[3.2 DID] Dpf |
Autor |
Wiadomość |
Ewcia80
Forumowicz
Auto: Galant 2.5 v6 kombi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-09-2021, 21:41 [3.2 DID] Dpf
|
|
|
Witam.od kiedy jest montowany filtr DPF w Pajero 4?jest jakaś konkretna data? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21000 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 29-09-2021, 21:57
|
|
|
Wydaje mi się, że od 2009 ale to musieliby znawcy PIV potwierdzić. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
gshesiu
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 MY09
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Sie 2016 Posty: 279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 01-10-2021, 11:12
|
|
|
Mam rocznik 2009 salonPL z normą EURO4 i nie mam DPF (z pomiarem ciśnień i wypalaniem), ale za to mam nietypowe wtryskiwacze, których nie było wcześniej ani chyba też później.
EURO5 raczej już musi mieć DPFa, ale też wiem że roczniki wcześniejsze od 2009 miały DPFa pełnego, czyli z czujnikami ciśnień (zapełnienia).
Więc pytanie nie powinno brzmieć "od kiedy jest montowany filtr DPF w Pajero 4" ale które roczniki(modele) z Pajero 4 nie mają DPFa.
W katalogu manual mitsu dla mojego rocznika 2009EUR są "A/T - Vehicles with closed type DPF" oraz "A/T - Vehicles with open flow type DPF" . ten drugi to mój. |
|
|
|
 |
d007
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero IV 3,2 DiD 2009
|
Wysłany: 07-10-2021, 11:36
|
|
|
Taaa ja też mam Pajero z 2009 z grudnia, polski salon. Mój dpf nie ma czujników czyli jest tzw. open flow. To jest taki bezproblemowy dpf. Nie wiem do kiedy takie montowali. Pewnie nie za długo bo czym młodsze auto to gorzej w tym zakresie. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 12-11-2021, 07:43 Re: Dpf
|
|
|
Ewcia80 napisał/a: | Witam.od kiedy jest montowany filtr DPF w Pajero 4?jest jakaś konkretna data? |
O początku produkcji, były wersje bez, chyba zależy do rynku, Ja mam araba z 2008 roku i nie mam. Zresztą żaden arab nie ma DPF-u. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 15-11-2021, 15:44 Re: Dpf
|
|
|
zbyszekm2 napisał/a: | O początku produkcji, były wersje bez, chyba zależy do rynku, Ja mam araba z 2008 roku i nie mam. Zresztą żaden arab nie ma DPF-u. | Czy na rynek arabski były sprzedawane egzemplarze z silnikiem na ropę? Zawsze sobie wyobrażałem że tam tylko benzynki. Nie twierdzę że kolega Zbyszek się myli, sam słyszałem opowieści że Pajero na rynek Arabski nie mają podgrzewacza paliwa i po sprowadzeniu do europy przy niewielki przymrozku nie odpalają. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 16-11-2021, 09:07 Re: Dpf
|
|
|
elektryk napisał/a: | zbyszekm2 napisał/a: | O początku produkcji, były wersje bez, chyba zależy do rynku, Ja mam araba z 2008 roku i nie mam. Zresztą żaden arab nie ma DPF-u. | Czy na rynek arabski były sprzedawane egzemplarze z silnikiem na ropę? Zawsze sobie wyobrażałem że tam tylko benzynki. Nie twierdzę że kolega Zbyszek się myli, sam słyszałem opowieści że Pajero na rynek Arabski nie mają podgrzewacza paliwa i po sprowadzeniu do europy przy niewielki przymrozku nie odpalają. |
Skąd wy te brednie bierzecie tonie wiem!
Sam mam arabską wersję z 2008 roku 3,2 did , Problemu w zimę żadnego. Bez awaryjnie jeżdżę od nowości.
Znam ok 20 takich klientów naszych co maja araby 3,2 did i nikt takiego problemu nie ma. |
 |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 19-11-2021, 11:39 Re: Dpf
|
|
|
zbyszekm2 napisał/a: | Skąd wy te brednie bierzecie tonie wiem! | Od serwisanta z ASO że miał klientów co się wybrali do doliny Kłodzkiej i już nie wyjechali na własnych kołach w mroźny poranek. Dekodując VIN od mojego P4, mam uwzględniony w opcjach ogrzewacz paliwa "FUEL HEATER (B)" |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 22-11-2021, 08:42 Re: Dpf
|
|
|
elektryk napisał/a: | zbyszekm2 napisał/a: | Skąd wy te brednie bierzecie tonie wiem! | Od serwisanta z ASO że miał klientów co się wybrali do doliny Kłodzkiej i już nie wyjechali na własnych kołach w mroźny poranek. Dekodując VIN od mojego P4, mam uwzględniony w opcjach ogrzewacz paliwa "FUEL HEATER (B)" |
To cie bajerował nieźle. Ale co w ASO mogą wiedzieć?
Ja jeździłem w temperaturach -35 st bez zająknięcia. |
 |
|
|
|
 |
Gniew
Nowy Forumowicz
Auto: Jeep WJ 4.0
Kraj/Country: Germany
|
Wysłany: 22-01-2022, 15:38
|
|
|
gshesiu napisał/a: |
W katalogu manual mitsu dla mojego rocznika 2009EUR są "A/T - Vehicles with closed type DPF" oraz "A/T - Vehicles with open flow type DPF" . ten drugi to mój. |
gdzies wyczytalem, ze P4 z 200KM maja ten drugi, niestwarzajacy problemow DPF.
Czy wszystkie z 200KM maja do konca produkcji taki sam, bezproblemowy?
Czy tylko jakies roczniki?
Jeszcze jedno- jaki DPF maja te nowsze z 190KM? Sprawia problemy? |
_________________ Piwa i pacierza nigdy nie odmawiam |
|
|
|
 |
gshesiu
Forumowicz
|
Wysłany: 23-01-2022, 11:30
|
|
|
Gniew napisał/a: | gdzies wyczytalem | sprawdzać po VIN-ie , bo wyposażenie pojazdów zależy od rynku przeznaczenia.
Każdy dekoder VIN będzie miał wpisany typ dpfu, ja nie będzie, to szukać lepszego dekodera.
Ja to miałem podane w dekoderze VIN przed zakupem pojazdu. |
|
|
|
 |
Gniew
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-01-2022, 12:03
|
|
|
gshesiu napisał/a: | Gniew napisał/a: | gdzies wyczytalem | sprawdzać po VIN-ie , bo wyposażenie pojazdów zależy od rynku przeznaczenia.
Każdy dekoder VIN będzie miał wpisany typ dpfu, ja nie będzie, to szukać lepszego dekodera.
Ja to miałem podane w dekoderze VIN przed zakupem pojazdu. |
Dzięki |
|
|
|
 |
gshesiu
Forumowicz
|
Wysłany: 23-01-2022, 17:23
|
|
|
Gniew napisał/a: | Dzięki |
Ja moje auto dekodowałem przed zakupem na stronie https://www.vindecoderz.com i nawet teraz zobaczyłem że w darmowej wersji już widać wyposażenie auta, w sekcji "Modification" właśnie posiada wpis "OPEN TYPE DPF" |
|
|
|
 |
Gniew
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-01-2022, 20:08
|
|
|
gshesiu napisał/a: | Gniew napisał/a: | Dzięki |
Ja moje auto dekodowałem przed zakupem na stronie https://www.vindecoderz.com i nawet teraz zobaczyłem że w darmowej wersji już widać wyposażenie auta, w sekcji "Modification" właśnie posiada wpis "OPEN TYPE DPF" |
O, to fajnie. Dzięki za link. Ja swojego Jeepa na jakiejś ruskiej stronie sprawdzałem.
[ Dodano: 23-01-2022, 20:19 ]
Ja na tej sprawdzałem https://carinfo.kiev.ua/cars/vin/mitsubishi
Możesz sprawdzić. |
|
|
|
 |
|