|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Projekt gotowy i adaptacja czy projekt indywidualny? |
Autor |
Wiadomość |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 01-06-2007, 11:31 Projekt gotowy i adaptacja czy projekt indywidualny?
|
|
|
Jak - w temacie: co rozsądniejsze: kupno gotowego projektu i jego adaptacja do potrzeb czy może projektowanie indywidualne od podstaw?
Wynaleźliśmy gotowy projekt domu, który nam odpowiada, wymaga jednak pewnych modyfinacji. Modyfikacja nie wymagałaby ingerencji w konstrukcję fundamentów (no - może z wyjątkiem uwzględnienia kanału w garażu), a jedynie dopasowanie (jeśli w ogóle będzie to konieczne) instalacji, przestawienie paru ścianek działowych i zmiana kształtu dachu garażu ze spadzistego na płaski i urządzenie tam tarasu. Dodatkowo do sprawdzenia sprawa kominka, który nie jest w projekcie uwzględniony.
Cena projektu wynosi niecałe 1500 PLN, koszt modyfikacji powinien zamkąć się kwotą 2500 PLN. Niestety nie mam pojęcia, ile kosztuje projekt indywidualny. |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 01-06-2007, 12:15
|
|
|
Projekt indywidualny to drogi temat. Gdy ja szukałem projektu 2 lata temu, to ceny zaczynały się w granicach 7 tys. Próbowałeś kontaktować się z autorem projektu gotowego? Ja tak zrobiłem. Autor okazał się skłonny do współpracy i zrobił mi bardzo wiele zmian. Całość kosztowała mnie tylko 3,5 tys. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 01-06-2007, 12:28
|
|
|
Fido__ napisał/a: | Próbowałeś kontaktować się z autorem projektu gotowego? Ja tak zrobiłem. Autor okazał się skłonny do współpracy i zrobił mi bardzo wiele zmian. Całość kosztowała mnie tylko 3,5 tys. | Nie kontaktowałem się jeszcze. Projekt dopuszcza zmiany i mogą być one wprowadzane przez uprawnionego projektanta i nie wymaga to osobnej zgody autora projektu (oczywiście w określonym zakresie). Z tego, co pamiętam możliwe były zmiany kolorów, technologii, usytułowania ścian działowych i sporo innych (nie pamiętam dokładnej specyfikacji). Wachlarz zmain dopuszczalnych bez zgody i konsultacji z autorem jest jednak (według mnie i moich potrzeb) dość szeroki. Tak czy inaczej oczywiście będziemy się kontaktować z autorem, ale dopiero po otrzymaniu warunków zabudowy i wszystkich pozwoleń. Póki co badamy temat. |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 01-06-2007, 13:06
|
|
|
gregorbu napisał/a: | Fido__ napisał/a: | Próbowałeś kontaktować się z autorem projektu gotowego? Ja tak zrobiłem. Autor okazał się skłonny do współpracy i zrobił mi bardzo wiele zmian. Całość kosztowała mnie tylko 3,5 tys. | Nie kontaktowałem się jeszcze. Projekt dopuszcza zmiany i mogą być one wprowadzane przez uprawnionego projektanta i nie wymaga to osobnej zgody autora projektu (oczywiście w określonym zakresie). Z tego, co pamiętam możliwe były zmiany kolorów, technologii, usytułowania ścian działowych i sporo innych (nie pamiętam dokładnej specyfikacji). Wachlarz zmain dopuszczalnych bez zgody i konsultacji z autorem jest jednak (według mnie i moich potrzeb) dość szeroki. Tak czy inaczej oczywiście będziemy się kontaktować z autorem, ale dopiero po otrzymaniu warunków zabudowy i wszystkich pozwoleń. Póki co badamy temat. |
Pamiętaj jedynie, że inny projektant będzie musiał na nowo robić kupę rysunków, które projektant - autor już ma i łatwo może zmienić. IMHO taka niepotrzebna praca projektanta dokonującego adaptacji, to po prostu nabijanie kosztów...
Moja znajoma parafrazując klasyków napisała ostatnio "Budowa domu jest równie łatwa jak przybijanie galaretki do ściany". Ładne |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 01-06-2007, 13:11
|
|
|
Fido__ napisał/a: | Pamiętaj jedynie, że inny projektant będzie musiał na nowo robić kupę rysunków, które projektant - autor już ma i łatwo może zmienić. IMHO taka niepotrzebna praca projektanta dokonującego adaptacji, to po prostu nabijanie kosztów... | Znacząca uwaga, dziękuję bardzo.
Fido__ napisał/a: | Moja znajoma parafrazując klasyków napisała ostatnio "Budowa domu jest równie łatwa jak przybijanie galaretki do ściany". Ładne | Dobre. Zaczynam sie o tym przekonywać, nie rozpocząwszy nawet budowy. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24298 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 01-06-2007, 22:48
|
|
|
Ja zrobilem wlasny - tzn. SAM zaprojektowalem dom, bo zaden projekt gotowy ktory ogladalem (na pewno ponad 1000 ich bylo) mnie nie zadowolil.
Kupilem w Media Markt program Wymarzony Dom, ktory moze idealem nie jest, ale zaprojektowac mozna wszystko wlaczanie z rozstawem mebli.
A potem dalem to koledze z podstawowki, ktory jest architektem i za pewna oplate (nie chce pisac konkretnie, ale nie wiecej niz 3500 i nie mniej niz 3000) zrobil mi adaptacje, wyliczenia konstrukcyjne i cala ta otoczke niezbedna do uzyskania pozwolenia.
To chyba najlepsze wyjscie, bo mam dom IDEALNIE do mnie dopasowany i do tego tani w budowie, bez zbednych gargameli i finezji, za ktore placi inwestor a nie architekt. |
|
|
|
 |
Leppe
Mitsumaniak

Auto: Lancer GLXi/Legnum S/Grand Voy
|
Wysłany: 01-06-2007, 23:11
|
|
|
Fido__ napisał/a: | Pamiętaj jedynie, że inny projektant będzie musiał na nowo robić kupę rysunków, które projektant - autor już ma i łatwo może zmienić. IMHO taka niepotrzebna praca projektanta dokonującego adaptacji, to po prostu nabijanie kosztów... |
W dobie wszechobecnych kserokopiarek oraz profesjonalnych skanerów nietrzeba na nowo rysować projektu wystarczy go powielić na kartce lub kalce i nanieść odpowiednie zmiany ( wiem coś o tym ponieważ moja małżonka jest architektem i projektantem wnętrz ). Zgadzam się z wami, że tańszym rozwiązaniem jest kupić projekt gotowy po czym go zmienić. |
_________________ Rafał
MITSUBISHI Lancer Kombi GLXi (sprzedany)
MITSUBISHI Legnum Type S VR-4
MITSUBISHI Pajero 3500 V6 GDI
MITSUBISHI Pajero 3000 V6
Chrysler Grand Vojager Town & Country (sprzedany)
Ford Transit
Ford Transit
 |
|
|
|
 |
dager [Usunięty]
|
Wysłany: 02-06-2007, 22:16
|
|
|
zdecydowanie gotowy projekt dopasować do własnych potrzeb , będzie taniej , przekonał się o tym mój szwagier - wydał prawie 6 tys. na indywidualny projekt, a w trakcie budowy i tak wprowadzał zmiany |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
|
Wysłany: 02-06-2007, 22:46
|
|
|
no dobra, ble ble gadu gadu...
a ile takie postawienie domu kosztuje, bo kurde już nie wiem o czym my gadamy, a raczej wy gadacie, a ja czytam...
możemy kupić 20-25 dom za dobre pieniądze, ale pewnie trzeba coś tam zrobić przy nim "pod siebie", i tu pojawia się pytanie: czy nie taniej będzie kupić działkę i coś wybudować?
krótko mówiąc czy da się kupić działkę i wybudować dom za 180-200tys. zł. i nie chodzi tu o przedmieścia Gdańska tylko o Żnin!
Ceny mieszkań: 37m2 - 95tys., 49m2 - 150tys.
Ziemia ile kto da od 30 do 50 (60?) zł za m2
Domy - brak na rynku - może dwa na miesiąc
Właśnie zastanawiamy się czy brać taką chałupę:
++: własny dom, dwa piętra, 165m2 i kawałek ziemi, miejsce na działce na drugi garaż (no normalnie kanał zrobię )
--: mieszkanie z teściami (normalnie jest luz , ale mieszkamy osobno, razem różnie bywa), palenie w piecach i innych..., adaptacja ile $$, kredyt na 30-40 lat (bo nie chcemy się mieszkań pozbywać tylko wynająć) |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
Efa!
Mitsumaniak queen of Off Topic

Auto: Toyota Corolla kombi
|
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 04-06-2007, 12:44
|
|
|
Leppe napisał/a: | Fido__ napisał/a: | Pamiętaj jedynie, że inny projektant będzie musiał na nowo robić kupę rysunków, które projektant - autor już ma i łatwo może zmienić. IMHO taka niepotrzebna praca projektanta dokonującego adaptacji, to po prostu nabijanie kosztów... |
W dobie wszechobecnych kserokopiarek oraz profesjonalnych skanerów nietrzeba na nowo rysować projektu wystarczy go powielić na kartce lub kalce i nanieść odpowiednie zmiany ( wiem coś o tym ponieważ moja małżonka jest architektem i projektantem wnętrz ) |
Jest dokładnie tak jak mówisz. Jednak nie wiedzieć czemu architekci kasują klientów tak, jakby to musieli przerysowywać na nowo.
Przykład: W chwili obecnej architekt wnętrz wykonuje dla mnie projekt wnętrza. Rozmawiałem przynajmniej z 5 architektami, zanim zdecydowałem się na obecnego. Wszyscy uparcie twierdzili, że muszą wykonać pomiary i plan pomieszczeń na nowo, bo w trakcie budowy wychodzą niedokładności. Nie słuchali tego, że mój inspektor nadzoru pilnował jak wściekły wymiarów i zostały one zachowane co do centymetra.
Po prostu każdy musi zarobić. Normalna sprawa. Dlatego jestem pewien, że zlecenie przeróbki/adaptacji projektu gotowego u architekta, który widzi go po raz pierwszy będzie w 90% przypadków droższe, niż taka sama adaptacja wykonana przez autora projektu gotowego.
[ Dodano: 04-06-2007, 12:48 ]
tomusn napisał/a: | no dobra, ble ble gadu gadu...
a ile takie postawienie domu kosztuje, bo kurde już nie wiem o czym my gadamy, a raczej wy gadacie, a ja czytam...
możemy kupić 20-25 dom za dobre pieniądze, ale pewnie trzeba coś tam zrobić przy nim "pod siebie", i tu pojawia się pytanie: czy nie taniej będzie kupić działkę i coś wybudować?
krótko mówiąc czy da się kupić działkę i wybudować dom za 180-200tys. zł. i nie chodzi tu o przedmieścia Gdańska tylko o Żnin!
Ceny mieszkań: 37m2 - 95tys., 49m2 - 150tys.
Ziemia ile kto da od 30 do 50 (60?) zł za m2
Domy - brak na rynku - może dwa na miesiąc
|
Jeśli możesz to kup dom zamiast go budować. W chwili obecnej jest totalny niedobór materiałów budowlanych na rynku. Współczuję każdemu, kto zaczyna budowę w tej chwili (ja kończę na szczęście). Ceny są kosmiczne, z nieustanną tendencją rosnącą, nikt nie daje żadnych rabatów, a wręcz przeciwnie - żeby np. dostać dachówkę w rozsądnym terminie trzeba zapłacić łapówkę (tak, tak... jest dokładnie jak mówię - łapówka w budownictwie powróciła jak za dawnych czasów). |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
|
Wysłany: 04-06-2007, 13:40
|
|
|
Nie wiem jak jest teraz, tzn nie wiem czy przepisy na to pozwalają, ale gdy ja się budowałem 4 lata temu to zmiany w projekcie nanosił mi kierownik budowy (posiadający odpowiednie uprawnienia) na bieżąco. Bo to jak dom wygląda na rysunku do tego jak wygląda na żywo czasami ma się jak pięść do nosa.
Projekt wziąłem gotowy płacąc za niego 1,5k korzystając ze strony Archonu, indywidualny kosztował by mnie około 10k. Zmiany w projekcie kierownik zrobił mi "w cenie" usługi. 4 lata temu kierownik budowy na lubelszczyźnie brał 1000 ÷1500 PLN za nadzór.
Jakie są teraz ceny nie wiem, ale pewnie nie mniejsze... |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
|
Wysłany: 05-06-2007, 07:52
|
|
|
Dobra to i ja coś napiszę.
Wszelkie zmiany które są w środku praktycznie można zrobić na własną ręke oczywiście przy akceptacji kierownika chodzi o to żeby ktoś ścian nośnych nie wywalił. Zmiany na zewnątrz jeżeli są niewielkie np. z okna zespolonego czyli balkonowo/pokojowego robimy całe balkonowe też bez problemu przełknie kierownik i nic za to nie będzie chciał.
Co do wybijania dodatkowych otworów i rozbudowania powierzchni domu może być problem ale dobry kierownik przy pomocy znajomego kreślarza też sobie poradzi.
Co ważne dobry kierownik za małą odpłatą ok.1000zł załatwi odbiór w ten sposób że żaden inspektor nie będzie się wam kręcił po działce i macie święty spokój. i mieszkacie sobie ach jakie to fajne czasy były. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
|
Wysłany: 06-06-2007, 22:43
|
|
|
Fido__ napisał/a: | Jeśli możesz to kup dom zamiast go budować. W chwili obecnej jest totalny niedobór materiałów budowlanych na rynku. Współczuję każdemu, kto zaczyna budowę w tej chwili (ja kończę na szczęście). Ceny są kosmiczne, z nieustanną tendencją rosnącą, nikt nie daje żadnych rabatów, a wręcz przeciwnie - żeby np. dostać dachówkę w rozsądnym terminie trzeba zapłacić łapówkę (tak, tak... jest dokładnie jak mówię - łapówka w budownictwie powróciła jak za dawnych czasów). |
Niestety musze to potwierdzić. Jest tragedia... W tej chwili mamy prawie 2 miesięczny poślizg w pracach wykończeniowych, a ekipy zapowiadaja mi podwyżki (materiały), których nie przeskoczę Prócz dużego zapotrzebowania na materiały jest tez duże na usługi. Dorwac dobra ekipe w rozsadnej cenie to jak szukac igły w stogu siana W tej chwili to ekipy wybierają inwestora, a nie odwrotnie Deweloper od którego kupowaliśmy stan surowy, jeździł z gotówką (przelewy wyszły z mody ) i kupował materiały spod lady... w budownictwie wróciły pamietne czasy... |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
|
|