|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1.6] Oświetlenie wnętrza |
Autor |
Wiadomość |
Fredi1
Forumowicz
Auto: Mitsubiahi Asx1.6DI-D 4wd
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-11-2020, 18:27
|
|
|
em_es napisał/a: | dewrew, dzięki za linki. Pół dnia na Ali siedziałem, a tu na miejscu pełen wybór.
Wracając do oświetlenia:
1) czy ktoś próbował zamontować oświetlenie w nogach? W dziale Outlandera są zdjęcia z zamontowanych lampek na bokach progów, ktoś też wrzucił filmik z podkręconym oświetleniem w ASXie -> https://www.youtube.com/watch?v=0U13z2sV6j0
Ciekawi mnie, gdzie się podpiąć, żeby zsynchronizować światło z czujnikami drzwi.
2) w wersji z panoramą nie ma lampki nad tylnymi siedzeniami. Zastanawiam się, czy znajdę na tyle płaskie obudowy, żeby zmieścić je nad siedzeniami, czy trzeba szukać czegoś na boki. Czy ktoś może posiada auto z panoramą i uporał się z tym problemem? |
No ja dzisiaj właśnie myślałem nad tylnymi lampkami bo w nocy ciemno jak w dupie 🤪 ,a mam właśnie panoramę i jedyna opcja jaką wymyśliłem i żeby to jakoś schludnie wyglądało to wycięcie otworów po bokach tam gdzie są te uchwyty w podsufitce.Tylko muszę ogarnąć jakies małe lampeczki od jakiegoś innego auta ,a podepnę sie pod ta lampkę z przodu .A ten ASX z filmiku to trochę jak ciężarówka COCA COLI, ale o gustach się nie dyskutuję. |
|
|
|
 |
kamil508
Forumowicz
Auto: ASX 2011r 1.8 DiD 4WD 150KM
|
Wysłany: 30-11-2020, 12:40
|
|
|
Witam,
ja tez ma panoramę i problem z oświetleniem tyłu, zwłaszcza jak w nocy chce wsadzić dziecko do fotelika.
Myślałem nad adaptacją raczek sufitowych z innego auta (takiego co ma tylne lampi właśnie w tych rączkach).
Ewentualnie jakaś mikro lampka oryginalna z innego auta na tył, tylko którędy przeciągnąć przewody aby podłączyć się do przedniej lampki ? |
|
|
|
 |
Fredi1
Forumowicz
|
Wysłany: 01-12-2020, 13:07
|
|
|
kamil508 napisał/a: | Witam,
ja tez ma panoramę i problem z oświetleniem tyłu, zwłaszcza jak w nocy chce wsadzić dziecko do fotelika.
Myślałem nad adaptacją raczek sufitowych z innego auta (takiego co ma tylne lampi właśnie w tych rączkach).
Ewentualnie jakaś mikro lampka oryginalna z innego auta na tył, tylko którędy przeciągnąć przewody aby podłączyć się do przedniej lampki ? |
Wydaje mi się że pod podsufitką jak zdemontujesz lampkę tą koło lusterka i te rączki to da rade przeciągnąć przewody ,narazie tego nie rozbierałem bo brak czasu no i najlepiej by było mieć juz jakieś lampki ogarnięte to odrazu bym zamontował . |
|
|
|
 |
kamil508
Forumowicz
|
Wysłany: 01-12-2020, 18:15
|
|
|
Mnie zastanawia jeszcze inna kwestia: czy przypadkiem nie ma pod podsufitką fabrycznej kostki do lampki na tył. Wtyczkę przecież mogli zostawić, przecież podsufitka jest tylko inna bo pokrycie dach jest szklane.
Zostaje jeszcze kwestia czy na środku dachu można coś dorobić (lampkę) - gdzieś przecież się chowa roleta zasłaniająca okno dachowe.
-------------------------------
wpadłem na pomysł aby oświetlić ramkę prowadnic dachu światłowodem LED białym - zobaczę czy da to zamierzony efekt - podłączenie pod lamkę otwierania drzwi
takie coś: https://allegro.pl/oferta/4m-swiatlowod-el-wire-tasma-ambient-pasek-jak-led-6923053329 |
|
|
|
 |
Fredi1
Forumowicz
|
Wysłany: 01-12-2020, 20:24
|
|
|
Ja mam podświetlenie ramki to orginalne na ledach , ty jak masz panoramę to powinieneś mieć też.A co do wtyczki to może i jest ale za bardzo na środku nic nie wykombinujesz bo roleta bedzie chaczyć chyba zeby jakas lampka byla przyklejony na podsufitkę. Dzisiaj patrzyłem na uchwyty zintegrowane ze światełkiem to są od vectry ,astry ,audi 80 może jeszcze od jakiegoś auta tylko niewiadomo czy rozstaw śrub będzie pasował.Od Qashqaia powinny podejść tam pod uchwyt. |
|
|
|
 |
kamil508
Forumowicz
|
Wysłany: 02-12-2020, 11:38
|
|
|
Mam oryginalne podświetlenie dachu na ledach ale to nic nie daje światła, a ten światłowód to na zewnętrznej uszczelce do okola dachu przy podsufitce chce zamontować. |
|
|
|
 |
em_es
Forumowicz
Auto: ASX'11 1.8DID 150KM
|
Wysłany: 14-01-2021, 22:32
|
|
|
Mała aktualizacja:
- żarówki polecane przez dewrewa odesłałem z powrotem. Za mocne, za zimne światło, auto wyglądało jak kostnica, a lampka do czytania po zmroku raziła. Wróciłem do oryginałów i jestem zadowolony.
- ale światła i tak brakuje, kupiłem więc taśmy led w barwie 4200K o średnim natężeniu i wylądują nad nogami. Kupowałem w NeoLED, gdzie w koncu były porzadne opisy, a nie te bzdury z Allegro, więc mozna samemu przeliczyć moc na mb i sprawdzić, czy jest zapas na kablach.
- w bagażniku żarówkę 5W zamieniłem na 3W, tak samo słabo świeci, ale pozostałe 2W spokojnie wystarczą do podpięcia taśmy zgodnie z pomysłem KrisaKR.
- na niemieckich forach jest wątek o oświetleniu, akurat facet robił Lancera, ale schemat jest podobny. Podpinał się pod czujnik zamknięcia drzwi, który aktywował oświetlenie nóg i oświetlenie na zewnątrz przymocowane na spodzie boczka. Tym tropem chcę pójść, żeby wrzucić albo lampkę centralną z tyłu, albo dwie po bokach. Z centralna jest problem jej wielkości, nie znalazłem nic, co by nie wchodziło za głeboko. Są fajne lampki led na baterie, które można wykorzystać. Teraz aura nie zachęca do wypruwania wnętrza z auta, ale jeszcze kilka razy włożę dziecko po ciemku i pewnie się zbiorę Myslałem też o dodaniu oświetlenia na przycisk, odpalanego spod kierownicy, zeby w trasie móc pasażera sprawdzić, schemat podbny do lampek nad lusterkiem. Jak coś się urodzi, dam znać. |
|
|
|
 |
|
|