Dławienie się w jednym czy jednych obrotach |
Autor |
Wiadomość |
tzychon
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 8 2.5v6 2002 r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-10-2021, 21:43 Dławienie się w jednym czy jednych obrotach
|
|
|
2itam Proszę o pomoc od 3 tygodni samochód stoi u elektryka nie może znaleźć przyczyny. Samochód ładnie pracuje ale w jednym miejscu przy dodaniu gazu samochód się dławi (w jednym miejscu obrotach) a później znowu jest ok. Na początku też był problem z uruchomieniem ale po wymianie świec jest lepiej były mocno zawalone. Raz u mechanika rano znowu nie chciał odpalić. 8 tys temu była wymieniony rozrząd oraz uszczelka pod głowicą.
Elektryk coś mówił że mocno się nagrzewa kolektor wydechowy. Proszę o pomoc lub podpowiedzieć do jakiego mechanika. jestem z Siedlec. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21943 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 26-10-2021, 08:21
|
|
|
Mocne nagrzewanie się kolektora wydechowego wskazuje na przedstawiony zapłon (w tym silniku niemożliwe), przedstawiony rozrząd lub problem z mieszanką paliwa (zalewanie benzyną). Jak problem występuje zawsze przy tych samych obrotach to ja bym zamienił przepustnicę na inną, wygląda na wytarte ścieżki w czujniku położenia przepustnicy (TPS). Raczej w tym aucie się to nie zdarza, ale jednak mają już one 20 lat i więcej. |
|
|
|
 |
abdul
Forumowicz

Auto: Laguna GT
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Sie 2011 Posty: 415 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 26-10-2021, 10:09
|
|
|
A błędy jakieś wywala? Ja miałem kiedyś w swoim Galancie podobną sytuację i okazało się, że uszkodzona była sonda lambda. |
|
 |
tzychon
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-10-2021, 10:10
|
|
|
Hugo napisał/a: | Mocne nagrzewanie się kolektora wydechowego wskazuje na przedstawiony zapłon (w tym silniku niemożliwe), przedstawiony rozrząd lub problem z mieszanką paliwa (zalewanie benzyną). Jak problem występuje zawsze przy tych samych obrotach to ja bym zamienił przepustnicę na inną, wygląda na wytarte ścieżki w czujniku położenia przepustnicy (TPS). Raczej w tym aucie się to nie zdarza, ale jednak mają już one 20 lat i więcej. |
Mój silnik to 2.5 V6 rok 2002 bez LPG
Dziękuję za pomoc |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24310 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 26-10-2021, 12:21
|
|
|
Hugo napisał/a: | Raczej w tym aucie się to nie zdarza | u mnie kiedyś coś padło w TPS - rozciąłem od tyłu, przelutowałem to co było widać, ścieżki wyczyściłem spirytusem i przesmarowałem wazeliną - tak jak się w PRL ratowało potencjometry w radiu...
sklejone poxyliną działa u jednego jegomościa z Tczewa od ok. 8 lat... sobie kupiłem drugi (od Ciebie ) i zamontowałem gdyby powyższa operacja jednak mi się nie udała albo poxylina puściła
a zaczęło się objawem takim, że odczyty potencjometru były dziwne - po 10-12kOm zamiast 5...
co trzeba zrobić? - pomierzyć TPS ruszając przepustnicą, może jest przerwa w tym miejscu, jak niesprawny to podmienić, nowy jest dostępny jako zamiennik, ew. używka
nie słyszałem o czymś takim jak nadmiernie nagrzany kolektor w tym silniku |
|
|
|
 |
Mietek
Forumowicz

Auto: cs9w, ea5a
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Wrz 2012 Posty: 101 Skąd: Owsiska
|
Wysłany: 26-10-2021, 20:41
|
|
|
Jakby coś to w piątek możemy się umówić na podmianę części, mieszkam teraz w Siedlcach |
|
|
|
 |
tzychon
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-10-2021, 15:55
|
|
|
Mietek napisał/a: | Jakby coś to w piątek możemy się umówić na podmianę części, mieszkam teraz w Siedlcach |
Mówisz o przeplywce czy przepustnicy. |
|
|
|
 |
Mietek
Forumowicz

|
Wysłany: 29-10-2021, 16:07
|
|
|
tzychon napisał/a: | Mietek napisał/a: | Jakby coś to w piątek możemy się umówić na podmianę części, mieszkam teraz w Siedlcach |
Możemy i jedno i drugie |
|
|
|
 |
tzychon
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-10-2021, 16:13
|
|
|
Mietek napisał/a: | tzychon napisał/a: | Mietek napisał/a: | Jakby coś to w piątek możemy się umówić na podmianę części, mieszkam teraz w Siedlcach |
Auto stoi w Łukowie ma drugi samochód możemy podjechać
Przepływka nr E5T08071 |
|
|
|
 |
Mietek
Forumowicz

|
Wysłany: 29-10-2021, 16:15
|
|
|
tzychon napisał/a: | Mietek napisał/a: | tzychon napisał/a: | Mietek napisał/a: | Jakby coś to w piątek możemy się umówić na podmianę części, mieszkam teraz w Siedlcach |
Auto stoi w Łukowie ma drugi samochód możemy podjechać
Napisałem prywatną wiadomość
Przepływka nr E5T08071 |
|
|
|
|
 |
marecki
Forumowicz
Auto: Galant 2.5 V6 Sport Edition
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Wrz 2012 Posty: 161 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 08-11-2023, 20:55
|
|
|
Panowie pytam tu akurat nie wiem czy dobrze
Mam taki problem,ze przy dodaniu gazu auto na chwilkę się przydusi
ale tylko po odpuszczeniu gazu podczas jazdy, gdy hamuje silnikiem,zdarza się to sporadycznie ale jednak
Problem występuje na zimnym i cieplym silniku
Auto odpala bez problemu,chodzi równiutko,przyspiesza ok
Serwis układu zapłonowego robiłem w sierpniu,czyli wszystko nowe
Skrzynia manual i auto bez LPG |
|
|
|
 |
|