Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Olej do skrzyni rozdzielczej (transferu) i do dyferencjału
Autor Wiadomość
Verrm 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DID 4WD 150KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-08-2018, 16:06   Olej do skrzyni rozdzielczej (transferu) i do dyferencjału

Cześć wszystkim!
Przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni rozdielczej (transferze) i w tylnym dyferencjale w moim ASX 1.8DI-D 4WD 150km. Czy ktoś z was wymieniał już olej w transferze i tylnym dyferencjale? Jaki olej daliście? Jaki moglibyście mi polecić? Dopytuję, bo oczywiście zalecanego oleju przez producenta pewnie nigdzie nie znajdę a nawet jeśli to za nieuzasadnienie wysoką cenę.

Instrukcja mówi, żeby lać do tylnego dyferencjału "Hypoid gear oil API classification GL-5 SAE80" 0.49 litra
A do transferu "DiaQueen NEW MULTI GEAR OIL API classification GL-3, SAE 75W-80" 2-2.5litra.

Jak ktoś wymienił już to może pamięta ile mu weszło i czy to się wymienia na rozgrzanym silniku czy na zimnym?

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 14-08-2018, 16:28   

Ja zmieniałem na Motul. Mogę podać ile kupiłem i wystarczyło.
GEARBOX 80W90 - 2 L
MOTYLGEAR 75W80 - 3 L

Nie wiem jak było wymienaiane, ale silnik nie ma nic do tego.

Verrm 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-08-2018, 16:48   

Dzięki apikus!

Chyba wprowadziłem drobny błąd, producent zaleca:
Transmission oil
DiaQueen NEW MULTI GEAR OIL API classification GL-3, SAE 75W-80
F5M43 2.0l
F5MBB/ W5MBB 2.5l
F6MBA/W6MBA 2.2l

Transfer oil <4WD>
Hypoid gear oil API classification GL-5 SAE80 0.49l

I teraz jestem w kropce bo się niestety nie znam. Chcę wymienić olej i w transferze i dyferencjale ale nigdzie nie widzę jaki olej dać do dyferencjału... Taki sam jak do transferu??

Czy ten "transmission oil" to właśnie chodziło o olej do przeniesienia napędu czyli dyfra?? Nie kumam :?

scotch_ 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Wysłany: 16-08-2018, 07:24   

Verrm, przy jakim przebiegu wymieniasz?

Verrm 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-08-2018, 15:45   

scotch_ napisał/a:
Verrm, przy jakim przebiegu wymieniasz?

Kupiłem ten traktorek jak miał 160tys, teraz ma 162,5tys. i pomimo zapewnień poprzedniego właściciela że wszystko było w nim robione "według instrukcji producenta" kazałem przy ostatniej wymianie oleju sprawdzić czy były tykane śruby spustowe od dyfra i skrzyni transferowej. Podobno nie były a wdg instrukcji olej powinien być zmieniany co 75tys (transfer) i 90tys (tylny dyferencjał), więc postanowiłem, że trzeba to zrobić "w razie czego" bo nie wiadomo. Wiem gdzie poprzedni właściciel serwisował samochód i jestem 100% przekonany że nie wszystko było robione tak jak powinno być.

Zauważyłem na zagranicznych forach, że przy Evo i Outlanderze stosują zwykle GL-5 SAE80 do tylnego dyfra. Tutaj może być podobnie, ale nie wiem na pewno. Póki co wierzę, że transfer takiego właśnie potrzebuje a jak nie będę mieć innej opcji to ten sam wleci do dyfra...

[ Dodano: 17-08-2018, 15:51 ]
Tak sobie myślę że wezmę 2l Motul Gear 300 75w90, powinno być OK. Producent raczej przewidywał 80W minerała ale ten syntetyk Motula będzie chyba lepszy, jak myślicie? To wszystko GL-5 jest, tylko przy syntetyku jak wkradnie się nagle -30st zimą to nie będę się martwić że blisko temp krzepnięcia a niestety takie temp już u nas były.

Przymierzam się też do wymiany oleju w skrzyni biegów za jednym pociągnięciem, ale nie mam jeszcze opinii co do oleju do skrzyni. Spoko wygląda Liqui Moly 75W-80 GL3+. Ze 3l trzeba będzie mieć tego bo podobno 2.2l potrzeba...

[ Dodano: 18-12-2018, 15:13 ]
OK panowie jestem po wymianach i mam kilka przemyśleń:
1. Robota bardzo prosta technicznie, możecie oddać do byle jakiego warsztatu i wam to zrobią.
2. Warto kupić wcześniej własne uszczelki na wymiane, kilka zł kosztują tylko a spokój ducha że nowe założone.
3. Do skrzyni biegów zeszło jakieś 2.6litra ale to nie znaczy że tyle potrzeba - tyle warsztat zużył.
4. Do tylnego dyfra i skrzyni transferowej wystarczył 1 litr. Zgodnie ze specyfikacją powinno być 2x 0.49l
5. Do skrzyni biegów dałem Liqui Moly 75W-80 GL3+
6. Do tylnego dyfra i skrzyni transferowej dałem Motul Gear 300 75w90
7. Uważajcie co podsyłają sklepy, ja musiałem reklamować bo przysłali mi jedną butelkę z pięciu minimalnie innego (gorszego) oleju.
8. Co do wrażeń po wymianie to mam bardzo dobre - skrzynia biegów jakby gładziej chodziła i łatwiej biegi wchodzą. Tym bardziej podejrzewam że olej nie był wymieniany od nowości.

svim84 
Nowy Forumowicz

Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 02-08-2021, 10:42   

Czy filtr oleju w skrzyni biegów tez się wymienia? Bo słyszałem ze nie trzeba

Fredi1 
Forumowicz

Auto: Mitsubiahi Asx1.6DI-D 4wd
Wysłany: 23-08-2021, 22:22   

svim84 napisał/a:

Jeżeli masz automat to tak w manualu nie ma filtra.

svim84 
Nowy Forumowicz

Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 14-09-2021, 12:41   

Jaki olej polecacie do skrzyni?
Mitsubishi ASX 2.2 D 4WD 2015
I co ile należy wymienić?

[ Dodano: 15-09-2021, 13:33 ]
Fredi1 napisał/a:
svim84 napisał/a:

Jeżeli masz automat to tak w manualu nie ma filtra.

A jaki to filtr?
Vin: JMBXLGA8WFZD01689

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 15-09-2021, 18:43   

https://e-pajero.pl/3850-filtr-automatycznej-skrzyni-biegow-outlander-3000-cw6w-2824a012.html
lub jakiś zamiennik :wink: .

Odpowiedz do tematu