|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zaślepka listwy dachowej - do druku 3D |
Autor |
Wiadomość |
Jayx
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1.8 CVT sedan
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-09-2021, 23:10 Zaślepka listwy dachowej - do druku 3D
|
|
|
Witam szanownych,
Chcąc rozwiązać problem braku zaślepek (bo niestety kupiłem mojego Lancera z bez dwóch sztuk) stanąłem przed faktem abstrakcyjnej ceny za nowy zestaw tych śmiesznych plasticzków, a co ciekawe, nawet cena tych ze szrotu, znaczy używanych, mnie rozbawiła.
Ponieważ u chińczyka nie znalazłem, a te drukowane z Aledrogo mi się bardzo nie podobały więc zrobiłem sobie sam i postanowiłem się podzielić z Wami.
Do pobrania udostępniam model w formacie STL, który rozpozna każdy program i drukarka 3D na rynku.
Mój zaprzyjaźniony drukarz proponuje drukować w pionie aby zminimalizować odkształcenia, a rekomendowany materiał to ABS (kolor dowolny ). Przejeździłem już cały sezon (zimę i lato) i nie widać żadnej utraty właściwości mechanicznych ani koloru. Materiał można szlifować, polerować, lakierować, malować i jakie tam inne wykończenie się jeszcze zechce, bo wiadomo, powierzchnia nie będzie idealnie gładka jak z odlewu ciśnieniowego.
W zestawie macie komplet czyli lewą i prawą zaślepkę.
Oryginalne numery części:
LH - 7400A157 (lewa)
RH - 7400A158 (prawa)
Do pobrania: https://sabercathost.com/in6j/Lancer_Zaslepka_LH_7400A157+RH_7400A158.7z
Pass: mitsumaniaki
Z tego co wiem powinny pasować również do:
ASX 2010> 2012> GA#
Lancer 2007> CX# CY#
Outlander 2007> 2010> CW#
PS. Nawet jak sami nie macie drukary 3D możecie łatwo znaleźć ogłoszenia usługi druku w necie. Koszt szacuję na ok. 20PLN (za 2 sztuki!!!) |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Pomógł: 44 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Posty: 1024 Skąd: jesteś?
|
Wysłany: 16-09-2021, 18:50
|
|
|
Model wygląda sztos
Co do druku w pionie, to może to być ryzykowne trochę, bo jednak model jest wysoki, a punkty styku ze stołem będą dość małe - jest spore zagrożenie oderwania się od stołu i przewrócenia podczas druku. Ja bym osobiście drukował tak, jak jest na zdjęciu, tylko z supportem...jednakże w takiej pozycji skurcz ABSu może troszkę wygiąć model. Ewentualnie pochylone pod kątem 45 stopni powinno być okej . |
_________________ Moje przygody z Lancerem sportbackiem: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=102303 |
|
|
|
 |
Konrad24
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1.8
|
Wysłany: 24-09-2021, 01:06
|
|
|
Spokojnie będzie się dało drukować w pionie. Tzw. skirt przy stole i wydruk dużo lepiej się będzie trzymać. Drukowałem samym tanim ABS'em, nawet przy komorze tak średnio to wyglądało jeśli chodzi o właściwości. Osobiście jestem fanatykiem PET-G. |
|
|
|
 |
PewnyPL
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.8 2008
|
Wysłany: 03-04-2022, 15:40
|
|
|
Dzięki wielkie za ten model! Wydrukowałem jedną prawą zaślepkę kilka dni temu (14 lat + zbyt bliski strumień z myjki ciśnieniowej i stara nie wytrzymała) i jak na razie sprawuje się dobrze.
Wydrukowałem ją z PETG, drukując w pionie. Wymiarowo jest idealnie. Zobaczymy jak długo wytrzyma. |
|
|
|
 |
|
|