Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowe radio DIN 2 z Allegro
Autor Wiadomość
mBoder 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero IV
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-08-2021, 12:50   Nowe radio DIN 2 z Allegro

Witam,
posiadam Pajero IV (model z 2014 roku) z fabrycznym radiem (din 2, dotykowy wyświetlacz z jednym pokrętłem i guzikiem menu). Generalnie radio gra, jest kamera cofania, bluetooth, obsługa z kierownicy i system Rockford Fosgate. Wszystko działa, ale. I to ale robi różnice. Przede wszystkim chodzi o moduł bluetooth i obsługę telefonu. W mojej ocenie jest to jedna pir...ona porażka. Obsługa książki telefonicznej z wyświetlacza graniczy z cudem podczas jazdy, a wybieranie głosowe po prostu nie działa - asystent głosowy ma spory kłopot nawet z rozpoznaniem słowa "mama" (brak obsługi języka polskiego). Do tego po mimo dodania kontaktów do książki adresowej w radiu przy połączeniach przychodzących wyświetla się tylko nr telefonu - więc tak naprawdę nie wiem kto dzwoni.

Funkcja bluetooth jest mi niezbędna ponieważ dużo jeżdżę samochodem i korzystam z telefonu. Stąd moje pytanie, czy ktoś już testował radia dostępne na allegro czy aliexspress - jest tego mnóstwo, i nawet dedykowane do Pajero? Czy da się to zamontować w miejsce oryginalnego radia? Czy okablowanie dostarczane z takim radiem jest kompletne? Czy trzeba rozpruwać całe wnętrze samochodu, czy wystarczy przepiąć kable i po problemie? Jakie radio możecie polecić?

Pozdrawiam
mBoder

TANO 
Nowy Forumowicz
Życie jest jedno

Auto: Pajero IV , Pajero Pinin, Gala
Wysłany: 27-10-2021, 20:58   

Podpinam się pod temat. Też chcę zmienić radijko w moim Pajero IV 2010r.
Sąsiad ma z rocznika 2016 z ori systemem Alpina. Nie wiem czy ryzykować kupno takiego z Allegro. Jak radzicię?

msokol 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 DID
Wysłany: 27-10-2021, 21:20   

mBoder, Tutaj jest temat chińskich tworów:

https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1651238#1651238

Jest to co prawda w temacie OII, ale te radia są takie same - różnią się ramką.

Sam mam takie radyjko na androidzie, 4Gb RAM i 64Gb pamięci. Posiadam je od ponad roku i jestem mega zadowolony. BT działa bardzo dobrze, no i to android, czyli zatrzęsienie aplikacji.
Osobiście wolę nie z ali, bo nie bardzo ufam tamtejszym sprzedawcom w sprawach reklamacji. Także polecam dołożyć kilka stówek i wziąć z polski.

gshesiu 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 MY09
Wysłany: 28-10-2021, 07:31   

Pajero rocznik 2009.
4GB RAM , 32GB Flash, 8x1,5GHz , Android 8 , używam kilka lat, montowałem sam, kupione w PL (bo było (niewielkie ale było) wsparcie od sprzedawcy co do montażu i gwarancja).
Na raz działa płynnie Automapa, yanosik, muza/radio.
Radio z przyciskami, przyciski konfigurowalne. bardzo wygodne w obsłudze.
Rockford działa ale nie ma jakości bo jest tylko załączony a nie sterowany co do profilów dźwięku itp, czyli jak w większości sprzętów androidowych aftermarketowych.

MRCKY 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 4 3,2
Wysłany: 04-03-2022, 13:49   

Witam, poszukuję informacji.

Mam Pajero 4 z 2008 roku. Zepsuł mi się MMCS i kupiłem Androida z allegro ze złączami pod Rockford, i nic nie pasuje.
Zdążyłem się zorientować, że większość Miśków typu Outlander, Lancer czy ASX za radiem ma dwie białe duże wtyczki. U mnie wiązka kończy się wieloma drobnymi kostkami, które wchodzą bezpośrednio w radio.
Jest jakiś gotowiec, żeby to przerobić? Albo ktoś kto lubi to robić? Elektryk wycenił mi robotę drożej od samego radia, więc jeśli nic nie znajdę to od biedy będe naprawiał MMCS lub kupię używkę.

https://ibb.co/JHqD7fF
https://ibb.co/nmkxhTz
https://ibb.co/nzHmQV3
https://ibb.co/JB7KMcS

gshesiu 
Forumowicz

Wysłany: 04-03-2022, 13:58   

Radia dedykowane do Pajero IV , z tego co dotychczas widziałem, mają wtyczki dedykowane do wersji bez nawigacji (białe wtyczki). Masz podobne wtyczki jak ja, ja miałem MMCS w wersji E03.
Poza tym wysłałem coś na PW.

Tomasz87 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.4 MIVEC
Wysłany: 04-03-2022, 16:23   

MRCKY, to ze mną rozmawiałeś na allegro... Pozdro, kolego.
gshesiu, jakie masz rowiązanie na tą sytuację? Lutowanie konkretnych sygnałów z pominięciem wtyczek?

gshesiu 
Forumowicz

Wysłany: 04-03-2022, 17:06   

lutowanie do przewodów przed oryginalną wtyczką, jeżeli już trzeba, ale ja zastosowałem przejściówki wykonane samodzielnie, tzn można kupić gniazda na przewodach takie same jak w oryginalnej instalacji, szare, oraz zestawy kabli z białymi wtyczkami. Niestety robiłem to w 2018r i nie pamiętam co wtedy pokupiłem, ale da się to ogarnąć, jak ktoś ma czas i chęci no i nieco zdolności elektrycznych. Schematy elektryczne są w internecie do Pajero. Absolutnie uważam żeby nie ucinać oryginalnych kabli, ja mam tak zrobione (a wszystko sam robiłem) że zawsze mogę wyjąć z kartona MMCS i go podłączyć i zamontować. Więc da się.

Tomasz87 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-03-2022, 19:48   

MRCKY, a widziałeś taki model?
https://www.youtube.com/watch?v=0YJw7F_-JHU

MRCKY 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-03-2022, 22:18   

Wygląda zacnie. Ale widzę też, że w tym aucie z filmu są duże białe kostki jak te z Twojego zestawu. Sprawdzałem dzisiaj, jak na razie nikt nie chce się podjąć naprawy MMCS. Ja jestem za bardzo nerwowy żeby dorabiać kable samodzielnie.

Tomasz87 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-03-2022, 11:46   

MRCKY napisał/a:
Ja jestem za bardzo nerwowy żeby dorabiać kable samodzielnie.

poszukaj no forum regionalnym, zapewne ktoś już w Twojej okolicy przerabiał podobny temat, więc jest szansa, że ktoś Ci pomoże to zrobić. Serio, pomagamy sobie w ten sposób...

[ Dodano: 25-03-2022, 20:26 ]
MRCKY, daj znać jakie postępy z podłączeniem Twojego radia

MRCKY 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-04-2022, 14:36   

Skończyło się naprawą starego. Jak by co to dam namiar na jegomościa, który robi to sprawnie i za dobre pieniądze.

Odpowiedz do tematu