Outlander III - metaliczne szorowanie w czasie jazdy |
Autor |
Wiadomość |
outsider_1983
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III 2.4 LPG SEL
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-03-2022, 12:29 Outlander III - metaliczne szorowanie w czasie jazdy
|
|
|
Witam forumowiczow,
W moim Michibuchi od jakiegoś czasu zaczyna narastać dziwny dzwięk szorowania metalicznego, trochę podobny do ogłosów silnika elektrycznego. Zaczyna się od niskich prędkości i slychać go przy każdej prędkości, niezależnie czy auto przyspiesza, jedzie jednostajnie, hamuje, prosto czy skręca. Natężenie i troche barwa? tego dzwieku zmiania sie tylko wraz z predkoscia. Tarcze zostaly przetoczone i klocki wymienione na nowe, dwa serwisy sprawdzily, że to nie lożyska ale 1. obstawia sprzeglo wiskotyczne/wieloplytkowe (bo dźwięk niby jest tak bardziej z przodu) a 2. sugeruje wymienic caly tylny most.
Nagrałem nawet filmik z podsufikta aby każdy chetny mogl posłychać: (od 20sek) https://youtu.be/d526tT2GHmU
Mam w zwiazku z tym kilka pytań póki auto jeździ, a halas mozna jeszcze zagłuszyćradiem:
1) Czy slyszeliscie taki dzwiek z tylnego mostu? Wszystko co ogladalem na YT i dotyczyło tylnego mostu brzmiało bardzo inaczej.
2) Czy jest szansa, ze to jednak lozysko? Tylko, że zaczyna szorowac pod obciazeniem a jak auto wisi to jest ciche?
3) Czy warto wlać MOS2 do tylnego mostu? Nawet nie jako rozwiazanie problemu ale narzedzie weryfikacji - jesli coś sie zmieni z szorowaniem to bede wiedzial ze problem jest w tylnym moscie? |
|
|
|
 |
siu lee
Nowy Forumowicz
Auto: outlander III
|
Wysłany: 24-03-2022, 21:40
|
|
|
Dżwięk dochodzi z przodu, a tylni most do wymiany.Dziwne... Jaki przebieg ma auto? |
|
|
|
 |
outsider_1983
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-03-2022, 22:17
|
|
|
Na przedzie słychać ale zdecydowanie dochodzi z tylu.
Przebieg 41000mil... 66000km |
|
|
|
 |
SZCZAW
Forumowicz
Auto: O III 3.0 V6 z 2017
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Maj 2014 Posty: 141 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 30-03-2022, 19:34
|
|
|
Podjedz do naszego salonu mitsubishi, zajebista obsługa, skieruj się do Pana Roberta, ustal termin i niech oni to zobaczą, wszystkie swoje outlandery u nich robiłem i serwisowałem - cena jak cena, ale to nie wróżenie z kart i zrobią ci to dobrze i z gwarancją. |
_________________ szczaw |
|
|
|
 |
outsider_1983
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-04-2022, 14:52
|
|
|
Post z podsumowaniem, może komuś kiedyś pomoże.
W ramach diagnostyki zalalem MOS2 popularnego producenta, jednak nie zauważyłem zmiany hałasu. Wydaje mi się, ze być moze było cieszej w przedziale predkości 60-80 ale to taka była minimalna zmiana i też nie zawsze.
Zdecydowałem sie na wymianę mostu na używkę z portalu aukcyjnego i na chwile obecna szorujacego halasu nie ma, także okazuje się, ze most moze wydawac niestandardowe dzwieki.
Robocza teoria glosi, ze po dzwonie w USA był przeciągnięty na tylnych kołach i to nie było najlepsze posuniecie.
W ramach ciekawostek finansowych, tylny most i sprzegielko wieloplytkowe w ASO kosztuje złote góry. Most 7000 i sprzegiełko 10000 Używki sa sprzedawane w komplecie i kosztuja od 500 do 1000zł - a przynajmniej takie widzialem. |
|
|
|
 |
To_Masz
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III 2.4
|
Wysłany: 15-08-2022, 17:57
|
|
|
Potwierdzam taki sam przypadek.
Niedawno sprowadzony, też 2.4 z USA, 30 tys. km przebiegu. "Jęczenie" tylnego mostu coraz głośniejsze i dochodzi trzeszczenie przy skręcaniu.
Diagnoza ASO: uszkodzony Haldex. Przymierzam się do wymiany.
Może amerykańskie ubezpieczalnie rzeczywiście "zarzynają" je w ten sposób?
Według informacji ASO (podziękowania dla Auto Kraka) cena sprzęgła Haldex to ponad 13600 zł brutto. MMC chyba na głowę upadło. |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lip 2015 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17-08-2022, 08:55
|