Jak wyłączyć silnik bez wyłączania radia w wersji z KOS? |
Autor |
Wiadomość |
malot
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III 2.0 2WD manual
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-09-2015, 12:47 Jak wyłączyć silnik bez wyłączania radia w wersji z KOS?
|
|
|
Kolejne pytanie o drobnostkę, która mnie trochę wkurza. Czy da się wyłączyć silnik tak, aby nie odcięło zasilania radia. Dla utrudnienia chodzi mi o wersję z systemem KOS, czyli bezkluczykową. |
|
|
|
 |
Grimm
Forumowicz
Auto: Outlander 14' PB
|
Wysłany: 25-09-2015, 18:12
|
|
|
Naciśnij przycisk START bez naciskania sprzęgła. Radio będzie działało silnik będzie wyłączony |
|
|
|
 |
r.barcinski
Forumowicz

Auto: OIII 2.2M Instyle Navi
|
Wysłany: 28-09-2015, 08:35
|
|
|
ale pewnie chodzi o to żeby gasząc silnik nie wyłączało się radio ?!?
pewnie się nie da |
|
|
|
 |
malot
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-09-2015, 08:50
|
|
|
Dokładnie, chodzi o sytuację kiedy zajeżdżam na parking i chcę wyłączyć samochód, ale nie chcę żeby dziecku wyłączyło się radio/książka.
To samo zresztą dotyczy zestawu głośnomówiącego. Czyli parkuję podczas rozmowy telefonicznej i nie mogę wyłączyć samochodu, bo wyłączy się zestaw. |
|
|
|
 |
trooper
Mitsumaniak
Auto: OIII 2.2DID Automat Intense +
|
Wysłany: 28-09-2015, 09:09
|
|
|
U mnie w dizlu w automacie z kos-em radia nie odstawia jak wyłączysz silnik przy nastawie skrzyni na "drive". Bo wtedy musi komputer wyświetlić całą procedurę jak chce być zaparkowany😃. Spróbuj. Właśnie zauważyłem że kolega ma manual także sorki i nieaktualne. |
|
|
|
 |
malot
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-09-2015, 12:02
|
|
|
Przypadkiem znalazłem "workaround" do tego problemu:).
Należy skorzystać z "dobrodziejstw" AS&G. Po wrzuceniu na luz i puszczeniu sprzęgła auto z aktywnym AS&G zwykle wyłącza silnik. Wystarczy zaciągnąć ręczny i wyjść z samochodu i zdaje się, że po wykryciu oddalenia się z kluczykiem AS&G się deaktywuje - kontrolka (A) zaczyna migać a do ponownego włączenia trzeba użyć przycisku start/stop, a nie wystarczy wcisnąć sprzęgła.
Oczywiście rozwiązanie nie jest super bezpieczne - samochód zostaje na ręcznym i luzie, świecą się światła itp, ale efekt końcowy jest zgodny z założeniami .
Niestety przy zapalaniu, zasilanie radia jest odcinane |
|
|
|
 |
Gr0pius
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 2,0 150km Intense Plus
|
Wysłany: 01-05-2021, 19:42
|
|
|
Witajcie Koledzy,
podłączam się do tematu. Czy w wersji z manualną skrzynką, systemem KOS i funkcją AS&G jest możliwość wyłączenia silnika bez odcinania zasilania radia?
Dodam, że w Nissanie działało to w taki sposób, że wystarczyło szybko wcisnąć przycisk start/stop rozrusznika, przy ustawionym biegu jałowym i niewciśniętym sprzęgle.
W ASX (pewnie podobnie jak w Outlanderze) się to nie sprawdza. Naciśnięcie trzy razy jak to wyczytałem w którejś instrukcji Outlandera też nie powoduje upatrzonego efektu. Owszem załącza się stan ACC (jest zasilanie) ale nie bez przerywania działania obwodów elektrycznych. |
|
|
|
 |
mohinder
Forumowicz
Auto: Outlander PHEV 2016r
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sty 2013 Posty: 445 Skąd: Limerick
|
Wysłany: 24-04-2022, 12:33
|
|
|
A może ktoś wie jak to zrobić w Outlanderze PHEV? |
|
|
|
 |
celtic
Nowy Forumowicz
Auto: colt czc
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Mar 2017 Posty: 24 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 25-04-2022, 08:14
|
|
|
w automatach jak gasi się na jakiejkolwiek pozycji poza parking (P) to radio zostaje |
|
|
|
 |
VG
Forumowicz
Auto: 2x Outek 2.0/2.2
|
Wysłany: 14-10-2022, 16:50
|
|
|
celtic napisał/a: | w automatach jak gasi się na jakiejkolwiek pozycji poza parking (P) to radio zostaje |
Czy to jest zdrowe dla skrzyni ?
BTW znalazłem coś takiego jak "antyreset" który nie odłącza radia przez 30 sekund po odłączeniu zapłonu (np. przy wysiadaniu po odłączeniu silnika radio jeszcze gra przez 30 sek) tylko potrzebne jest zasilanie +12V którego nie mogę znależć |
|
|
|
 |
celtic
Nowy Forumowicz
Auto: colt czc
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Mar 2017 Posty: 24 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 19-10-2022, 09:47
|
|
|
VG napisał/a: | celtic napisał/a: | w automatach jak gasi się na jakiejkolwiek pozycji poza parking (P) to radio zostaje |
Czy to jest zdrowe dla skrzyni ?
|
robię tak od 3 lat i nic się nie dzieje. podstawa to zaciągnąć wcześniej ręczny i nie przetaczać samochodu. po zgaszeniu od razu przełączam na (p) |
|
|
|
 |
|