|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Z38A 1.5D] trakcie jazdy zapalają się wszykie kontrolki |
Autor |
Wiadomość |
Roman Kluczek
Nowy Forumowicz
Auto: colt 2006 diesel 95KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-01-2022, 19:09 [Z38A 1.5D] trakcie jazdy zapalają się wszykie kontrolki
|
|
|
W trakcie jazdy jeszcze przy chłodnym silniku zapalają się wszystkie kontroli, a po kilku minutach gasną.Trwa to 8 dzień, a potem gasną z tym że komputer zaczyna działać po kilku minutach.
Na początku wiązałem ten fakt ze zbyt niskim pozimem oleju, ale po wymianie nic się nie zmieniło.
Sprawdziłem klemy przy ( nowym) akumulatorze.
Nie wiem jak zabrać się do tego problemu.
Może ktoś miał podobny problem, albo wie jak sobie z nim poradzić ? |
_________________ Pozdrawiam,
Ektor |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 20-01-2022, 20:11
|
|
|
Podstawa to diagnostyka komputerowa chociażby zwykłym interfejsem Elm327 bo jeśli paliły się kontrolki to w pamięci sterowników powinny być zapisane odpowiednie usterki. |
|
|
|
 |
Roman Kluczek
Nowy Forumowicz
Auto: colt 2006 diesel 95KM
|
Wysłany: 10-02-2022, 20:02
|
|
|
Panie Plecho 1,
Bardzo dziękuję za radę, ja to zrobiłem tak:
Teraz wiem jak rozwiązać taki problem.Oczywiście diagnostyka komputerowa pozwoli na usunięcie błędów, ale nic nie wniesie do rozwiązania problemu, a wręcz przeciwnie pozwoli nabić ( zapłacić za licencję!?) kasę właścicielą programów:)
Ja miałem wybór albo zapłacić do 1000 zł za naprawę, albo dzięki refleksji super Gościa poradzić z usterką.
Proponuję na początek bez żadnych kosztów odłączyć panel w desce rozdzielczej.( kluczowym narzędziem jest klucz do wypięcia radia, nie wiem czy we wszystkich rocznikach).
Jeżeli on jest sprawcą usterki to po przejechaniu na nieutralnym placu manewrowym to nic nie powinno się świecić.
Jeżeli tak, to macie zimny lut, w tym przypadku dotyczyć to powinno takich ciemnych kostek z wieloma łapkami.
Czujesz się na sile przelutuj je sam, nie, to powież tą czynność fachowcowi- pierwszy koszt.
Zrobiłeś, złożyłeś i wszystko działa pojedz go firmy która ma oryginalny program komputerowy odpowiedni do modelu twojego auta na usunięcie błędu- drugi koszt i niech tak zostanie.
Są pytania popytaj: 601 314 974 |
_________________ Pozdrawiam,
Ektor |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 11-02-2022, 09:01
|
|
|
Po pierwsze, nie posiadam żadnego aktu własności co do Twojej osoby więc Twoim Panem nie jestem
Diagnoza komputerowa to nie tylko usunięcie błędów a odczytanie kodów usterek które informują w czym leży problem poza tym to też podglądnięcie parametrów pracy podzespołów co dodatkowo pozwala namierzyć problem. Programy do obsługi interfejsu Elm327 są darmowe i dają dość duże możliwości w diagnostyce silnika a także innych podzespołów ale raczej nie w Mitsubishi. W Renault po 2005 dają np. takie możliwości jak serwisowy Clip.
Ps. Nie określiłeś dokładnie o jakie kontrolki chodzi więc moja porada też była dość ogólna. |
|
|
|
 |
|
|