|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[3.2 DID] Instyle 2007 - moja pierwsza terenówka |
Autor |
Wiadomość |
konrad911
Forumowicz
Auto: Pajero V80
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-06-2022, 13:20 [3.2 DID] Instyle 2007 - moja pierwsza terenówka
|
|
|
Cześć Wszystkim,
W ostatni weekend stałem się posiadaczem o takiego Pajero IV.
http://files.bearsgarage....IMG_9245web.jpg
Samochód kupiony z zamiarem wykorzystania jako domowy autobus (za chwilę dwa foteliki będę musiał upchnąć), a że mieszkam obecnie na wsi, to drogi nie najlepsze tak padło na Pajero
Auto z polskiego salonu, raczej dość bogato wyposażone (ale nie znam się na tym, więc może coś mi powiecie o aucie czego sam nie wiem )
Jestem trzecim właścicielem. Na liczniku prawdziwe 144k km.
Wątek zakładam, bo pewnie będę miał sporo pytań i jednocześnie jakąś historię auta chcę sobie zapisać (co robiłem, w jakim jest stanie itp.).
Poprzedni właściciel powiedział mi, że w ramach akcji serwisowej auto miało wymienione poduchy w ASO jakieś 1.5-2 lata temu. Olej wymieniany co 15k km. Przy 90k km wymieniony olej w skrzyni i mostach.
Pierwsze pytanie - co warto zrobić w ramach "przeglądu zerowego" po zakupie?
Z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie. |
_________________ Pozdrawiam,
Konrad |
Ostatnio zmieniony przez konrad911 14-06-2022, 12:01, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
|
Wysłany: 03-06-2022, 12:09
|
|
|
Rozrząd, oleje, filtry, płyn hamulcowy i zabezpieczenie antykorozyjne |
|
|
|
 |
konrad911
Forumowicz
|
Wysłany: 03-06-2022, 22:09
|
|
|
Rozrząd to pytanie czy cały (łańcuch, 4 ślizgi i napinacz), czy starczy górny ślizg i napinacz póki co?
Płyny jak najbardziej tak, tarcze są już na wykończeniu więc też trzeba będzie wymienić. Przewody elastyczne hamulcowe także do wymiany (ogólnie co gumowe i "pracuje" to po 10 latach można wymieniać).
Opony mam 15 letnie, więc też wlecą nowe. Pewnie Yokohama Geolandar A/T. Macie doświadczenia jakie największe (najwyższe) można wrzucić, żeby nic nie obcierało? Obecnie mam 265/60R18.
Antykorozja... Już nie w tym sezonie, ale plan jest zrobić po bandzie - zdemontować zawieszenie i spód wypiaskować i zabezpieczyć wszystkimi warstwami jak należy. Póki co podwozie jak ostukałem to tylko powierzchniowo trochę rudzieje i w sumie dlatego wziąłem też to auto.
Próbowałem za pomocą google poszukać, ale coś mi słabo idzie. Radio mam takie ze zintegrowaną kamerą cofania - fajne jest, głośników chyba 14, ale strasznie mi AUX'a brakuje, co by muzę z telefonu zapuścić. Da się to jakoś bez większych problemów zrobić? |
Konrad |
|
|
|
 |
gshesiu
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 MY09
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Sie 2016 Posty: 279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 06-06-2022, 15:59
|
|
|
konrad911 napisał/a: | Opony mam 15 letnie, więc też wlecą nowe. | Auto od handlarza ? Bo chyba normalny user auta nie jeździł na 15 letnich kapciach ? |
|
|
|
 |
konrad911
Forumowicz
|
Wysłany: 06-06-2022, 16:12
|
|
|
gshesiu napisał/a: | konrad911 napisał/a: | Opony mam 15 letnie, więc też wlecą nowe. | Auto od handlarza ? Bo chyba normalny user auta nie jeździł na 15 letnich kapciach ? |
Na szczęście nie od handlarza, ale nawet nie spodziewasz się jaką (nie) świadomość zwykli użytkownicy samochodów mają. Ten mój chociaż tyle, że robił wszystkie przeglądy/wymiany jak książka serwisowa zalecała.
Z autem dostalem drugi komplet oryginalnych kół z zimówkami… też 15 letnimi. |
Konrad |
|
|
|
 |
gshesiu
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 MY09
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Sie 2016 Posty: 279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 06-06-2022, 16:15
|
|
|
konrad911 napisał/a: | gshesiu napisał/a: | konrad911 napisał/a: | Opony mam 15 letnie, więc też wlecą nowe. | Auto od handlarza ? Bo chyba normalny user auta nie jeździł na 15 letnich kapciach ? |
Na szczęście nie od handlarza, ale nawet nie spodziewasz się jaką (nie) świadomość zwykli użytkownicy samochodów mają. | Szok, a może mijamy takich kierowców codziennie na drogach .... |
|
|
|
 |
konrad911
Forumowicz
|
Wysłany: 07-06-2022, 00:00
|
|
|
Temat kogo i w czym na drogach można spotkać po prostu przemilczę. Jest jak jest.
W między czasie stwierdziłem, że dozbroję sobie auto o hak. Nie lubię rzeźby, więc wyhaczyłem na alledrogo ori wiązkę haka.
Plan jest docelowo na platformę na rowery na hak, a przyczepkę jakąś czasem też może się okazać, że trzeba przeciągnąć.
Pojeździłem trochę, geometria do zrobienia - piszczy przy ciasnych nawrotach i w szybszych zakrętach. |
Konrad |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24307 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 07-06-2022, 08:15
|
|
|
konrad911 napisał/a: | robił wszystkie przeglądy/wymiany jak książka serwisowa zalecała | nie wiem jak teraz, ale kiedyś kupowało się 2 pieczątki udające dealerów, pół litra, 3 długopisy (żeby kolory były inne) i ze szwagrem wypełniało "książkę serwisową" zakupioną pod konkretne auto na aliex...
tyle warte były te serwisy...
mam nadzieję, że prócz książki udało się to zweryfikować w komputerowej dokumentacji sieci dealerskiej |
|
|
|
 |
konrad911
Forumowicz
|
Wysłany: 07-06-2022, 09:51
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | konrad911 napisał/a: | robił wszystkie przeglądy/wymiany jak książka serwisowa zalecała | nie wiem jak teraz, ale kiedyś kupowało się 2 pieczątki udające dealerów, pół litra, 3 długopisy (żeby kolory były inne) i ze szwagrem wypełniało "książkę serwisową" zakupioną pod konkretne auto na aliex...
tyle warte były te serwisy...
mam nadzieję, że prócz książki udało się to zweryfikować w komputerowej dokumentacji sieci dealerskiej |
To najmłodsze auto jakiekolwiek kupiłem, nawet nie wpadłem na taki pomysł by szukać czegoś w systemach sieci dealerskiej. Obejrzałem, osłuchałem, pogodziłem się z pewnymi doległościami, które będę musiał ogarnąć i tyle. Na codzień mam do czynienia z autami 40+, więc to Pajero IV (poza szrotami od handlarzy, które były idealne dopóki nie przyjechałem obejrzeć) jest w naprawdę niezłym stanie (a na pewno najlepszym z tego co w moim budżecie bylo i co obejrzałem.
Auto miało 2 właścicieli przede mną, z czego drugi właściciel mial je 10 lat, u mnie pewnie też na dłużej zostanie, bo jak już je doprowadzę do stanu, z którego będę zadowolony, to nie będzie sensu sprzedawać
Tak więc kończąc wywody zakupowe - jest, wiedzialem co kupuję, teraz pora na wyprowadzenie auta na prostą. Jedyna drutologia jaka jest, to dołożone dzienne LEDy. |
Konrad |
|
|
|
 |
tościk
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Gru 2017 Posty: 622 Skąd: z nienacka
|
Wysłany: 07-06-2022, 11:33
|
|
|
gshesiu napisał/a: | konrad911 napisał/a: | gshesiu napisał/a: | konrad911 napisał/a: | Opony mam 15 letnie, więc też wlecą nowe. | Auto od handlarza ? Bo chyba normalny user auta nie jeździł na 15 letnich kapciach ? |
Na szczęście nie od handlarza, ale nawet nie spodziewasz się jaką (nie) świadomość zwykli użytkownicy samochodów mają. | Szok, a może mijamy takich kierowców codziennie na drogach .... |
Nie może, tylko na pewno. Wystarczy obejrzeć w znanych kompilacjach kamerkowych na YT jak ludzie jadą jak na łyżwach na zwykłych zakrętach, czy dohamowaniach. Czasem fajnie jest popatrzeć na opony aut na parkingach. Takie wyjeżdżone "semi-slicki" się trafiają dość często. Sam mam znajomych, co jeżdżą na 15-letnich oponach praktycznie bez bieżnika i zmieniać nie chcą, bo auto stare, to się nie opłaca. Tacy to może zrozumieją dopiero, jak strażak będzie im ciężko ranne dziecko z fotelika wycinać
konrad911 napisał/a: | Tak więc kończąc wywody zakupowe - jest, wiedzialem co kupuję, teraz pora na wyprowadzenie auta na prostą. Jedyna drutologia jaka jest, to dołożone dzienne LEDy. |
Oby się sprawowało i nie drenowało portfela |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10699 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 07-06-2022, 12:05
|
|
|
144k tys na na dwóch kompletach opon to sporo ze sie nie zjechały moze włascicile delikatnie jezdził.
Wrzuć jakieś foto tego samochodu.
Jak dla siebie to bym wymieniał komplet rorządu. Nie wiem czy te silniki sa takie bezawaryjne?
Co do elementów gumowych... nie wszytko sie tak mocno zużywa. Chwała ci ze chcesz to przadnie zrobić. |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
konrad911
Forumowicz
|
Wysłany: 07-06-2022, 17:10
|
|
|
Żyjemy w kraju, w którym jak opona ma więcej jak 1.6mm bieżnika (nawet zimowa!!!) to jest dopuszczona do ruchu. Zimówki które dostalem z drugimi kołami mają jeszcze wypustki…
Tylko ja bym się bał, to znaczy się boję się, jechać np. z dzieckiem na takich oponach w zimę.
Nie oszukujmy się, taka opona choć bieżnik ma i wodę odprowadzi, to guma jest twarda i nie klei się do asfaltu/betonu.
Zdjęcia… No Pajero jak Pajero 😁 Ori lakier i kurz na silniku (silnik suchy jak pieprz, ale olej ma, bo już się bałem). Tylny dyfer lekko spocony. Od spodu korozja, ale głównie z wierzchu. Dziur nie ma ani wyjątkowo podejrzanych ognisk. Wydech chyba z tego najbardziej skorodowany, ale jeszcze sie trzyma dzielnie.
Powalczyłem troche z wiązka haka i okazało się, że sterownik ECS 5C028 padnięty (zadzwoniłem na wsparcie techniczne ECS w Holandii i po angielsku ladnie w 10 minut zdiagnozowaliśmy sterownik z multimetrem w ręku).
Następcą jest 5D033 (ten wychodzi, że jest już uniwersalny dla gniazd 7 i 13 pinowych).
Zepsuty odesłałem sprzedającego, a w to miejsce zamówiłem już następcę od innego.
Zobaczymy czy wszystko zadziała jak przyjedzie. Troche tył trzeba bylo rozbebeszyć, ale wiązki ori pasują do kostek i w ogole jak należy.
Nie wiem jak poliftowe P4, ale tutaj bede musiał plastik schowka na kanapę w bagażniku naciąć (2cm wedle instrukcji), żeby kabel położyć. Szkoda, mogli o tym pomyśleć w fabryce. |
Konrad |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10699 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 07-06-2022, 17:20
|
|
|
Załóż temat w Nasze Miśki |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
konrad911
Forumowicz
|
Wysłany: 07-06-2022, 17:45
|
|
|
Marcino napisał/a: | Załóż temat w Nasze Miśki |
Przez chwilę zastanawiałem się gdzie wrzucić wątek, ale będzie tu parę technicznych tematów pewnie, to lepiej niech w tym dziale zostanie.
Jakieś foty...
http://files.bearsgarage..../21C65A8276.jpg
http://files.bearsgarage....67553280563.jpg
http://files.bearsgarage....67553281925.jpg
http://files.bearsgarage....o/IMG_0018.jpeg
[ Dodano: 11-06-2022, 16:30 ]
A miało być tak pięknie - weekend, tarcze i klocki zdążyły przyjechać na czas.
Tył wymieniony, przód… w obu zaciskach zapieczone tloczki od wewnętrznej strony. Tak zapieczone, że nie ma sensu tego rozbierać przy cenie nowego zacisku (zamiennika).
No nic, czeka na kolejną paczkę z częściami :-/
PS. Sterownik świateł przyczepki (następca) przyjechał i wszystko w przyczepce dziala jak należy. Chociaż tyle do przodu.
[ Dodano: 12-06-2022, 17:41 ]
Jako, że prace z hamulcami stoją przez brak zacisków, to zabrałem się za montaż tylnego haka.
Oczywiście przy odkręcaniu śrubek M6 w niezliczonej ilości dookoła zakola i z tylnego chlapacza tak 2/3 z nich uległo zerwaniu :-/
Tak więc musiałem zza prawego tylnego koła wykręcić metalową ramkę do ktorej te wszystkie śrubki się mocują, co by je powykręcać (bez podgrzania TIGiem nie dało rady). Będę ten element przed montażem chciał pomalować, bo już trochę koroduje.
Zdemontowanie fabrycznej belki z hakami oraz chłodnicy klimy zza tylnego koła (?) dało dostęp do przymiarki haka (musze dorobić wzmocnienia na podłużnice, bo w haku używce z alledrogo nie było) i przy okazji odsłoniło trochę korozji.
http://files.bearsgarage....MG_0104_web.jpg
http://files.bearsgarage....MG_0105_web.jpg
Tak więc oczyściłem to młotkiem plus szczotką drucianą na wkrętarce, podobnie z drugiej strony nad wydechem i zabezpieczę póki co hammeritem. Skoro hak to przykryje, to niech się tam już nic nie rozwija dopóki porządnie nie wezmę się za zabezpieczenie podwozia.
No nic, jak zwykle dodatkowa robota, ale jakoś nie umiem koło takich kwiatków przejść obok.
[ Dodano: 13-06-2022, 14:06 ]
Tak się zastanawiam z czego zrobione są przednie zaciski i czym były "zabezpieczone", że po 15 latach tak skorodowały. Tylne wyglądają zdecydowanie lepiej. Rozbierałem już 40-50 letnie zaciski i nigdy nie było tak źle jak tutaj...
http://files.bearsgarage....ro/IMG_0108.jpg
http://files.bearsgarage....ro/IMG_0109.jpg
Walczę też z tymi dodatkowymi wzmocnieniami dla haka przykręcanymi do podłużnic, ale jak widać tutaj nie obędzie się też bez podcięcia zderzaka nieco.
http://files.bearsgarage....ro/IMG_0110.jpg
 |
Konrad |
Ostatnio zmieniony przez konrad911 14-06-2022, 12:04, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20995 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 13-06-2022, 14:24
|
|
|
Nie wiem ale czy tylko ja ale nie widzę fotek |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
|
|