|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1.6] Regulacja linek zmiany biegów |
Autor |
Wiadomość |
Przemek87dk
Forumowicz
Auto: Mitsuboshi asx 1,6 mivec 117hk
Kraj/Country: Denmark
Dołączył: 25 Mar 2022 Posty: 84 Skąd: Budzislaw Koscielny i Jawor
|
Wysłany: 25-03-2022, 13:48 [1.6] Regulacja linek zmiany biegów
|
|
|
Czesc. Szukalem ale nie znalazlem tego tematu. Na yt widzialem filmiki z innych samochodow o regulacji linek zmiany biegow. Nie wiem wiec pytanie skierowalem tutaj.
Czy w moim asx jest taka opcja? Przy jezdzie odczuwam ze biegi troche chacza nawet 5. Czasami przy ruszaniu ciezko wrzucic 1 ale zauwazylem ze jak wciane 2 a potem 1 przed ruszaniem to spoko. Autko mam od niedawna i zrobilem nim 6tys, a ma najechane 85tys. Dzieki za pomoc i mam nadzieje ze nie zasmiecam. |
_________________ Asx |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 515 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 25-03-2022, 19:00
|
|
|
Ogólnie skrzynie biegów w ASX-ach ciężko chodzą. Ja dodałem do świeżego oleju środek na bazie molibdenu i trochę to sprawę płynności zmiany biegów poprawiło. Szału jednak nie ma i nie będzie. TTTM. Nie odpowiem na pytanie dotyczące ewentualnej możliwości regulacji linek zmiany biegów. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2019 Posty: 207 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 01-04-2022, 11:48 Zmiana biegów
|
|
|
Dźwignia zmiany biegów połączona jest ze skrzynią 2 linkami które zakończone są wybierakami.
https://allegro.pl/oferta/mitsubishi-asx-dzwignia-wybierak-zmiany-biegow-10203427583
Na końcach linek znajdują się śrubowe regulatory długości osłonięte gumowymi osłonami harmonijkowymi.Regulatory pozwalają na wydłużanie i skracanie linek tak jak w przypadku linki hamulaca ręcznego.Jak masz czas i możliwość możesz się bawić w regulację.W montowni nikt się w to nie bawi długość linek jest z góry ściśle określona.Oczywiście ruchome elementy mogą ulec zużyciu i powstał luzy zakłócają synchroniczną zmianę biegów.Warto też zwrócić uwagę czy same linki przemieszczają się w pancerzach swobodnie...lata pracy,woda,sól zimą robią swoje
Zacznij od sprawdzenia czy linki poruszają się lekko i czy gumowe osłony są nieuszkodzone a ruchome przeguby nie są wypracowane.Nawet niewielki luz może sprawić kłopoty.Najpierw wymień zużyte lub uszkodzone elementy ..być może to one są przyczyną i nie będzie potrzeby regulacji. |
_________________ Zbigniew
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
 |
|
|
|
 |
Przemek87dk
Forumowicz
Auto: Mitsuboshi asx 1,6 mivec 117hk
Kraj/Country: Denmark
Dołączył: 25 Mar 2022 Posty: 84 Skąd: Budzislaw Koscielny i Jawor
|
Wysłany: 02-04-2022, 09:41 Zmiana biegow