Belki dachowe do Grandisa |
Autor |
Wiadomość |
gacek01 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-07-2007, 18:28 Belki dachowe do Grandisa
|
|
|
Witajcie, czy ktoś z Was ma namiary na dobre i niedrogie belki dachowe do Grandisa?
Niestety auto nie ma relingów, ma jakieś zaczepy pod listwami na dachu ale gdy próbowałem szukać belek w internecie proponowane sa konstrukcje opierające się na dachu - nie cierpię tego bo niszczy się lakier.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Lancelot [Usunięty]
|
Wysłany: 06-02-2008, 22:03 Witam
|
|
|
Miałem podobny problem z Lancerkiem. Jeśli się nie mylę to jest to samo rozwiązanie co u mnie. Niestety większość sprzedawców nie ma pojęcia po co to, albo po prostu producenci nie oferują bagażników dedykowanych do naszych aut. W końcu trafiłem na dobrego sprzedawcę i znalzł bagażnik firmy LP prealpina model 49, który wg. katalogu sugerowany jest do Pajero. To w niczym nie przeszkadza bo te auta mają taki sam dach i mocowania. Także, jest prawdopodobieństwo że to będzie to samo do Grandisa.
Jeśli jeszcze nie kupił Pan czegoś.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jmb7
Forumowicz
Auto: Lancer 2DiD,Grandis 2DiD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-03-2008, 12:54
|
|
|
jak ktos bedzie potrzebowal to do Grandisa bez relingow, do zaczepow, ktore sa na dachu pod listwa pasuje zestaw montazowy i stopy MontBlanc-a, ktore sa zalecane do Pajero i Galant sedan; nic nie wchodzi pod drzwi i stopa opiera sie na dachu;
jak znajde to podam numer zestawu montazowego; do tego dalem belki alu 126cm; w zasadzie powinny byc 118cm; |
_________________ jmb, Lancer'08 2,0DiD + Grandis'06 2,0DiD; |
|
|
|
 |
Lancelot [Usunięty]
|
Wysłany: 18-03-2008, 13:28 Cześć
|
|
|
Jesteś pewien czy to dobre rozwiązanie kłaść stopy na dach. Pytam bo np. Lancer ma miękki dach i taki sposób montarzu nie gwarantuje maksymalnej wagi ciężaru bagażnika. Po prostu nie można go obciążać.
Ja proponuje montaż bagażnika którego "stopa" umiejscowiona jest w rynience tak jak ma to miejsce w przypadku oryginalnego bagażnika.
Sprawdziłem to dokładnie i z czystym sumieniem mogę stwierdzić że jest to stabilne i gwarantujące bezpieczny przewóz rzeczy rozwiązanie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kcn
Mitsumaniak Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2014 Posty: 183 Skąd: Błonie
|
Wysłany: 28-05-2015, 08:14
|
|
|
Odnowie troszkę temat.
Jak Wy przewozicie swoim grandkiem rowery, box itp.
Czy ktoś z Was ma relingi?
osobiście zakupiłem ostatnio belki o takie.
belki dachowe mitsubishi |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 28-05-2015, 09:39
|
|
|
Ja mam bardzo podobne, z firmy Altera http://atera.pl/bagazniki_bazowe.html , które były dedykowane do Grandisa. Spełniają funkcję, ale nie ma to jak jak sztywne belki na reling... Po prostu bez relingu są mniej stabilne, raz na jakiś czs trzeba poprawić, dociągnąć powstały luz. Do tego mam uchwyty Mont Blanc Barracuda , bardzo fajnie pomyślany , solidny i stabilny uchwyt. Nie jest jednak tani
http://www.ceneo.pl/16483...lWqqRoCFODw_wcB |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
kcn
Mitsumaniak Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2014 Posty: 183 Skąd: Błonie
|
Wysłany: 28-05-2015, 09:47
|
|
|
gołąb napisał/a: | Ja mam bardzo podobne, z firmy Altera http://atera.pl/bagazniki_bazowe.html , które były dedykowane do Grandisa. Spełniają funkcję, ale nie ma to jak jak sztywne belki na reling... Po prostu bez relingu są mniej stabilne, raz na jakiś czs trzeba poprawić, dociągnąć powstały luz. Do tego mam uchwyty Mont Blanc Barracuda , bardzo fajnie pomyślany , solidny i stabilny uchwyt. Nie jest jednak tani
http://www.ceneo.pl/16483...lWqqRoCFODw_wcB |
to fakt nie są tanie, niestety musze poszukać coś tańszego lub używki w rozsądnej cenie, ponieważ potrzebuje, 4 szt. |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 28-05-2015, 10:02
|
|
|
Poszukaj używki,naprawdę bezpieczny uchwyt. Do tego fajnym rozwiązaniem jest to, że wstawiasz rower w "rynnę" i bez zapięcia już stoi, wtedy masz dwie wolne ręce do opinania roweru, co przy sporej wysokości Grandisa nie jest bez znaczenia. Mam te uchwyty już 3 rok i nigdy nie miałem żadnej muki. |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
opal_32
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Grandis 2.4i
|
Wysłany: 28-01-2019, 22:18
|
|
|
Odświeże może troszeczkę powietrze . Szukam relingi lub jakiś bagażnik na dach. Widzialem ostatnio Grandka z bagażniki na dachu i nie miał relingow ,a bagaznik nie był montowany "pod drzwiami" . Właśnie wyglądało to jak jakaś stopa. Może ktoś z was posiada taki bagażnik? |
|
|
|
 |
marcingebus
Nowy Forumowicz
Auto: Grandis
|
Wysłany: 05-02-2020, 17:45
|
|
|
Chyba rozkminiłem temat, byłem u jednego sprzedawcy i sprawdził mi instrukcję do bagażników Yakima. Pod uszczelką są mocowania na które zakłada się KIT o symbolu K332W (podaję gdyby wygasł link). Trafiłem na niego na stronie Yakima.pl po dobraniu bagażnika do mojego Grandisa bez relingów:
https://portal.yakima.com.au/api/3.0//downloads/68B7C236-9FB0-4116-80DE-11DF2879A1FA/instructions/K332W
Bagażniki Taurusa podobno wykorzystuję KIT o tym samym symbolu, bo ponoć to jeden właściciel a dwie marki. Thule nie zweryfikowałem, czy mocuje się do "mocowań fabrycznych" czy jest łapa pod uszczelkę drzwiową, co jest chyba słabym rozwiązaniem. |
_________________ Harmęże |
|
|
|
 |
olosta
Nowy Forumowicz Olosta
Auto: Pajero 3.2 Did
|
Wysłany: 13-05-2021, 14:08
|
|
|
Panowie, temat grandisa i belek na niego. Mam auto, ale na dachu są relingi. Tylko jakieś takie dziwne. Są zintegrowane z dachem, ale nie widzę możliwości mocowania na nich belek. Brak jakichkolwiek frezów aby te belki jakoś się trzymały. Są za to od środka od strony dachu zaślepione otwory po sześć na stronę i dokładnie w mijscach gdzy być powinny mocowane belki. Alr problem polega na tym że nigdzie takich belek znaleźć nie mogę. Ktoś coś może ma takie belki na zbyciu? |
|
|
|
 |
Bino
Nowy Forumowicz
Auto: Grandis 2.4 aut.
|
Wysłany: 02-11-2021, 18:01
|
|
|
olosta napisał/a: | Panowie, temat grandisa i belek na niego. Mam auto, ale na dachu są relingi. Tylko jakieś takie dziwne. Są zintegrowane z dachem, ale nie widzę możliwości mocowania na nich belek. Brak jakichkolwiek frezów aby te belki jakoś się trzymały. Są za to od środka od strony dachu zaślepione otwory po sześć na stronę i dokładnie w mijscach gdzy być powinny mocowane belki. Alr problem polega na tym że nigdzie takich belek znaleźć nie mogę. Ktoś coś może ma takie belki na zbyciu? |
Nie dostaniesz stricte pod nie belek dedykowanych. Ja mam tzw wersję sport z tymi ni to relingami bez progu. Też się trochę nakombinowałem. Ja sobie poradziłem w inny sposób wykorzystując swoje stare z Sharana belki Thule WingBar Edge. W te otwory dałem nitonakrętki M6. Otwory trzeba rozwiercać wiertłem fi 9mm. Wykorzystałem tylko 4 z 8 otworów czyli na przednią belkę 2 i na tylną 2. Do nich zamontowałem oryginalne paski które uprzednio wcześniej skróciłem. Założyłem belki po wcześniejszym ich skróceniu o około 8 do 9 cm Naciągnąłem orginalnym napinaczem i leżą jak oryginały, żaden diabeł ich nie wyrwie. 180km/h i zero świstu czy innego hałasu. Koszty jakie poniosłem to jedynie zakup po 4szt. nierdzewnych nitonakrętek, śrub i podkładek.
Jednak są dedykowane oryginalne belki do tych dziwnych relingów, ale jeszcze rzadsze jak nasze auta. Nr: mz313808 |
|
|
|
 |
|