Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.8DI-D] 4x4 jak jeździcie, w jakim trybie
Autor Wiadomość
kamil508 
Forumowicz

Auto: ASX 2011r 1.8 DiD 4WD 150KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-04-2021, 15:57   [1.8DI-D] 4x4 jak jeździcie, w jakim trybie

Witam,
wersja 4x4 ma pokrętło lub guzik do zmiany trybu z 2 na 4Auto i 4LOCK.
Zastanawia mnie jak na co dzień jeździcie ?
Ja głownie jeżdżę sam (bo do pracy) i w weekend z rodziną (ja, żona i syn 4 lata) i od samego początku jak mam ASXa to jeżdżę w trybie 4Auto, ale jak przełączę na tryb 2 to nie czuć różnicy, ciekawe jak to się przekłada na zużycie paliwa (ON). Pamiętam że jak miałem Freelandera to spora była różnica przy jeździe tylko na przednią ośkę i jak dołożyłem wał (kupiłem go bez wału bo było wisko popsute) to zużycie LPG spadło.
No ale tu w ASX to normalnie sprzedawali z napędem tylko na sam przód więc może być w drugą stronę, że w opcji 4Auto pali więcej niż na samym przodzie.

Jak będę ciągnął kemping to załączę 4Auto, ale teraz chyba potestuje jedno tankowanie jeżdżąc tylko z napędem na przód.

Fredi1 
Forumowicz

Auto: Mitsubiahi Asx1.6DI-D 4wd
Wysłany: 28-04-2021, 21:31   

Ja cały czas jeżdżę na Auto ,nigdy nie sprawdzałem jakie jest spalanie na 2wd bo w sumie nie po to kupilem auto 4wd zeby jeździć na 2wd. A co do spalania Asx-a napędzanego na ośke to napewno jest mniejsze spalanie bo jest mniejsza masa i mniejsze opory ,silnik nie musi kręcić transferem,wałem i dyfrem to i tak jak go nie napędza to musi ciągnąć .

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 28-04-2021, 23:56   

Silnik nie kręci, ale od kół i tak się napędza. Moim zdaniem różnica będzie minimalna wynikająca z oporów podczas skręcania kiedy sprzęgło będzie przekazywało trochę momentu na tył. Używaj auto, a w bardzo ciężkich warunkach LOCK (to nie jest taki prawdziwy LOCK, po prosty moc jest agresywniej przekazywana na tył, ale auto ma tez wtedy większą tendencję do nadsterowności np. na śniegu).

kamil508 
Forumowicz

Wysłany: 13-05-2021, 07:48   

A orientuje się ktoś jak realizowany jest ten dołączany napęd na tył ?
to jest HALDEX czy jakieś sprzęgło wiskotyczne ?

Fredi1 
Forumowicz

Auto: Mitsubiahi Asx1.6DI-D 4wd
Wysłany: 13-05-2021, 08:20   

Sprzęgło elektromagnetyczne

vavoom 
Forumowicz

Auto: ex-ASX
Wysłany: 19-05-2021, 00:57   

kamil508 napisał/a:
A orientuje się ktoś jak realizowany jest ten dołączany napęd na tył ?
to jest HALDEX czy jakieś sprzęgło wiskotyczne ?

kamil508 
Forumowicz

Wysłany: 19-05-2021, 14:57   

Od ostatniego tankowania jeżdżę w trybie na jedną oś, nie czuć spadku mocy itp, jedynie na mokrej nawierzchni częściej zaświeca się kontrolka od trakcji/ESP.
Normalnie przejeżdżam 700km na pełnym baku a teraz mam już prawie 600 i jeszcze 1/4 baku i zasięg 210km.
Wyjeżdżę do końca i zobaczę różnice.
W mieście jak jeżdżę sam to 4x4 nie potrzebne, a kupiłem pod kątem przyczepy kempingowej i zimy.

Odpowiedz do tematu