Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Podczas pracy na biegu jałowym rośnie temperatura
Autor Wiadomość
volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-10-2011, 18:49   

Popytaj może u siebie na regionalnym, czy nie znają jakiegos magika od elektryki ;)

Olivia napisał/a:
Coś czuje że skończy się tak jak miało to miejsce w moim pierwszym aucie jakim był Polonez. Gdzie wentylator włączało się ręcznie na tablicy przyrządów. Spowodowane było tym że nikt nie był w stanie określić dlaczego wiatrak się nie załącza pomimo że wszystko działało prawidłowo ... oprócz włączającego się w odpowiednim czasie wiatraka.

W Polonezie ? Kurcze, mialem swego czasu Poloneza i jak dobrze pamietam, to były tam dwa czujniki zalączajace wentylatory(dwa). Prosty uklad, pamiętam wymienialem nawet czujnik kiedys, wazne bylo aby dobrać pod odpowiedni zakres temperatur. Jak żaden elektryk nie mógł tego ogarnąć u Ciebie, to nie zazdroszczę...

docencik87 
Mitsumaniak

Auto: Mondeo Mk3 '2004 2.0 PB+LPG
Wysłany: 12-10-2011, 20:34   

plecho1 napisał/a:
ale wydaje mi się, bo nie wiem na pewno, że w sterowniku silnika dla bezpieczeństwa są dwa obwody podające impuls masy na przekaźnik wentylatora.

Prześledziłem manual do Carismy...jest tylko jeden przewód sterujący...

plecho1 napisał/a:
Impuls masy jest taki sam

Niekoniecznie...wystarczy, że obwód załanczany jest przez tranzystor i można ze spokojem regulować napięcie jakie ma być na przekaźniku.
2014-???? Ford Mondeo MK3 Kombi 2.0 PB + LPG
Staram się pisać poprawnie po polsku
.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 13-10-2011, 09:59   

docencik87 napisał/a:

Niekoniecznie...wystarczy, że obwód załączany jest przez tranzystor i można ze spokojem regulować napięcie jakie ma być na przekaźniku.

Zgodzę się z tym ale przy sterowaniu przekaźnika jest to bez sensu gdyż przekaźnik ma jedną parę styków która albo się styka albo rozwiera więc nie ma potrzeby podawania impulsów o różnych napięciach. A pisząc o dwóch obwodach miałem na myśli dwa obwody w samym kompie a nie 2 przewody idące od kompa do przekaźnika.

Olivia 
Forumowicz
Pod nickiem

Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Pomogła: 3 razy
Wysłany: 16-10-2011, 16:54   

Płyn chłodniczy wymieniony.
Niestety problem nadal występuje. Wiatrak włącza się przy temperaturze 104 - 106 st. C. Płyn się nie gotuje.
Może to chłodnica jest przytkana albo to wina przekaźnika w skrzynce pod maską ?

karol2865 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma1.9DiD
Wysłany: 17-10-2011, 21:04   

Może to zbyt proste ale ja bym spróbował wymienić korek od chłodnicy,może nie ma odpowietrzenia , miałem kiedyś podobny problem w Carinie i to pomogło

kkmaslowski 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 SOHC '97
Wysłany: 25-10-2011, 20:08   

Niestety mam ten sam problem. Ratuję się włączaniem klimy jak to ktoś opisał wcześniej. Jeżeli znajdziecie skuteczną metodę na naprawę, to proszę podzielcie się.

zuk38 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16V
Wysłany: 03-05-2012, 18:02   

Wiem, ze odkopuje stary temat, ale tez mam ten problem w swojej Cari. Czy ktos probowal wymienic ten czujnik ktory podaje temp do kompa? moze to on ma zly odczyt i podaje kompowi za niska temperature?

Olivia 
Forumowicz
Pod nickiem

Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Pomogła: 3 razy
  Wysłany: 07-07-2012, 21:13   

Temat rozwiązany :) :!:
Przepraszam że tak długo się nie odzywałam. Ale miałam dużo na głowie.
Narzeczony mojej siostry zabrał Carismę do siebie. Postanowił wymienić chłodnicę. Od tam tej pory problem rozwiązany. Auto trzeba długo piłować na 3-4 tyś. obr/min aby wentylator się załączył podczas postoju.
Natomiast podczas jazdy, nawet ostatnich wysokich temperatur, wskazówka stoi w jednym miejscu. Czasem mam wrażenie że na dużych wybojach wskazówka lekko się kołysze. Ale to może być również złudzenie optyczne.

nowymistrz 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 GLX 90KM 98r
Wysłany: 20-08-2021, 01:02   

Witam, odświeżam stary temat, ponieważ mam podobny problem i szukam przyczyny. Chciałbym polecieć po całej wiązce od wentylatora by zobaczyć czy kable nie są gdzieś uszkodzone. Ale zastanawia mnie pewna rzecz. Jak włączam klimatyzację to temperatura spada, ale zaglądając pod maskę zauważyłem, że w momencie włączenia klimatyzacja włączają się obydwa wentylatory czy tak powinno być?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 20-08-2021, 08:15   

nowymistrz, tak, po włączeniu klimatyzacji pracują oba wentylatory przy chłodnicy.

Odpowiedz do tematu