|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
3,2 did kopci na biało |
Autor |
Wiadomość |
PajeroS52
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero 3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-01-2022, 12:09 3,2 did kopci na biało
|
|
|
Witam,
Bardzo bym prosił o informacje co może być przyczyną gdy Pajero 3,2 did, 2001 rok, kopci na biało przy przyspieszeniu, moc silnika pozostaje bez zmian, płyn chłodniczy jest w normie.
Dodam, ze montowałem boxa w Vtech Krakow i może to być przyczyną, natomiast box jest już ponad rok i nie działo się nic ale może jego działanie uszkodziło turbinę ? Pompa wyryskowa jest dana nowa przeze mnie, zbiornik paliwa i wszystkiego doprowadzenia dane są nowe, także wykluczyłbym te rzeczy.
Prosiłbym o Waszą opinie. Z gory dziękuje. |
|
|
|
 |
janusz66p
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero
|
Wysłany: 28-01-2022, 13:04
|
|
|
Witam,
mam podobny problem, lecz pojawia się na zimnym silniku.
Aktualnie jestem po regeneracji pompy, wymianie całego układu paliwowego: bak, przewody, filtr, wtryski. Dla pewności wymieniony jeden z czujników na pompie, który miał odpowiadać za obroty.
Silnik ma trudności z odpaleniem przy niskich temperaturach po postoju nocnym. Podczas uruchomienia nie pali na wszystkie cylindry, kopci na biało, spaliny toksyczne. Po kilku minutach przestaje kopcić. Później już odpala bez problemu, jednak spaliny dalej czuć.
Kod błędu stały 46 i 51, z tym, że zawór EGR ma uszkodzone sterownie, ale nie zaślepiony.
Dodatkowo brak obrotomierza
Proszę kolegów o pomoc. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 02-02-2022, 12:46 Re: 3,2 did kopci na biało
|
|
|
PajeroS52 napisał/a: | Witam,
Bardzo bym prosił o informacje co może być przyczyną gdy Pajero 3,2 did, 2001 rok, kopci na biało przy przyspieszeniu, moc silnika pozostaje bez zmian, płyn chłodniczy jest w normie.
Dodam, ze montowałem boxa w Vtech Krakow i może to być przyczyną, natomiast box jest już ponad rok i nie działo się nic ale może jego działanie uszkodziło turbinę ? Pompa wyryskowa jest dana nowa przeze mnie, zbiornik paliwa i wszystkiego doprowadzenia dane są nowe, także wykluczyłbym te rzeczy.
Prosiłbym o Waszą opinie. Z gory dziękuje. |
Włóż jak silnik będzie gorący ( bo musi termostat być otwarty) lejek do chłodnicy, zalej go do połowy woda i odpal auto, zobacz czy bomle lesa i daj znać
[ Dodano: 02-02-2022, 12:48 ]
janusz66p napisał/a: | Witam,
mam podobny problem, lecz pojawia się na zimnym silniku.
Aktualnie jestem po regeneracji pompy, wymianie całego układu paliwowego: bak, przewody, filtr, wtryski. Dla pewności wymieniony jeden z czujników na pompie, który miał odpowiadać za obroty.
Silnik ma trudności z odpaleniem przy niskich temperaturach po postoju nocnym. Podczas uruchomienia nie pali na wszystkie cylindry, kopci na biało, spaliny toksyczne. Po kilku minutach przestaje kopcić. Później już odpala bez problemu, jednak spaliny dalej czuć.
Kod błędu stały 46 i 51, z tym, że zawór EGR ma uszkodzone sterownie, ale nie zaślepiony.
Dodatkowo brak obrotomierza
Proszę kolegów o pomoc. |
Zacznij od: weż 0,5 m przewodu elektycznego, jeden konice przyłóz do plusa a drugi do listwy łączocąj swiece żarowe. Przytrzymaj ok 10 sek. i odpal auto i zobacz czylepiej zapali na zimnym. jesli zapali dobrze a po chwili będzie kulał to przytrzymaj jeszcz eraz chwile ten przewód na listwie - na odpalonym juz aucie oczywiscie
i daj znac |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
janusz66p
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero
|
Wysłany: 19-02-2022, 17:55
|
|
|
Witam
Nie wiem od czego zacząć.
Ale chyba od szacunku dla P Zbyszka za wiedzę i chęć pomocy.
A tak do rzeczy, samochód odpalił od strzała i co najważniejsze że nie kopci.
Oczywiście mechanik zastanawia się teraz czemu nie ma prądu na świecach?
Może jakaś kolejna podpowiedź.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 24-02-2022, 08:54
|
|
|
janusz66p napisał/a: | Witam
Nie wiem od czego zacząć.
Ale chyba od szacunku dla P Zbyszka za wiedzę i chęć pomocy.
A tak do rzeczy, samochód odpalił od strzała i co najważniejsze że nie kopci.
Oczywiście mechanik zastanawia się teraz czemu nie ma prądu na świecach?
Może jakaś kolejna podpowiedź.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam |
Musi sprawdzi przekaźnik idąc po przewodzie od listwy która łączy 4 świece dojdzie do przekaźnika. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
|
|