|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Szarpanie przy zmianie biegów i ruszaniu |
Autor |
Wiadomość |
siakos
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt VI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-05-2021, 14:11 Szarpanie przy zmianie biegów i ruszaniu
|
|
|
Witam wszystkich,
mam problem ze swoim Coltem i będę wdzięczny za pomoc. Skrzynia biegów półautomatyczna. Od jakiegoś czasu szarpie przy zmianie biegów, odczucie "kangurka" i po chwili przestaje, jakby miał problem wrzucić bieg. Dodatkowo pojawia się problem przy ruszaniu, po odpaleniu, chwilę szarpie na biegach A i R (jeśli też cofam), po przejechaniu kilkunastu metrów przestaje i znika problem (chociaż sporadycznie wpada bieg 0 i raz nawet nie chciał w ogóle wrzucić mi biegu) Niestety ten rodzaj skrzyni jest wyzwaniem dla mechaników i podczas kilku wizyt miałem odczucie, że będą chcieli coś naprawić dla zasady. Nie dawno było wymieniane sprzęgło (150 k km) i od tamtego czasu niemal wyłącznie zdarzało się szarpanie przy ruszaniu, po odpaleniu, a w trakcie jazdy wyłącznie sporadycznie.
Czy ktoś z Was miał podobny problem? Może mi podpowiedzieć co może być przyczyną, a idealnie nawet podpowiedzieć dobrego mechanika w okolicach Warszawy lub Łodzi ?
(dodatkowo komputer, wyświetlający godzinę i spalanie, raz wyświetla, raz nie, czasem mruga, czy to mogłoby być powiązane? np. coś z elektryką ? )
Z góry dziękuję
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
01piotrek692385
Nowy Forumowicz 01piotrek
Auto: Mitsubishi Colt 6 1.5 benzyna
|
Wysłany: 24-05-2021, 12:11
|
|
|
Jakby szukał dobrego mechanika jest w Libiążu z okolic Oświęcimia jeżeli by było niedaleko dla ciebie podjechać to mogę ci podesłać namiary mechanik od automatycznych skrzyni biegów jest dobrym mechanikiem nieraz ogarniał rzeczy takie który mechanikom innym sprawiało problem gościu zna się na rzeczy |
_________________ 01piotrek |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 28-05-2021, 22:28
|
|
|
1. to nie jest automat
2. być może kończy się siłownik sprzęgła - MN900584
U mnie zaśniedziały (po zalaniu) wtyczki w czujnikach Halla i system nie wiedział w jakim położeniu jest ten siłownik, więc nie wiedział czy sprzęgło wciśnięte i czy można zmienić bieg czy nie.
Doraźnie pomogło wyczyszczenie |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
siakos
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt VI
|
Wysłany: 01-06-2021, 09:35
|
|
|
Cytat: | 1. to nie jest automat
2. być może kończy się siłownik sprzęgła - MN900584
U mnie zaśniedziały (po zalaniu) wtyczki w czujnikach Halla i system nie wiedział w jakim położeniu jest ten siłownik, więc nie wiedział czy sprzęgło wciśnięte i czy można zmienić bieg czy nie.
Doraźnie pomogło wyczyszczenie
|
1. Tak, to półautomat/zmechanizowana skrzynia biegów. Co jest jak zauważyłem dużym problemem u mechaników, albo robią manualne, albo automaty
2. Tak też mi jeden mechanik powiedział, ale jak zaczął dodawać, że nie koniecznie tylko to i po naprawie nie ma gwarancji, że to jedyny problem to chwilowo się wstrzymałem.
Czy przy usterce siłownika, problem może być tak nie regularny? 350 km nic się nie dzieje, potem czasem przy ruszaniu, a kolejno np. podczas 15 km szarpie przy każdej zmianie i potem od nowa ? Dodatkowo sporadycznie pokazuje bieg "0", podczas zmiany z A na R, i dosyć głośno zmienia na bieg R.
Niestety ja nie znam się na mechanice. Z tego co czytałem na forum, podobne objawy bywały przy wspomnianym siłowniku, oraz słabszym akumulatorze, oraz czujniku zmiennych faz rozrządu (to chyba jest wspólnie z Halla, tak?). Mógłbyś mi może poradzić jakieś mechanika w mazowieckim/łódzkim, który zna się na tym? Lub może wiesz która z przyczyn byłaby najbardziej prawdopodobna ?
Dzięki,
pozdrawiam |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 01-06-2021, 20:57
|
|
|
siakos napisał/a: | Niestety ja nie znam się na mechanice. Z tego co czytałem na forum, podobne objawy bywały przy wspomnianym siłowniku, oraz słabszym akumulatorze, oraz czujniku zmiennych faz rozrządu (to chyba jest wspólnie z Halla, tak?). |
zmiennych faz rozrządu, to na górze silnika
a ten czujnik o którym piszę jest w tym siłowniku sprzęgła.
Mechanizm wysuwa bolec, bolec naciska na łapę, ta na łożysko oporowe, a ono wiadomo co robi.
A czujnik wykrywa w jakiej pozycji jest ten bolec i jeśli wciśnięte sprzęgło to układ zmienia bieg.
w skrócie... |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
|
|