|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Pęknięta sprężyna tył |
Autor |
Wiadomość |
klapek
Forumowicz
Auto: V80 Alpine Edition
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Lis 2017 Posty: 150 Skąd: Kwidzyn
|
Wysłany: 04-01-2022, 08:50 Pęknięta sprężyna tył
|
|
|
Od jakiegoś czasu, przy (nawet) lekkim obciążeniu bagażnika, wyskakuje mi pomarańczowa kontrolka poziomowania lamp.
Wczoraj wjechałem na kanał, żeby sprawdzić "poziomki", a tu pęknięta sprężyna wahacza tył.
To się zdziwiłem - auto stoi prosto, a podczas normalnej jazdy nic nie puka/stuka.
Czeka mnie w czwartek zabawa - wolny dzień od pracy, idealnie się wkomponował w sytuację.
Oby dało się odkręcić śruby mimośrodowe... |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20996 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 04-01-2022, 09:51
|
|
|
Mam nadzieję, że wcześniej je trochę popsikałeś jakimś odrdzewiaczem . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 07-01-2022, 10:21 Re: Pęknięta sprężyna tył
|
|
|
klapek napisał/a: | Od jakiegoś czasu, przy (nawet) lekkim obciążeniu bagażnika, wyskakuje mi pomarańczowa kontrolka poziomowania lamp.
Wczoraj wjechałem na kanał, żeby sprawdzić "poziomki", a tu pęknięta sprężyna wahacza tył.
To się zdziwiłem - auto stoi prosto, a podczas normalnej jazdy nic nie puka/stuka.
Czeka mnie w czwartek zabawa - wolny dzień od pracy, idealnie się wkomponował w sytuację.
Oby dało się odkręcić śruby mimośrodowe... |
spręzyn ci u nas dostatek www.e-pajero.pl |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
dziobaku
Nowy Forumowicz dziobaku
Auto: pajero IV 3.2DID
|
Wysłany: 10-01-2022, 21:51
|
|
|
z tego co pamiętam to ja odkręciłem dolną śrubę amortyzatora, opuściłem wahacz zmieniłem sprężynę i małym podnośnikiem uniosłem wahacz do góry na swoje miejsce przekładając znowu śrube do amortyzatora
ale na pewno będziesz potrzebował gumowych elementów na ta sprężynę u góry i na dole coś było |
|
|
|
 |
klapek
Forumowicz
Auto: V80 Alpine Edition
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Lis 2017 Posty: 150 Skąd: Kwidzyn
|
Wysłany: 11-01-2022, 08:24
|
|
|
Groźnie wyglądało, a cała operacja zajęła 3h. Śruby ładnie puściły, geometria na diagnostyce ustawiona. Jedyny problem, to wydłubanie pękniętych końcówek sprężyn. Piszę w liczbie mnogiej, bo okazało się że obie były trafione.
[ Dodano: 28-09-2022, 08:36 ]
Wczoraj Pajero miał święto...ja zostałem gołodupcem...
Wymieniłem komplet hamulców przód/tył na ATE, wymieniłem oba akumulatory i kupiłem nowy zawór SCV Denso.
Co do zaworu, to tak się trochę pośpieszyłem pewnie. Objawy jakie czasem się zaczynały pojawiać, to brak reakcji gazu, po dłuższym zjeździe ze wzniesienia. Większa góra, zjazd bez nogi na gazie 1-2km i czasem jakby coś się zacięło. Stąd wybór padł na SCV.
Okaże się czy słusznie. |
|
|
|
 |
|
|