Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E32A 1.8] Sprzęgło ? Czy skrzynia ?
Autor Wiadomość
slonio88
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2007, 14:36   [E32A 1.8] Sprzęgło ? Czy skrzynia ?

Proszę MitsuManiaków mam takie pytanko... A mianowicie, jak wrzucam 1 bieg to mi skrzynia tak chrupie, natomiast gdy wrzucam z 2 na 1 jest ok, i jeszcze takie chrupanie czasami występuje przy wrzucaniu na 5 :/ Co to moze byc ? czy to sprzęgło ? czy coś ze skrzynią ?:(
HELP ME PLEASE :)
Ostatnio zmieniony przez roch_27 06-08-2007, 13:40, w całości zmieniany 1 raz  

kscman
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2007, 15:25   

skrzynia, ja tez czasem tak mam z 1 ale czasem,
w starym galantcie mialem tak zawsze z 1 i z 5

i mi mowil znajomy ze skrzynia

slonio88
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2007, 15:42   oj...

To nie dobrze... bardzo nie dobrze... :( mozna temu jakos zaradzic ?

kscman
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2007, 17:05   

ja sie nauczylem wbijać 1 tak zeby nie skrzeczało, jak kos inny jedzie moim autem to nie umie tego i ciagle skrzeczy, mi to juz przeszło mozna powiedziec:)

nie wiem jak zaradzic od str technicznej dopiero sie ucze wszystkiego

slonio88
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2007, 17:16   :)

No mu juz na 1 nie skrzeczy... ale jak wrzucam na 2 czasami, ale w serwisie, dowiedziałem się, że najprawdopodobniej wystarczy tylko podregulować sprzęgło, tzn podciągnąć bo skoro wszystkie biegi sie wbijają to innego wyjścia nie ma...

deejay 
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-05-2007, 17:27   Sprzęgło

Jak sie nie mylę to w twoim Galu jest sprzęgło hydrauliczne wystarczy je odpowietrzyć . Jak sie kończy sprzęgło to pierwszymi objawami jest problem z wrzuceniem wstecznego biegu .

cy_cek
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2007, 17:36   

bartekdeejay napisał/a:
Jak sie nie mylę to w twoim Galu jest sprzęgło hydrauliczne wystarczy je odpowietrzyć . Jak sie kończy sprzęgło to pierwszymi objawami jest problem z wrzuceniem wstecznego biegu .

Napewno jest sprzęgło hydrauliczne. Jak się wczołgasz pod kierownicę tam gdzie są pedały będą dwie śruby regulacyjne. Jedna na której opiera się pedał, regulujesz nią skok jałowy pedała. Druga to jest taki wodzi co wchodzi w pompę. Nim regulujesz jak ma brać sprzęgło. Jak wkręcisz ją pedła będzie brał bliżej podłogi, odwrotna sytuacja będzie brał bliżej góry.

slonio88 napisał/a:
dowiedziałem się, że najprawdopodobniej wystarczy tylko podregulować sprzęgło, tzn podciągnąć bo skoro wszystkie biegi sie wbijają to innego wyjścia nie ma...

niekoniecznie, może to oznaczać nie winę sprzęgła lecz kończącego się synchronizatora w skrzyni.

slonio88
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2007, 17:51   

Stary dzięki ! ! ! :) Sam tego nie będę regulował, boje sie...:/ nie znam sie na tyle dobrze zeby sie zabierać za takie rzeczy, a ile może kosztować synchronizator w skrzyni ? I jaki może być koszt regulacji ? pozdrawiam i Wielkie dzięki za pomoc ! ! ! ! (to jest gall 1992r)

kamils
[Usunięty]

Wysłany: 01-06-2007, 06:31   

... to wcale nie musi byc sprzeglo umnie bierze przy samej gorze nie przy podlodze, jest nowe spzreglo i jak chce na jedynke odrazu zawsze zgrzeczy z 2 jesze prawie okej

WeinMaster 
Mitsumaniak

Auto: Galant 1.8TD '92 r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-06-2007, 15:42   

A ja Wam powiem ze u mnie zgrzytało do czasu regeneracji pompki sprzęgła :)
Teraz trzeba się "postarać" by dwójka lub trójka zazgrzytała :)

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 19-06-2007, 21:53   Re: Sprzęgło ? Czy skrzynia ?

slonio88 napisał/a:
Proszę MitsuManiaków mam takie pytanko... A mianowicie, jak wrzucam 1 bieg to mi skrzynia tak chrupie, natomiast gdy wrzucam z 2 na 1 jest ok, i jeszcze takie chrupanie czasami występuje przy wrzucaniu na 5 :/ Co to moze byc ? czy to sprzęgło ? czy coś ze skrzynią ?:(
HELP ME PLEASE :)

nie przejmuj sie... jak tak miałem jak kupiłem auto przy 140 000... /teraz ma 280 000 km/
jak się zgapię na światlach i szybko wciskając sprzegło pakuję 1 bieg to zgrzytnie jak cholera, a wciskając sprzegło i potem spokojnie 1 bieg ... jest ok. to samo mam z 5 biegiem i 5 bieg wrzucam z podwójnym wysprzęgleniem i zauwazyłem, że jak jadąc np do pracy wrzucę pierwszy raz 5-kę to coś jakby zgrzytnie, a kolejny raz juz spokojnie... bez niespodzianek....
ale tak mam od ponad 140.000 km... naucz się z tym żyć ... pozdrawiam

kamils
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-2007, 22:08   

...hym czyli umnie regeneracja pompy sprzegła tez by pomogła pompa niema wyciekow czy cos w tym stylu, a tak an marginesie jaka powinna byc odleglosc od podlogi do pedłu sprzegła normlanie, czy jak jest wyzej pedał niz powinien byc to niedobrze?

slonio88
[Usunięty]

Wysłany: 22-06-2007, 12:52   

ja mam u siebie prawie 190 000 ale jestem pewny ze to jest cofany przebieg ;) standard... wiec samochód może zacząć zgrzytać - lepiej byłoby nie, ale skoro musi :P Oprócz sprzęgła musze zrobić łączniki drążka stabilizatora.. i samochód jak nowy :P

Odpowiedz do tematu