Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Bizi78
29-12-2021, 05:05
Bawarczyk
Autor Wiadomość
Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-09-2021, 07:35   

Po Toyocie już tylko nazwa została.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 10-09-2021, 09:12   

To ciekawe co piszecie, ale faktycznie kolega niedawno zezłomował 10 letnią yaris bo przednie sanki zgniły... Nie przeszła przeglądu, fragmentami sanki można było dziurawić palcem...
Ja podczas wyboru auta salon Toyoty i Hondy (oraz francuskie) ominąłem ze względu na wygląd - wszystko to wygląda jakby ktoś upośledzony projektował... z tyłu głowy wciąż mając szacunek do japończyków za techniczną precyzję i niezawodność...
Do tego auta, które planowałem kupić (Auris) ze skrzynią automatyczną miało tylko i wyłącznie napęd hybrydowy, co podnosiło cenę o dobre 40%... Ten litr różnicy w spalaniu miedzy zwykłym silnikiem (dostępny tylko 1.6 o jakiejś śmiesznej mocy) to by mi się zwracał (w sensie wychodził na zero) przez chyba 20 lat...

deejay 
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Wysłany: 10-09-2021, 11:57   

Nie zgodzę się z wami. Robię przy tych autach już jakiś czas i żadnej poważnej usterki nie widziałem. Od przeszło pół roku pracy na serwisie Lexus&Toyota wymieniam tylko olej i filtry,a auto bywają naprawdę różne z przebiegami rzędu 15-450 Tkm.. Raz tylko wymieniałem łożysko w kole przy przebiegu 320 tys. lexus GS. Bywają modele naprawdę stare ponad 20 letnie które przyjeżdżają tylko na olej, to przeważnie starsze osoby. Po pracy na serwisie BMW, tu jest naprawdę plaża...

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 10-09-2021, 23:49   

deejay napisał/a:
Nie zgodzę się z wami
Ja też się nie zgodzę. Sam miałem Lexusa i oprócz przeglądów zero problemów. Moi rodzice i kilku znajomych też ma lub miało Toyoty. Praktycznie jeździli tylko na przeglądy. Dlatego teraz, po zmianie samochodu, jestem trochę w stresie.

ledziu 
Forumowicz

Auto: Toyota/mitsu
Wysłany: 11-09-2021, 09:18   

Cytat:
tylko slogan, znam wielu uzytowników Toyot i te normalnie uzytkowane z przebiegami rzedu 50tyś km na rok rzadko kiedy wytrzymuja 3 lata bezawaryjnej jazdy, taka teraz jest motoryzacja.

I tak powstają mity z satelity.

Ogólnie tojota pogorszyła swoją jakość ale dalej przy radosnej twórczości konkurencji wypada bardzo dobrze a przy opcjach w ktorych czuje się najlepiej czyli hybrydy jest bezkonkurencyjna.
Oczywiście trzeba omijać poszczególne opcje silnikowe np seria diesli ad ale jak dobrze się wybierze to będzie gitara.

Do tego mamy jeszcze rynki usa z v6/v8 gdzie już trudno o coś bardziej bezawaryjnego.

Co do rdzy to niestety dręczy poszczególne modele i tu poszczególne auta. Nie jest to nissan albo mazda/mitsu ale mogłoby być lepiej.
Co ciekawe lex nie ma z tym problemu.

Cytat:
ego auta, które planowałem kupić (Auris) ze skrzynią automatyczną miało tylko i wyłącznie napęd hybrydowy, co podnosiło cenę o dobre 40%... Ten litr różnicy w spalaniu miedzy zwykłym silnikiem (dostępny tylko 1.6 o jakiejś śmiesznej mocy) to by mi się zwracał (w sensie wychodził na zero) przez chyba 20 lat..

Widać że nie jeździsz hybrydami :biggrin:

Spalanie jest na 3miejscu bo hybryda jest specyficzną opcją auta i jeżeli twoje preferencje są zbliżone do tego co oferuje hybryda to nic lepszego nie znajdziesz a oszczdność przekroczy grubo 1l.

Do tego są hybrydy np.gs450h jest szybkość i małe spalanie z totalną bezawaryjnością. Oczywiście jest kilka newralgicznych tematów ale do policzenia na palcach jednej ręki co w przypadku premium tej klasy jest śmieszne.

Cytat:
Po pracy na serwisie BMW, tu jest naprawdę plaża...

Mam spory odnośnik bmw vs toyota/lex vs reszta świata.
Na tą chwilę gorszych aut na rynku nie widzę.
Kiedyś zawsze myślalem że bmwe to mity nasączone opowiastkami kogoś kto jest 10siątym właścicielem jakiegoś rozbitka z de. Niestety grubo się myliłem jakość tych aut chociażby porownując do lexa jest na poziomie -10 tak właściwie spokojnie można porownać je do laguny 2. Do alfy nie porównam tak jak jest to w powiedzeniu o niemieckiej alfie bo obraże alfy.

Więc sądzę że w bawarskim temacie wspominanie o "awaryjności" tojoty jest "śmisne". :D

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 11-09-2021, 21:21   

ledziu napisał/a:
Widać że nie jeździsz hybrydami :biggrin:

Spalanie jest na 3miejscu bo hybryda jest specyficzną opcją auta i jeżeli twoje preferencje są zbliżone do tego co oferuje hybryda to nic lepszego nie znajdziesz a oszczdność przekroczy grubo 1l.

tak to prawda, przez jakiś czas miałem okazję jeździć jakimśtam lexusem 250 i w środku było naprawdę fajnie, fotel sam się odsuwał, gdy otwierałem drzwi, mocy ogrom - ale z zewnątrz to wygląda jakby ktoś na siłę chciał w brzydocie pobić francuzów - wygięcia i gargamele, bez sensu wystające lampy...

natomiast co do różnicy spalania to odniosłem się do spalania toyoty Bartka, gdzie miał średnią 4.8 a mój leon spala 5.4-5.7, wiec jest to litr więcej na te 100km (przy czym zapewne wpływ ma i waga i współczynnik oporu powietrza - większe w rav4 jak myślę po gabarytach)

deejay 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-09-2021, 21:48   

Lex GS 450h potęga, dokładnie jak przedmówca opisał w dwóch słowach, moc i ekonomia 💪

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 12-09-2021, 08:28   

ledziu napisał/a:
I tak powstają mity z satelity.
Możesz tak mówić skoro sie z tym nie spotkałeś, aczkolwiek nawiązuje do tego, że jeszcze 15 lat temu te auta naprawde były synonimem niezawodności. Nie wiem jak chcesz wytłumaczyć Hiluxa z 2018r. któremu przy przebiegu 160tys km całkwoicie rozlatuje sie skrzynia biegow i to 2 miesiące po zakończeniu fabrycznej gwarancji.
Toyota Proace 2018r, która do przebiegu 209tyś km miała wpierw wymieniona skrzynie biegów a niedługo po tym silnik - wszystko na gwarancji.
Moge tak jeszcze troche.
Sens w tym że trwałośc aut zaczyna byc dyskusyjna i to w szczególności tych utożsamianych z niezawodnościa
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

deejay 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-09-2021, 10:25   

Robert Proace to PSA, więc nie ma nic tu wspólnego z dobrymi silnikami i bezawaryjnością. Ja tutaj bazuje na oryginalnych silnikach Toyoty i mam na myśli tylko silniki benzynowe, bo nigdy jakoś Japończykowi nie wychodziło zrobienie dobrego Diesla 😉

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 23-09-2021, 00:07   

Kolejne posty będą leciały do kosza :evil: .
Jak chcecie się kłócić to róbcie to na PW.

deejay 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-10-2021, 13:39   

Jeśli ktoś zainteresowany, lub zna kogoś kto szuka pewnej sztuki to zapraszam na PW.
Ostatnio zmieniony przez deejay 07-11-2021, 10:08, w całości zmieniany 1 raz  

deejay 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-12-2021, 22:31   

Temat do zamknięcia.

BMW F10 Odjechało dzisiaj z nowym właścicielem na Pomorze Zachodnie.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi