Nie działają przyciski w kierownicy od głośności itp. |
Autor |
Wiadomość |
skaja
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-06-2021, 22:04 Nie działają przyciski w kierownicy od głośności itp.
|
|
|
Witajcie, jak w temacie nie działają mi przyciski w kierownicy po lewej stronie (głośność, wybór stacji i przycisk MODE). Po prawej od tempomatu działają, klakson też działa. Dodam, że radio mam fabryczne a samochód to Outlander 2 z 2012 roku. Poczytałem trochę w Internecie i natrafiłem, że wymienić by trzeba było taśmę, zwijak czy jak to tam się nazywa. Pytanie czy ktoś to może potwierdzić? Ktoś miał podobny problem? Nie chciałbym za bardzo wymieniać części, a okaże się, że to co innego. Jakby doszło do wymiany tej taśmy to czy oprócz demontażu kierownicy, wymianie części i ponownym złożeniu wszystkiego do kupy, czy trzeba coś tam jeszcze programować? (miałem kiedyś VAGa i tam były takie cuda ) |
|
|
|
 |
m4rud3r
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 Mivec 2010
Pomógł: 9 razy Dołączył: 31 Sty 2009 Posty: 444 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 09-06-2021, 17:34
|
|
|
Niestety może to być taśma. U mnie czasami na skreconej kierownicy świruje głośniej / ciszej, dalej / wstecz, ale póki działa to nie tykam Powinno działać po samej wymianie - jutro mogę zweryfikować jak nie zapomnę (kolega z pracy wymieniał). |
|
|
|
 |
skaja
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-06-2021, 08:22
|
|
|
m4rud3r napisał/a: | Niestety może to być taśma. U mnie czasami na skreconej kierownicy świruje głośniej / ciszej, dalej / wstecz, ale póki działa to nie tykam Powinno działać po samej wymianie - jutro mogę zweryfikować jak nie zapomnę (kolega z pracy wymieniał). |
Cześć, dzięki za odpowiedź. Udało się Tobie czegoś dowiedzieć? |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Pomógł: 27 razy Dołączył: 09 Mar 2017 Posty: 1090 Skąd: Chodziez
|
Wysłany: 11-06-2021, 09:28
|
|
|
moze najpierw wyjmnij tasme i przeczysc ja
radio sterowane jest CANem wiec bardzo czule jest na napiecia |
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
m4rud3r
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 Mivec 2010
Pomógł: 9 razy Dołączył: 31 Sty 2009 Posty: 444 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 11-06-2021, 17:43
|
|
|
skaja napisał/a: | Cześć, dzięki za odpowiedź. Udało się Tobie czegoś dowiedzieć? |
Jeżeli nie pomyliłem nic to koło 800 zł z wymianą w ASO za taśmę od przycisków + airbag. On ściągał kierownicę po coś tam i naderwał swoją. |
|
|
|
 |
skaja
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-06-2021, 12:15
|
|
|
Wymieniłem taśmę na nową, jak się okazało był to bardzo prosty zabieg, z demontażem i montażem jakieś 40 minut roboty. Teraz wszystko działa jak należy |
|
|
|
 |
Jacek390
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander 2
|
Wysłany: 19-06-2021, 19:26
|
|
|
Jaki jest koszt taśmy? |
_________________ Jacek. K. |
|
|
|
 |
skaja
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-07-2021, 00:02
|
|
|
Ja kupiłem nową taśmę, zamiennik o jakości oryginału za 120 zł na wszystkim znanym portalu aukcyjnym. |
|
|
|
 |
|