Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A 6A13 Sedan] Nagłośnienie
Autor Wiadomość
Mortal 
Nowy Forumowicz
Mortal

Auto: Galant Sedan '98 (EA5A 6A13)
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-01-2021, 03:50   [EA5A 6A13 Sedan] Nagłośnienie

Siema

Moje fabryczne głośniki pierdzą coraz głośniej, więc zastanawiam się nad wymianą na coś lepszego. Zdaję sobie sprawę, że Galant do najlepiej wygłuszonych aut nie należy i zdecydowanie nie jest to wózek dla melomana, ale planuję go w przyszłości wyciszyć, więc potrzebuję petardy (oczywiście bez przesady, nie chcę musieć przerabiać tylnej półki, czy wozić subwoofera w bagaju).

W piwnicy kurzą mi się praktycznie nowe głośniki HERTZ DSK165 wyciągnięte z mojej starej Carismy. Miałem je zamontowane na tylnej półce, ale do Gala powinny wejść także w przednie drzwi. W zestawie są też dwa wysokotonowe.

Co mogę kupić na tylną półkę, żeby to wszystko ładnie współgrało? Jest sens dokupić jeszcze 2 takie same z dystansami?

Pozdr

Faza 
Mitsumaniak

Auto: EA5W Avance 2001 TipTronic
Wysłany: 23-01-2021, 21:11   

HERTZ DSK165 to głośniki odseparowane, czyli masz tam zwrotnice i 2 syczki, wiec na tył to nie będzie co z nimi zrobić. Zamontuj je z przodu, do tyłu daj jakieś dwudrożne o podobnych parametrach.
Do tego nie musisz wozić subwoofera bo tylna półka ma dedykowane miejsce na głośnik niskotonowy.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 24-01-2021, 21:24   

Mortal napisał/a:
HERTZ DSK165
to w żaden sposób nie ma Cię urazić, ale te głośniki są bardzo przeciętne :)
w moim byłym sedanie grały infinity kappa na radiu ze wzmacniaczem, radio pierwotnie to był becker online pro i pomimo tylko 4x18W to grało przepięknie - szczerze mogę polecić, zarówno głośniki jak i radio - choć to jest bardzo stary już model z monokrystalicznym wyświetlaczem, bez usb itp.
w momencie zakupu samo radio z modułem gps i telefonem gsm kosztowało 2000€

Mortal 
Nowy Forumowicz
Mortal

Wysłany: 28-01-2021, 18:49   

Krzyzak napisał/a:
to w żaden sposób nie ma Cię urazić, ale te głośniki są bardzo przeciętne :)

Zdaje sobie z tego sprawe :P Szkoda mi je sprzedawac bo nie są nowe, a w budzie Galanta z jego slabym wygluszeniem i tak niemoglbym czerpac przyjemnosci z lepszego systemu za kilka kapci.

Dzieki za rady:)

piaga 
Mitsumaniak

Auto: Galant AVANCE 2.5 V6 2001
Wysłany: 28-01-2021, 21:14   

Jeśli chcesz coś zmienić w nagłośnieniu to zrób wyciszenie drzwi, zapewniam że te hertze też wystarczą. To najlepszy sposób na zauważalną poprawę. Nie jest to duży wydatek j, a można to samemu wykonać.
Co do tylnej półki to zostaw jak jest. Każdy dobry warsztat nagłośnieniowy powie że ,, scena '' jest z przodu.. Ewentualnie wzmacniacz i subwoofer do bagażnika jak zechcesz dalej rozbudować nagłośnienie.

Mortal 
Nowy Forumowicz
Mortal

Wysłany: 16-02-2021, 00:12   

piaga napisał/a:
Jeśli chcesz coś zmienić w nagłośnieniu to zrób wyciszenie drzwi, zapewniam że te hertze też wystarczą. To najlepszy sposób na zauważalną poprawę. Nie jest to duży wydatek j, a można to samemu wykonać.

Właśnie zamówiłem matę wygłuszającą i będę kombinować. Pamiętam, że już sama zmiana boczków drzwi z weluru na skórę znacząco poprawiła u mnie akustykę (oryginalne welurowe miałem puste w środku, a skórzane od innego gala z rozbiórki miały lekkie wygłuszenie).

Dzięki :)

Odpowiedz do tematu