Dziwny dźwiek z pod maski silinka |
Autor |
Wiadomość |
zdunixion
Nowy Forumowicz
Auto: MITSUBISHI COLT CZ3 1.5 DI-D
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-08-2016, 13:32 Dziwny dźwiek z pod maski silinka
|
|
|
Witam. Po zgaszeniu rozgrzanego silnika z pod maski, przez kilka sekund słychać dziwny dźwięk, jak by cos trzeszczącego o metal. Dokładnie prawdopodobnie pochodzi z dużego pojemnika metalowego, na kształt butelki, który przylega do silnika, nie wiem jak kto dokładnie się nazywa.
Silnik 1.5 DI-D 95 KM
Czy powinienem się niepokoić? |
|
|
|
 |
Pawlik84
Mitsumaniak
Auto: Colt VII 1.3 '09
Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Sie 2015 Posty: 323 Skąd: Dobre Miasto
|
Wysłany: 26-08-2016, 18:48
|
|
|
Zrób zdjęcie z którego miejsca wydobywa się dźwięk i jak długo go słychać. Po zgaszeniu silnika komputer może coś kalibrować, mi jedynie co słychać to wentylator jeszcze pracuje parę sekund gdy chodzi klima. Może sprężarka klimy? Podrzuć zdjęcie. |
_________________ --
Pozdrawiam; Pawlik
Mitsubishi Colt VII, 2009 1.3, 5d. INVITE |
|
|
|
 |
zdunixion
Nowy Forumowicz
|
|
|
|
 |
Pawlik84
Mitsumaniak
|
Wysłany: 27-08-2016, 20:42
|
|
|
Nie mam pojęcia co to jest ale wygląda coś jak "ala" zawór EGR - coś z czego sonda lambda pobiera info być może o spalinach.
Tu masz opis części
http://mitsubishi-motors....sub_group%3D310
do ewentualnego zakupu - zapewne nie jest to tanie.
Przejedź się z tym do ASO, może bardziej sprecyzują o co chodzi i doradzą. |
_________________ --
Pozdrawiam; Pawlik
|
|
|
 |
zdunixion
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-10-2016, 12:37
|
|
|
Wracam do tematu. Przesyłam link do filmiku na którym pokazuje reakcje na zgaszenie silnika: https://youtu.be/Vr3-SZ1d3Uw
Wcześnie musiałem wymienić wąż/rura między filtrem powietrza a turbiną, który był uszkodzony w miejscu gdzie połączony jest z przewodem odpowietrzenia. Myślałem że to jest przyczyna. Ale jednak nie. |
|
|
|
 |
Pawlik84
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-10-2016, 12:54
|
|
|
Hmm..
To brzmi jak by się jakieś łożysko rozsypało. Czy przypadkiem nie kręci się jeszcze turbina, jak by smarowania nie miała albo luzy jakieś? Tego dźwięku nie ma gdy silnik pracuje normalnie? |
_________________ --
Pozdrawiam; Pawlik
|
|
|
 |
zdunixion
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-10-2016, 14:01
|
|
|
Trudno stwierdzić czy podczas pracy słychać ten dźwięk, bo zakłóca sam silnik. Po przejechaniu około 6 km i po zgaszeniu, dźwięk nie pojawia się. Ale po dłuższej jedzie, to już tak. Moim zdaniem turbina się kręci, Podczas przyspieszenia słychać normalny dźwięk turbiny. Również z mocą nie ma problemu. Chociaż są znikome ilości oleju na łączeniu przewodem odpowietrzenia a wężem/rurą od filtra powietrza do turbiny. |
|
|
|
 |
digidy
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt 1,3 CZ3 '08
|
Wysłany: 06-01-2017, 21:05
|
|
|
zdunixion napisał/a: | Trudno stwierdzić czy podczas pracy słychać ten dźwięk, bo zakłóca sam silnik. Po przejechaniu około 6 km i po zgaszeniu, dźwięk nie pojawia się. Ale po dłuższej jedzie, to już tak. Moim zdaniem turbina się kręci, Podczas przyspieszenia słychać normalny dźwięk turbiny. Również z mocą nie ma problemu. Chociaż są znikome ilości oleju na łączeniu przewodem odpowietrzenia a wężem/rurą od filtra powietrza do turbiny. |
No i jaka przyczyna? Turbina? Przez uszkodzony wąż dostawał się kurz/piach i przytarła się? |
|
|
|
 |
zdunixion
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-08-2021, 19:37
|
|
|
Witam. Minęło kilka lat odkąd zacząłem ten temat. W końcu wziąłem się za ten problem. Okazało się zawór podciśnienia sterujący gruszką turbosprężarki który po prostu hałasował po zgaszeniu silnika. Postanowiłem kupić nowy i wymienić. Od tej pory jest cisza. Musiałem sporo wymontować elementów żeby dostać się to tej części. Puki co jest OK. |
|
|
|
 |
|