(1.6) Wibracje na kierownicy |
Autor |
Wiadomość |
frogooo
Nowy Forumowicz
Auto: 1.6 ASX 2018
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-08-2021, 12:12 (1.6) Wibracje na kierownicy
|
|
|
Witam Was.
Mam do Was pytanie bo chciałbym mieć jakieś porównanie.
W moim asx jak jadę odczuwam delikatne wibracje na kierownicy (czuć to jak dokładniej jak oderwie się troszkę dłonie) i jest to odczuwalne cały czas a nim szybciej jadę lub przyspieszam to bardziej. Ogólnie delikatna wibracja. Czemu zawracam Wam głowe bo od nowosci tego nie było a mam autko niecałe 3 lata.
Od razu napiszę, że koła są dobrze wyważone...
Czy Wy też tak macie ? Czy mam czego się obawiać? W ASO oczywiście nie widzą problemu.
Możecie coś doradzić?
Dziękuje 🙂 |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 518 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 06-08-2021, 17:01
|
|
|
Możemy coś poradzić. Zacznij od zamiany kół przód/tył oczywiście po prawidłowym napompowaniu. Jeżeli to nie pomoże to szarpaki a jeżeli to nie przyniesie odpowiedzi, to stawiałbym na przegub wewnętrzny. Jaki przebieg i czy auto już jest po gwarancji? Jeśli na gwarancji to ASO łaski nie robi i trzeba ich męczyć. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2019 Posty: 208 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 06-08-2021, 18:41 wibracje kierownicy
|
|
|
Pit63 dał ci dobrą radę , zamień koła przednie na tylne. Co do kół to warto sprawdzić czy czasem nie masz tzw. rozsznurowanej opony. Miałem ten problem w poprzednim samochodzie wyrzuciłem 2 opony po przebiegu 12000km.To defekt ,który się pojawia jak często najeżdżasz oponą na krawężniki parkując np.na chodniku. Defekt nie do wykrycia dla zwykłego użytkownika. Polega na tym ,że na obwodzie wewnątrz opony pękają stalowe druty tzw.osnowy .Opona staje się niestabilna.Jak to sprawdzają praktycznie.....wyważają koło > zakładają i każą ci przejechać 3-5km potem zdejmują i ponownie sprawdzają wyważenie.Jak opona jest rozsznurowana to po przebyciu tych 5km znów ją trzeba powtórnie wyważać. Takiej opony nigdy nie wyważysz zawsze będzie miała tzw bicie. Z zewnątrz opona wygląda świetnie i niby wszystko jest OK , ale taka opona jest nie do użytku. |
_________________ Zbigniew
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
 |
|
|
|
 |
frogooo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-08-2021, 21:18
|
|
|
Dzięki za rady. Muszę przemyśleć jak to zrobić bo szczerze już mam dosyć ASO.
Dzisiaj byłem u nich ale z innym problemem. Z trzeszczącym siedzeniem kierowcy a żeby było śmiesznie to już moja 4 wizyta z tym i niestety nie ostatnia... krew mnie zalewa.
Mówiłem im, że wydaje mi się, że na łączeniu siedzenia z oparciem a oni mi za 1 razem flizeliną ramę obkleili potem coś jeszcze obkleili, 3 raz jeszcze więcej flizeliny w oparcie ładowali a teraz gąbkę w siedzeniu wymienili i oni nie wiedzą co robić bo dalej trzeszczy . Jutro sam wezmę WD40 i popsikam mechanizmy do regulowania oparcia...
Ich gadka to, że nie jest to marka premium.... to w aucie z przebiegiem 27tyś tak może być ? ehh
Auto jest z 22 grudnia 2018 czyli 2 lata i 7 miesięcy i przebieg 27tyś
Co do opon to ostatnio mój znajomy sprawdzał mi wywarzenie opon i stwierdził, że jest ok. ale i tak zdjął stare ciężarki i wywarzył od nowa... |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2019 Posty: 208 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 07-08-2021, 07:26 wibracje kierownicy
|
|
|
Mój ASX też ma 3 lata ale.....nigdy nie widział ASO z wyjątkiem dnia gdy go odbierałem z salonu.
Znalazłem sobie swojego dobrego mechanika a z ASO nie chcę mieć nic wspólnego.Nie potrafili mi nawet odpowiedzieć na proste pytanie ,, jakim olejem fabrycznie jest zalany mój silnik bo w komorze silnika brak etykiety z nazwą i lepkością oleju" Inna sprawa ,że moje wizyty u mechanika ograniczają się wyłącznie do wymiany oleju i filtra oleju .Reszta działa idealnie |
_________________ Zbigniew
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
 |
|
|
|
 |
rafo13
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
|
Wysłany: 17-08-2021, 09:00 Re: (1.6) Wibracje na kierownicy
|
|
|
"Od razu napiszę, że koła są dobrze wyważone..."
Słowo klucz. A czy robiłeś dynamiczne wyważenie? Ja w poprzednim aucie 5 lat miałem z tym problem. Wielu mi wyważało koła. Dopiero "dynamiczne wyważenie" zlikwidowało problem.
Polecam zapoznać się z tematem.
Druga kwestia to oczywiście możliwe luzy. Ale to już pozostaje dobra diagnoza zawieszenia.
Warto sprawdzić też ogumienie, czy nie ma uszkodzeń typu guzy. |
|
|
|
 |
frogooo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-12-2021, 21:12
|
|
|
Dzięki rafo13 zapoznam się z tym tematem.
Mój kolega mechanik ostatnio patrzył i zastanawia się czy problem nie wynika z przeciwwagi na półosi... Sytuacja jest taka, że jedna z obejm, opasek zaciskowych mi spadła i to chyba dawno i ta przeciwwaga mogła się poluzować ?! Sam nie jest pewny ale z jego doświadczenia tylko niestety z innych marek to, że ten element powinien być sztywny i nie poddawać się pod naciskiem ręki. A u mnie nie jest sztywna. Założył mi opaskę plastikową i było lepiej, niestety nie idealnie.
Miałem teraz przegląd techniczny i powiedziałem im o tym to mnie wyśmiali i tylko zmienili opaskę na metalową i teraz jest gorzej kur... mać.
Jak mnie w tym ASO wkur...
Olej mi wymienili i oczywiście za dużo wlali z 4-5 milimetrów na bagnecie za dużo ...[/quote][/code][/list] |
|
|
|
 |
|