pod pełnym obciążeniem sprzetowo - obliczeniowym tylko w teścikach sofcikach ?

Mitsumaniaki QR-Code:

borecki
[Usunięty]

Wysłany: 01-11-2005, 03:33   

Rafal_Szczecin napisał/a:
a jezeli juz mowa o kompach itd to o ile % lub o ile mhz podkreciliscie swojego procka ?

o 1 kuń eletrroniicxnyy

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 01-11-2005, 11:34   

ja podkręciłem kiedyś swojego z 2000 (athlon XP) do 2200+ - temp podskoczyła na 53 jak procek był wykorzystywany w 100% ale komp był niestabilny i zaczynał wariować - poważne błędy wyskakiwały i wróciłem do 2000:)

Czas może na Space Stara dla żony?

Efa! 
Mitsumaniak
queen of Off Topic

Auto: Toyota Corolla kombi
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 01-11-2005, 17:31   

JCH napisał/a:
Co byście nie przechłodzili ;) Zima idzie :lol: :lol:
A tak na poważnie jaka powinna byc optymalna temp procka :?:

Zwykle przyjmuje się, że wszystko jest w porządku, jeżeli temperatura jest niższa od 75 stopni. A optymalna... ujmijmy to tak: pokojowa - czyli 20-30 stopni (najlepiej przy jednoczesnej względnie małej wilgotności powietrza w otoczeniu), ale nie za niska (nie mrozić ;-) ).
Mój zespół SUBRA: www.fb.com/subraleo

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 01-11-2005, 20:56   

Celeron 2000 + ECS L4VXA2, program Everest HE v. 2.20.405
temp proc 37
temp dysku 29

Moominek 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Wysłany: 01-11-2005, 21:04   

Odnośnie wydajności procka i temperatury opowiem Wam hostoryjkę :) Mam Prescota 2,4GHz. Ostatnio wziąłem się za ściąganie z kamery. Wszystko hulało dobrze, aż pewnego dnia strasznie gubiło ramki. Skillowalem chyba wszystkie procesy, oprócz Procesu Bezczynności ;) Wywaliłem prawie cały soft oprócz Windy :) I nic, normalnie porażka. Patrzę na wydajność,, a podczas ściągania mam 100% zajętości procka, gdzie normalnie byo max. 60%. No nic to myślę sobie, reinstalacja windy. I tak zrobiłem. Po tym wszystkim nic, zero poprawy :shock: Wlazłem do ustawień BIOSa coby zerknąc, czy coś dzieciarnia, aby nie przestawiła. Przypadkiem przemknąłem przez Hardware Monitor i co widzę? Temp. procesora 70oC. Wow!! Ale skąd? Okres grzewczy jeszcze się nie zaczął. Rozepbrałem kompa wyciągam procek z radiatorkiem i wiatraczkiem. Niby wszystko OK. Ściągam wiatraczek, a na radiatorze zarąbisty dywanik kurzu... No i przyszpiliłem dziada!! ;) Znów zajętośc procka to ok. 60% 8)
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉

Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Auto: Galant EA3W
Wysłany: 02-11-2005, 00:00   

Jasne. Warto czasem odkrecic wiatrak i przeczyscic radiator. Warto tez raz na jakis czas sciagnac radiator i wymienic paste. Te co daja w standardzie do radiatorw do niczego sie nienadaja. Na dobrej pascie mozna zgupic pare stopni C.

Efa! 
Mitsumaniak
queen of Off Topic

Wysłany: 02-11-2005, 02:03   

albo silikon jakiejś koleżance spod skóry zakosić i pod radiator go luuu..., buu-cha!cha!

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 02-11-2005, 14:16   

Kofi napisał/a:
Jasne. Warto czasem odkrecic wiatrak i przeczyscic radiator. Warto tez raz na jakis czas sciagnac radiator i wymienic paste. Te co daja w standardzie do radiatorw do niczego sie nienadaja. Na dobrej pascie mozna zgupic pare stopni C.

W moim przypadku pasta dała 7stopni Celsjusza. Mam Athlona Thoroughbred B 1700@2700 200x10,5 temperatura 49 stopni Celsjusza w stresie bez dziwnego oprogramowania. Wystarczy chłodzenie Arctic Cooling COPPER SILENT 2 TC + pasta Arctic Ceramique.

borecki
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2005, 14:24   

mojego p4 2.8 podbno mozna pokrecic stabilnie do 3.5 GHz tyle ze mam plyte na chipie i915 a slyszalem ze one cos niechetnie sie kreca (narazie nie probuje bo mi to co mam wystarczy a na procku mam standardowy cooler - a prescott sie grzeje niestety)

z ciekawostek dodam ze TEORETYCZNIE procesory z jajem prescott mozna krecic narazie ile wlezie (np. 2.8 do 3.8 ) z tego wzgledu ze to sa te same uklady rozniace sie jedynie mnoznikiem ;-)
Ostatnio zmieniony przez borecki 02-11-2005, 19:32, w całości zmieniany 1 raz  

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 02-11-2005, 16:29   

fakty są takie, że wszystkie procki zjeżdżają z jednej taśmy a następnie są stopniowo podkręcane i badana jest stabilność oraz grzanie się, potem sortowanie wg tych kryteriów;
na samym końcu robiony jest odpowiedni nadruk - koszt produkcji każdego procka z danej rodziny (np. Celeron, Prescott itd.) jest taki sam - rzędu $40 - cena zależna od zegara z jakim udało się go stabilnie odpalić w labach producenta

oczywiście czasem są robione wewnętrzne (lub zewn.) blokady itd., ale próby podkręcania po prostu wykraczają poza założone przez laby kryteria stabilności, co nie znaczy, że dany procek nie może sobie tak pracować - rozrzut jakości przy wytwarzaniu, nawet w obrębie jednej płytki krzemu jest ogromny...

Efa! 
Mitsumaniak
queen of Off Topic

Wysłany: 02-11-2005, 16:59   

Widziałam już tyle spalonych procków, że nie polecam podkręcania tych wysoko taktowanych (prędkość od 1.6-1.8GHz). Powiedzmy sobie szczerze - komu nie byłoby żal straconych w ten sposób kilkuset (kilkunastu stówek???) złociszy?...

piotras 
Forumowicz

Auto: Nissan Pathfinder LE 2,5 dCi
Wysłany: 02-11-2005, 17:12   

No to nie wiem jak ktoś kręcił ze musiał je spalić. Jak są odpowiednio schłodzone to co najwyżej system sie nie podniesie i to wszystko wiec nie ma bólu. Dokładnie to mój AMD dał się nawet na 2,5 z 1,8 podkrecić tylko pamięci juz nie wydały i robiły błedy a to przy robieniu wideo powodowało błyskawiczne wysypywanie sie systemu (a spowalniać ich za bardzo nie widziałem sensu). Mnie natomiast zastanawia taka sprawa że niektórzy żeby dobrze podkrecić proca inwestują wiecej w jego chłodzenie niz by odrazu dołożyli i kupili szybszy

Nissan Pathfinder 2,5 dCi po lekkim sofcie 210,8 KM - 467,4 Nm

Moominek 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Wysłany: 02-11-2005, 19:09   

borecki napisał/a:
z ciekawostek dodam ze TEORETYCZNIE procesory z jajem prescott mozna krecic narazie ile wlezie (np. 2.8 do 3.8) z tego wzgledu ze to sa te same uklady rozniace sie jedynie mnoznikiem ;-)

Potwierdzam :) Swojego 2,4 podkręciłem do 3,6 i działa (płyta ASUS P800 bodajże ma taką opcję) :) Fakt, że wiatrak z regulacja obrotów wskoczył na max. ale temp. jest znośliwa.

Odpowiedz do tematu