Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
ASX Rozkodowanie vin
Autor Wiadomość
+WODZU+ 
Forumowicz

Auto: ASX 1.6 LPG, 2011r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-01-2021, 21:08   ASX Rozkodowanie vin

Witam. Ojciec chce kupic ASXa. Interesuje nas konkretny model ale mamy ok 600km. Wlasciciel podeslal mi foto dowodu. (VIN JMBXNGA1WFZ018781) Mogl by ktos mi rozkodowac ten vin a konkretnie powiedziec co to za wersja wyposażenia itp...

Konkretnie chodzi o ten model z linka:
https://www.olx.pl/oferta...D5-IDHQFBt.html

Moze ktos z Was go ogladal albo mieszka w pobliżu i mogl by go obejrzeć/sprawdzić bo jak pisalem mamy do niego 600km i nie chcial by jechac w ciemno.

Z gory dziekuje i pozdrawiam

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 03-01-2021, 21:19   

Mnie by zastanowiło to :
"Instalacja LPG firmy STAG została założona w październiku zeszłego roku i od tamtego momentu regularnie sprawdzana i regulowana, więc działa bez zarzutów. Ostatnia wymiana filtra była przy 180000 km."

+WODZU+ 
Forumowicz

Wysłany: 03-01-2021, 22:39   

Moze sie wlasciciel tego asxa troche zagalopowal z tym opisem, ale czekamy dalej na info.

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 03-01-2021, 22:54   

Moim zdaniem jest to wersja INVITE z wymienionym radiem na ALPINE. Kierownica auta nie ma przycisków do odbierania telefonu. Również moim zdaniem gaz jest dobry, ale do zapalniczek :lol:

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Wysłany: 03-01-2021, 23:15   

Zastanawiające nie jest to że ma lpg, lecz to że założył instalację i po roku sprzedaje.

# STOP HYBRID, GO LPG
Bym życie ludzkie ocalił.

Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?

STOP HYBRID GO LPG

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 04-01-2021, 10:07   

Bzyk_R1 napisał/a:
Zastanawiające nie jest to że ma lpg, lecz to że założył instalację i po roku sprzedaje.

# STOP HYBRID, GO LPG

To nie jest zastanawiające. Te silniki nie nadają się do LPG.

[ Dodano: 04-01-2021, 10:14 ]
+WODZU+ napisał/a:
Witam. Ojciec chce kupic ASXa. Interesuje nas konkretny model ale mamy ok 600km. Wlasciciel podeslal mi foto dowodu. (VIN JMBXNGA1WFZ018781) Mogl by ktos mi rozkodowac ten vin a konkretnie powiedziec co to za wersja wyposażenia itp...

Konkretnie chodzi o ten model z linka:
https://www.olx.pl/oferta...D5-IDHQFBt.html

Moze ktos z Was go ogladal albo mieszka w pobliżu i mogl by go obejrzeć/sprawdzić bo jak pisalem mamy do niego 600km i nie chcial by jechac w ciemno.

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Ja bym sobie odpuścił ASX-a z LPG. W tym przypadku nie ma mowy o oszczędnościach na gazie. Regulacje zaworów, to nie są tanie rzeczy a potrafi to kosztować 2-3 tysiące złotych. Nie patrz za bardzo na rocznik, a na przebieg. Za tę cenę kupisz może dwa-trzy lata starszego ale z o wiele mniejszym przebiegiem i bez radiowych i gazowych przeróbek. Ze zdjęć wynika, że wnętrze tego pojazdu jest trochę zmęczone np. fotel kierowcy.
Ostatnio zmieniony przez pitt63 04-01-2021, 18:38, w całości zmieniany 1 raz  

joujoujou 
Forumowicz
łysy i brzydki.

Auto: niebieskie
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 04-01-2021, 16:00   

pitt63 napisał/a:
Ja bym sobie odpuścił ASA-a z LPG.
+1

jou

Gość, skomentuj niebieską corolkę.

Gość, skomentuj samochodzik na baterie!

Laknat 
Forumowicz

Auto: ASM MY17
Wysłany: 04-01-2021, 17:13   

Zdaje się, że nawet producent próbował gazować ASX fabrycznie i uznał, że to nie jest dobry pomysł.

+WODZU+ 
Forumowicz

Wysłany: 04-01-2021, 19:34   

Macie jakies zle doswiadczenia z gazem w ASX albo konkretne przyklady na zle dzialania LPG na silnik mivec? bo osobiscie mam lancer VIII 1.8 lpg (300tys z czego 130tys na gazie) i nic sie zlego nie dzieje. A to chyba ten sam silnik tylko inna pojemnosc... No chyba ze sie myle to mnie oscieccie.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 04-01-2021, 20:16   

+WODZU+, bo ty możesz mieć przystosowany silnik do LPG.

+WODZU+ 
Forumowicz

Wysłany: 04-01-2021, 20:27   

Bizi78, mam zwykly 1.8 143km (zaden wzmacniany czy tam z utwardzanymi gniazdami jak to gdzies pisalo). Poprostu regularnie wymiana oleju, kontrola luzu i dobrze zgrana instalacja LPG

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Wysłany: 04-01-2021, 21:47   

Rany tutaj nadal panuje przekonanie że LPG niszczy silniki... :shock: idę pojeździć i zatankować do pełna po 2zł za litr. :wink:
Bym życie ludzkie ocalił.

Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?

STOP HYBRID GO LPG

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 05-01-2021, 09:12   

Bzyk_R1 napisał/a:
Rany tutaj nadal panuje przekonanie że LPG niszczy silniki... :shock: idę pojeździć i zatankować do pełna po 2zł za litr. :wink:

Nie uogólniaj proszę. Są silniki, które bardzo dobrze trawią LPG i się dobrze sprawują, a są też takie, którym to szkodzi i się po prostu to nie opłaca. Do takich należy 1,6 mivec o takim tylko mówię, bo swego czasu myślałem o gazie. A dlaczego? Proponuję poczytać troszkę opinii ludzi, którzy mają gaz w aucie z tym silnikiem. Ja się powtarzał i cytował innych nie będę.

+WODZU+ 
Forumowicz

Wysłany: 05-01-2021, 15:32   

Poczytalem troche opinii na temat LPG w ASX jak kolega pitt63, zasugerował i sytuacja wyglada tak:

Wiekszosc ludzi sobie chwali i jest ok.

Są tez "minusy" ktorych bardzo czestym powodem jest nieumiejetnosc instalatora (czyli typowa fuszerka) i sporadyczne przypadki najtanszych podzespołów.

Oczywiscie sprawa kontroli i regulacja zaworow jest to kluczowa ale tak samo na LPG jak i na PB sprawdzac i regulowac trzeba...

Oczywiscie kazdy ma swoje zdanie na temat lpg: Jeden sie zraził, drugi jak najbardzziej poleca, trzeciemu sie nie oplaca, czwartemu sie opłaca...

A tak z innej beczki... Czy ma ktos mozliwosc rozkodowac mi vin z poczatku tematu?
Bardzo byl bym wdzieczny...

bob1969 
Forumowicz

Auto: ASX MY'19 [4A92]
Wysłany: 06-01-2021, 10:40   

Wersja wyposażenia widać, że jest dość wysoko, niech ci sprzedawca napisze - jest na fakturze zakupu. Koniecznie trzeba obejrzeć od spodu! Zabezpieczenie antykorozyjne i blachy są jak wiadomo liche. A jak jeszcze samochód (jakikolwiek) parkowany jest na gruncie to tragedia. Co do LPG, to w silnikach ze "szklankami" samo sprawdzenie luzu jest kosztowne, bo trzeba demontować wałki rozrządu, do tego ewentualny koszt "szklanek" (ciekawe czy dostępne poza ASO?). Wg książki przeglądów sprawdzenie luzów zaworowych w tym silniku to co 100 tys. km, a przy gazie (to z praktyki, tak piszą) - nawet co 40 tys.km.

Odpowiedz do tematu