|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jaki akumulator 1,1 start-stop |
Autor |
Wiadomość |
Andrzej.62
Forumowicz
Auto: Colt Vll 3DR 1.1- 3A91- 2012r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-12-2020, 16:48 Jaki akumulator 1,1 start-stop
|
|
|
Witam. Siadł mi akumulator. Nie wiem czy obecny akumulator jest fabryczny, jest BANNER. Silnik 1,1 z systemem start-stop- to ponoć istotne. Czy ze względu na system start-stop akumulator musi być EBF czy może być zwykły kwasowo-ołowiowy ? Dodam że nie korzystam z start-stop, za każdym razem jak wsiadam do samochodu to go wyłączam. |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 25-12-2020, 15:37
|
|
|
z tego co wszystkie katalogi twierdzą - musi być EFB
ale możesz być pierwszym, który spróbuje wstawić zwykły - który pewnie jest o połowę tańszy |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
Andrzej.62
Forumowicz
|
Wysłany: 27-12-2020, 18:15
|
|
|
W katalogach to sprawdzałem i wiem że podają EFB.Właśnie liczę na to że już ktoś jeździ na zwykłym aku. z systemem start-stop i podzieli się doświadczeniem, jak z trwałością aku. Zastanawia mnie czy parametry ładowania różnią się w wersji z stop-start, czy nie ?
Po to od tego zależy czy mimo że dezaktywuję start-stop to mogę zastosować zwykły aku. nie narażając go na szybkie zużycie, uszkodzenie. |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 27-12-2020, 19:34
|
|
|
to poczekaj na wpis, albo poszukaj na innych forach
może być tak, że jak włożysz nieEFB i padnie to reklamacja zostanie odrzucona |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
Andrzej.62
Forumowicz
|
Wysłany: 27-12-2020, 20:27
|
|
|
No tak, zgadzam się. Dlatego szukam tutaj pomocy bo nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na mój dylemat. Jakby aku. EFB nie był dwa razy droższy ok.400zł. to bym kupił i się nie zastanawiał. Napięcie ładowania mam 14,4V czyli ok, sugerowałoby że można zamontować zwykły aku. Ale czy ten jeden parametr jest wystarczający by mieć pewność że nie musi być EFB to na 100% nie wiem. |
|
|
|
 |
|
|