ASX 2016 |
Autor |
Wiadomość |
pierwiastek
Nowy Forumowicz
Auto: peugeot
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-02-2022, 09:38 ASX 2016
|
|
|
Dzień dobry wszystkim , to mój pierwszy post na forum i od razu związany z zakupem ASX .
Proszę o podpowiedż na co powinienem zwrócić uwagę ( jakieś newralgiczne punkty ) podczas oględziń auta .
W oko wpadł mi model z ogłoszenia , benzyna 1,6 117 km , czy to dobry wybór do tego auta , czy pali olej ( moje obecne auto wręcz go pije ) i strasznie jestem przeczulony na tym punkcie
Z góry dziękuję za jakiekolwiek podpowiedzi - pozdrawiam.
ogłoszenie |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 513 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 24-02-2022, 19:12
|
|
|
Wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania znajdziesz na forum.https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=112779
Ten z ogłoszenia wygląda nie źle. Zapytaj sprzedającego, czy sprawdzał luz zaworowy. Powinno się go sprawdzić po przebiegu 100 tys. km. Jeśli tego nie zrobił, to masz solidną podstawę do negocjacji ceny. Silnik jest pancerny i zużywa co nie co oleju ale nie tyle co VAG-i. U mnie na przebiegu 10 tys. km bierze ok. 200-300 ml. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
mohinder
Forumowicz
Auto: Outlander PHEV 2016r
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sty 2013 Posty: 445 Skąd: Limerick
|
Wysłany: 25-02-2022, 18:06
|
|
|
Kolego pierwiastek, nie wiem czy to chcesz przeczytać ale powiem. Jestem na etapie zakupu samochodu i tez patrzyłem na ASX'a. Czytałem sporo i w końcu sie przejechałem (co prawda jeżdżę po drugiej stronie jedni ale to bez znaczenia) i mógłbym faktycznie marudzić, że słaby ale to bym przełknął ale hałas w środku naprawdę mnie rozłożył. W dodatku był on jakiś taki dziwny i czułem jakby mi ktos głowę ściskał i co najgorsze pojawia sie juz w okolicy 80km/h. Zaznaczam że to był ten sam silnik. Bardzo żałuję że tak jest bo przez to skreśliłem go. Później przejechałem sie Outlanderem PHEV i w ogóle nie ma żadnego porównania i właśnie padło na Outlandera. |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 513 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 26-02-2022, 08:41
|
|
|
mohinder napisał/a: | Kolego pierwiastek, nie wiem czy to chcesz przeczytać ale powiem. Jestem na etapie zakupu samochodu i tez patrzyłem na ASX'a. Czytałem sporo i w końcu sie przejechałem (co prawda jeżdżę po drugiej stronie jedni ale to bez znaczenia) i mógłbym faktycznie marudzić, że słaby ale to bym przełknął ale hałas w środku naprawdę mnie rozłożył. W dodatku był on jakiś taki dziwny i czułem jakby mi ktos głowę ściskał i co najgorsze pojawia sie juz w okolicy 80km/h. Zaznaczam że to był ten sam silnik. Bardzo żałuję że tak jest bo przez to skreśliłem go. Później przejechałem sie Outlanderem PHEV i w ogóle nie ma żadnego porównania i właśnie padło na Outlandera. |
Prawdą jest, że ASX do najcichszych nie należy ale twierdzenie, że przy 80km/h hałas ci głowę ściskał to lekka przesada. Można mówić o hałasie w ASX ale przy większych prędkościach tj. od około 120km/h. To już są prędkości autostradowe ale o takiej tragedii jaką opisujesz nie ma mowy. ASX odwdzięcza się za to bezawaryjnością i relatywnie niskim zużyciem paliwa. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
pierwiastek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-02-2022, 10:03
|
|
|
pitt63 napisał/a: | mohinder napisał/a: | Kolego pierwiastek, nie wiem czy to chcesz przeczytać ale powiem. Jestem na etapie zakupu samochodu i tez patrzyłem na ASX'a. Czytałem sporo i w końcu sie przejechałem (co prawda jeżdżę po drugiej stronie jedni ale to bez znaczenia) i mógłbym faktycznie marudzić, że słaby ale to bym przełknął ale hałas w środku naprawdę mnie rozłożył. W dodatku był on jakiś taki dziwny i czułem jakby mi ktos głowę ściskał i co najgorsze pojawia sie juz w okolicy 80km/h. Zaznaczam że to był ten sam silnik. Bardzo żałuję że tak jest bo przez to skreśliłem go. Później przejechałem sie Outlanderem PHEV i w ogóle nie ma żadnego porównania i właśnie padło na Outlandera. |
Prawdą jest, że ASX do najcichszych nie należy ale twierdzenie, że przy 80km/h hałas ci głowę ściskał to lekka przesada. Można mówić o hałasie w ASX ale przy większych prędkościach tj. od około 120km/h. To już są prędkości autostradowe ale o takiej tragedii jaką opisujesz nie ma mowy. ASX odwdzięcza się za to bezawaryjnością i relatywnie niskim zużyciem paliwa. |
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi , muszę się sam przejechać żeby zobaczyć jak to z tym hałasem jest ( obecnie latam autem francuskim i tam cisza i komfort są odczuwalne ) Natomiast słowo klucz "bezawaryjność " w przypadku mitsubishi mnie przekonuje , wiadomo że to zapewne troszkę na wyrost ale co japończyk to japończyk. |
|
|
|
 |
mohinder
Forumowicz
|
Wysłany: 28-02-2022, 13:41
|
|
|
Też brałem pod uwage to auto ze względu na tą bezawaryjność. I generalnie podoba mi sie ten samochów ale naprawdę hałas był za duży dla mnie.
Przejedź się i sam oceń. |
|
|
|
 |
MANCY
Forumowicz

Auto: ASX MY2019
|
Wysłany: 28-02-2022, 14:30
|
|
|
Większość z Forumowiczów zwraca uwagę na hałas - hałas jest, rzeczywiście, ale bez przesady. Nikt natomiast, jak śledzę to forum od momentu zakupu ASX-a, nie poruszył jakości (dodam, że moi zdaniem niestety słabego, co ciągle mnie wkurza) zawieszenia (?). Z wszystkich niuansów, które mogły stanowić za i przeciw (a które brałem pod uwagę przed zakupem) właśnie ten pozostał w moim przypadku jako jedyny, do którego nie mogę się przekonać, i który za każdym razem mnie wkurza podczas jazdy. A pisano, że komfortowo się jeździ ASX-em - ok, komfortowo, ale tylko pod względem np. przestrzeni w kabinie na siedzeniach kierowcy czy pasażera. Jednak moim zdaniem zawieszenie jest tu bardzo twarde i pomimo "grubego" ogumienia (215x70xR16) niestety czuję dyskomfort na polskich dziurawych drogach, gdzie samochód stuka i puka jednocześnie chwiejąc się na wszystkie strony. Na to też warto zwrócić uwagę... |
|
|
|
 |
pierwiastek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-03-2022, 12:04
|
|
|
A może ktoś sprzedaje z Was lub znajomych ASX rocznik 2016 - 2017 ? |
|
|
|
 |
Jarl
Forumowicz
Auto: ASX 1,6
|
Wysłany: 21-03-2022, 15:20
|
|
|
Bo ja wiem czy ten ASX taki twardy? W porównaniu z autem sportowym, jakie znam (Impreza), jest zupełnie komfortowo. Chociaż oczywiście nie tak, jak w Mercedesie E:). Mi trzymanie się drogi w ASX podoba się, prowadzi się go pewnie, nie buja niepotrzebnie na zakrętach. |
|
|
|
 |
mohinder
Forumowicz
|
Wysłany: 21-03-2022, 19:51
|
|
|
W porównaniu do Outlandera jest napewo twardszy i to też mi się podobało jak robiłem nim jazdę testową. Nie mogłem narzekać na trzymanie się drogi. Wszelkie nierównosci bardzo fajnie pokonywał. Tak jak wcześniej pisałem hałas w środku był dla mnie zbyt duży delikatnie mówiąc.
Ostatecznie kupiłem Outlandera PHEV'a i teraz na hałas nie mozna narzekać ale za to miekkość zawieszenia jest nieco za duża i wszystkie leżące policjanty a dokładniej tez wieksze zmuszaja do obnizenia prędkości bo inaczej auto się buja. I tak to jest, że nigdy nie zadowoli sie klienta w 100 procentach |
|
|
|
 |
pierwiastek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-04-2022, 17:17
|
|
|
Wpadł mi w oko dziś ASX z poniższego ogłoszenia , niepokoi Was coś ze zdjęć ?
Czy tego przebiegu należy się obawiać ?
https://www.autohero.com/...9-9e6b249cc32e/
EDIT :
Nieaktualne , wczoraj wrzuciłem na forum a dziś sprzedane , chociaż raport rzeczoznawcy był ze stycznia czyli tyle czasu stało i jak wpadło mi wczoraj w oko to sprzedane . Pech. |
|
|
|
 |
Tuff
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2002 2,5td 98kW
|
Wysłany: 25-04-2022, 14:12
|
|
|
pierwiastek napisał/a: | Nieaktualne , wczoraj wrzuciłem na forum a dziś sprzedane , chociaż raport rzeczoznawcy był ze stycznia czyli tyle czasu stało i jak wpadło mi wczoraj w oko to sprzedane . Pech. |
A ja bym powiedział, że szczęście. Takie auto bez napędu jest bez sensu |
|
|
|
 |
|