[2.5 TD] Problem ze światłami awaryjnymi |
Autor |
Wiadomość |
rogal16-91
Forumowicz Pajero 4x4

Auto: Pajero II GLX 2.5 TDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Wrz 2009 Posty: 109 Skąd: Majdan OBL
|
Wysłany: 30-03-2010, 16:04 [2.5 TD] Problem ze światłami awaryjnymi
|
|
|
Witam MM, mam problem z awaryjnymi, nie działają. Więc co sprawdzić żeby znalezć usterkę? dodam że gdy guzik od awaryjnych jest wciśnięty to kierunkowskazy nie działają. Pozdrawiam |
|
 |
tunio
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero 2.8TDI GLX
|
Wysłany: 30-03-2010, 17:05
|
|
|
bezpiecznik |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 30-03-2010, 17:41
|
|
|
Też bym zaczął od bezpieczników ale też i od przekaźnika do awaryjnych a może pechowo poszły się s....ć wszystkie żarówki ale to już chyba ewenementem było by aby wszystkie. Jak znajdę schemat elektryki to podeślę albo zapytaj kolegę diWhizZ z tego co wiem ostro pracował z elektryką w swoim Miśku to być może będzie miał |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Zpdaczc
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II 2,5td
|
Wysłany: 31-08-2014, 14:08 Witam i ten sam problem
|
|
|
Witam wszystkich - to mój pierwszy raz;).
Co było przyczyną tej awarii, bo mam ten sam problem. Kierunki działają, a jak się włączy awaryjne to nie ma ani awaryjnych, ani kierunków? Bezpieczniki niby dobre chyba że jest jakiś inny gdzieś ukryty.
Pozdrawiam Artur. |
|
|
|
 |
Alberts
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II 2,8 auto
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 08-09-2014, 21:55
|
|
|
Sprawdź bezpiecznik w puszce bezpiecznikowej w kabinie silnika. To jest 10A bezpiecznik ostatni mały przy ściance skrzynki bezpiecznikowej od tej strony gdzie skrzynka jest prosta (Ta strona bez "wcięcia") Może być albo przepalony bezpiecznik albo uszkodzony włącznik awaryjnych. W zasadzie innych możliwości nie ma bo pozostałe elementy układu kierunkowskazów i świateł awaryjnych są te same, czyli od włącznika świateł awaryjnych zależy czy dalej idzie przez przełącznik kierunkowskazów przy kolumnie kierowniczej czy zasilanie z przerywacza jest podawane bezpośrednio na obie strony. W każdym razie przerywacz jest tylko jeden na kierunki i awaryjne.
Tak na marginesie miałem ostatnio taką sytuację, że zwarcie na alternatorze spowodowało przepalenie diod alternatora i uszkodzenie regulatora napięcia, a potem alternator podał takie napięcie że poszły WSZYSTKIE żarówki od kierunków włącznie z kontrolkami na desce. Poszedł też regulator obrotów wentylatora nadmuchu do kabiny i centralka od centralnego zamka
O dziwo przerywacz kierunków i awaryjnych wyszedł z tej przygody bez szwanku. Solidna konstrukcja |
|
|
|
 |
jacekbara
Nowy Forumowicz jaba
Auto: Pajero II GLS 2,5TD
|
Wysłany: 22-02-2021, 16:35
|
|
|
Witam,
a u mnie kierunkowskazy nie działają, a awaryjne są normalnie. sprawdzałem wyłącznik awaryjnych oraz przełącznik kierunków, wszystko jest ok, "blaszki" nie są zaśniedziałe.
Czy ktoś coś podpowie na dzień dzisiejszy?
pozdrawiam. |
|
|
|
 |
bartekpion
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 2 2.8TD
|
Wysłany: 05-03-2021, 18:29
|
|
|
Sprawdź bezpiecznik od kierunkowskazów oraz czy dochodzi napięcie 12V na pin7 w przełączniku od awaryjnych. Ja miałem sprawny bezpiecznik a przewód już nie. |
|
|
|
 |
|