|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1.6] Otrwieranie drzwi kierowcy kluczykiem |
Autor |
Wiadomość |
miras713
Nowy Forumowicz
Auto: asx 1>6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-07-2021, 21:37 [1.6] Otrwieranie drzwi kierowcy kluczykiem
|
|
|
Witam, jestem nowym posiadaczem ASX 1.6, do tej pory bazowałem na motoryzacji niemieckiej. Proszę o poradę na temat otwierania drzwi kierowcy z kluczyka. Niestety wkładam kluczyk do zamka przekręcam prawo lewo i nic. Nie mogę ani otworzyć ani zamknąć drzwi kierowcy z kluczyka. WD 40 było, kluczyk obraca się gładko w jedna i drugą stronę, zero reakcji, padnie mi aku to nie otworze samochodu. Jakie s sugestie i porady? |
|
|
|
 |
tościk
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Gru 2017 Posty: 622 Skąd: z nienacka
|
Wysłany: 29-07-2021, 12:27
|
|
|
miras713 napisał/a: | Jakie s sugestie i porady? |
Sprawdzić w drzwiach pasażera? Naprawić/wymienić zamek w drzwiach kierowcy? |
|
|
|
 |
miras713
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-07-2021, 19:18
|
|
|
Witam, nie wiem co oznaczają znaki zapytania na końcu odpowiedzi, może moderator mi to wyjaśni. Ad.1-drzwi pasażera nie mają nic wspólnego z w/w problemem (nie posiadają wkładki do kluczyka). Ad2-porada aby wymienić zamek na nowy przeczy intencji forum. Gdybym chciał jak większość użytkowników forów, pojechał bym do ASO , zlecił naprawę i miał to gdzieś. Nie zawracał bym sobie głowy pisaniem o poradę jak rozwiązać problem na forum. Nie jestem z pierwszej łapanki, byłem na forach Opla i Audi, tam nie ma bezsensownych odpowiedzi tylko konstruktywne porady, jak naprawić i co zrobić by grało. Wię c odpowiedzi w stylu j/w niech użytkownik zachowa dla siebie bo nie wnoszą nic konstruktywnego. Jeśli nie masz co napisać to nie pisz. Pozdrawiam prawdziwych forumowiczów. |
|
|
|
 |
tościk
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Gru 2017 Posty: 622 Skąd: z nienacka
|
Wysłany: 30-07-2021, 11:34
|
|
|
miras713 napisał/a: | Witam, nie wiem co oznaczają znaki zapytania na końcu odpowiedzi, może moderator mi to wyjaśni. Ad.1-drzwi pasażera nie mają nic wspólnego z w/w problemem (nie posiadają wkładki do kluczyka). Ad2-porada aby wymienić zamek na nowy przeczy intencji forum. Gdybym chciał jak większość użytkowników forów, pojechał bym do ASO , zlecił naprawę i miał to gdzieś. Nie zawracał bym sobie głowy pisaniem o poradę jak rozwiązać problem na forum. Nie jestem z pierwszej łapanki, byłem na forach Opla i Audi, tam nie ma bezsensownych odpowiedzi tylko konstruktywne porady, jak naprawić i co zrobić by grało. Wię c odpowiedzi w stylu j/w niech użytkownik zachowa dla siebie bo nie wnoszą nic konstruktywnego. Jeśli nie masz co napisać to nie pisz. Pozdrawiam prawdziwych forumowiczów. |
Szanowny Mirasie,
Przez internet to sobie nie można nawet palcem w tyłku pogrzebać, bo fizycznie nie ma jak.
W zamku tym bardziej nie da rady. A bez wyjęcia, rozebrania, przejrzenia mechanizmów to nikt Ci diagnozy nie postawi. Może wkładka jest uszkodzona, może z kluczykiem jest coś źle. Nie wiem. Szklaną kulę postaw na biurku, będzie ten sam poziom diagnostyki.
Skoro nie jesteś z pierwszej łapanki, to na pewno znalazłeś już w odpowiednim dziale instrukcję serwisową do swojego auta i wiesz, jak się do zamka dostać.
Jeśli nie, polecam znaleźć fachowca i trochę zluzować gumkę w majtkach, bo przy takim podejściu może odmówić współpracy.
Pozdrawiam Cię prawdziwy forumowiczu i życzę powodzenia w dalszych przygodach życiowych. |
|
|
|
 |
miras713
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-07-2021, 14:04
|
|
|
Problem opisany w moim poście powyżej, skierowany był do ludzi którzy w przeszłości mieli podobny problem i potrafili by ukierunkować mnie co należy sprawdzić i zrobić by anulować awarię. Jeśli bym chciał poczytać uszczypliwości na swój temat zalogował bym się do Pudelka. Druga część pańskiej odpowiedzi była bardziej spójna, odnosząca się do przyczyny istniejącej w zamku. Następny problem pańskiej wypowiedzi, odnosi się do tego iż z Panem na TY-czki nie chodziłem. Kultura jakaś obowiązuje, jeśli chce Pan pisać o gumkach do majtek, proszę przejść na forum krawieckie. Tak manuala znalazłem i zapoznałem się z nim. Proszę następnym razem o bardziej merytoryczne odpowiedzi. Pozdrawiam forumowicza. |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 516 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 30-07-2021, 20:49
|
|
|
Jaśnie pan się nie denerwuje. Na forum jest taki zwyczaj, że wszyscy piszą "per Ty" i nikt się z tego powodu nie obraża. Kolega faktycznie mógł się bardziej skupić na merytoryce ale to już zupełnie inna kwestia.ie jednak uważam, że kolega tościk udzielił wyczerpującej informacji. Trochę więcej luzu. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
miras713
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-07-2021, 23:23
|
|
|
Niestety nie jestem jaśnie panem, rozpisujemy się nie na temat, odbiegliśmy od wątku sprawy bardzo daleko. Nie temu służy to forum, więc radzę się wyluzować kolegom i nie brać do bani krytycznych refleksji odnośnie szanownych kolegów wypowiedzi. Czekam na konkretną poradę odnośnie problemu, a nie tracić czas i nerwy na wymianę bezsensownych racji każdej ze stron. Proszę o poradę co z tym fantem zrobić, jeśli ktoś nie wie to niech nie wypisuje bzdur, bo nie mam na to czasu. |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 516 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 31-07-2021, 07:26
|
|
|
Tak konkretnie to najlepiej podłączyć kompa i powinno być jasne, co jest uszkodzone. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2019 Posty: 208 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 31-07-2021, 09:36
|
|
|
Pytałem swojego mechanika i oto co mi powiedział .Otwieranie drzwi kluczykiem to czynność mechaniczna bez udziału sterowników i przekaźników. Zamek w Mitsubishi działa na takich samych zasadach jak w innych samochodach. Jeśli działa otwieranie elektroniczne zdalnie kluczykiem to zamek jest sprawny a tylko spadło cięgno odpowiedzialne za otwieranie drzwi mechaniczne kluczykiem .To cięgno to odpowiednio wyprofilowany kawałek druta zabezpieczony na końcach plastikowymi zatrzaskami , które w wysokiej temperaturze lub w w czasie mrozów czasem zawodzą i wówczas cięgno spada .Trzeba zdjąć boczek tapicerki drzwi przednich od strony kierowcy i sprawdzić ewentualnie założyć nowe zabezpieczenia ....inaczej tego nie naprawisz. |
_________________ Zbigniew
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
 |
|
|
|
 |
miras713
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-07-2021, 21:39
|
|
|
Witam, piękne dzięki za rzeczową odpowiedź, doszedłem prawie do tych samych wniosków oglądając zdjęcia sprzedawanych zamków na znanym portalu aukcyjnym. Rzeczowa i konkretna porada, jutro ściągam boczek i sprawdzam zamek. Jeszcze raz dzięki. |
|
|
|
 |
|
|