Czyszczenie (demontaż?) parownika klimatyzacji |
Autor |
Wiadomość |
ktosikowy
Nowy Forumowicz
Auto: asx 1,6 blue sky edition 2014
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-05-2021, 09:05 Czyszczenie (demontaż?) parownika klimatyzacji
|
|
|
właśnie minęło 7 lat od kupna samochodu, mam go od nowości. dotychczas stosowałem czyszczenie klimatyzacji "granatami".
chciałbym jednak porządnie wyczyścić włącznie z parownikiem. gdzie w asx znajduje się parownik?
Czy jest możliwość aby zrobić to samodzielnie czy trzeba jechać do jakiegoś serwisu klimatyzacji.? |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 516 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 06-05-2021, 09:13
|
|
|
Parownik w ASX jest w tym samym miejscu co w innych autach. Samodzielne czyszczenie moim zdaniem nie wchodzi w rachubę. Po pierwsze trzeba to zrobić ciśnieniowo a po drugie odpowiednim środkiem chemicznym. W moim poprzednim niemieckim aucie robiłem to różnymi specyfikami, w tym takimi z górnej i drogiej relatywnie półki. Efekt był krótkotrwały. W końcu zrobiono mi to w ASO (nie każde to robi z uwagi na brak sprzętu) i był spokój dwa lata tj. do czasu sprzedaży auta. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
ktosikowy
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-05-2021, 09:20
|
|
|
"w takim samym miejscu jak w innych" tzn gdzie? jak d niego się dostać. mam odpowiedna chemię, urządzenie na sprężoną parę wodną, chciałbym spróbować zrobić to samodzielnie. ale gdzie dokładnie jest ten parownik? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 06-05-2021, 09:40
|
|
|
Cytat: |
"w takim samym miejscu jak w innych" tzn gdzie? |
 |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
ktosikowy
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-05-2021, 09:45
|
|
|
Czyli żeby tam się dostać to trzeba zdemontować deskę? Czy jest możliwość w przypadku tylko konieczności wyczyszczenia z drugiej strony spod maski? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24318 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 07-05-2021, 08:28
|
|
|
Od strony silnika masz tylko wyprowadzone króćce - czyścić można tylko od strony wnętrza.
Nie rozbierałem asx, ale skoro "jest tam, gdzie w każdym aucie" (co nie jest do końca prawdą, bo np. auta z klimą na tył mają go w tunelu środkowym), to zapewne trzeba zdjąć schowek przed pasażerem i wyjąć filtr (domniemam, że tam jest) - powstanie dziura przez którą można prysnąć czymś na parownik.
Używałem kiedyś specyfik Wurth, bo robił gęstą pianę i 1 spraj wystarczał na 2 auta (lub 2 czyszczenia jednego). Teraz mam specjalny atomizer używany przez speców do czyszczenia domowej klimy - litr kosztuje 40zł i wystarczy na kilkadziesiąt, może więcej, użyć.
Zdarzało mi się też czyścić parownik po wymontowaniu - ale to już poważniejsza sprawa, trzeba opróżnić układ, zmienić osuszacz bo się zawilgoci przez ten czas.
edit - psikanie przez kratki nawiewu jest totalnie bez sensu - one są tak zakręcone w podszybiu i najpierw trafiają na mieszalnik, który steruje proporcją z parownika/nagrzewnicy, że nie ma szans by dojść do parownika tą stroną |
|
|
|
 |
Fredi1
Forumowicz
Auto: Mitsubiahi Asx1.6DI-D 4wd
|
Wysłany: 12-05-2021, 12:35
|
|
|
Do parownik ciężko się dostać bo trzeba zwalić cały bufet ,wyciągnąć klimatronik tak jak do wymiany nagrzewnicy. Ja czyściłem parownik od spodu przez odpływ kondensatu. |
|
|
|
 |
Dzaru
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX 1.6 117KM
|
Wysłany: 12-06-2022, 16:53
|
|
|
Fredi1 napisał/a: | Do parownik ciężko się dostać bo trzeba zwalić cały bufet ,wyciągnąć klimatronik tak jak do wymiany nagrzewnicy. Ja czyściłem parownik od spodu przez odpływ kondensatu. |
Gdy wpuściłeś piankę przez odpływ, wypłynęła gdzieś we wnętrzu auta? wydaje mi się, że to najłatwiejsza droga do parownika bo dostęp jest bardzo trudny. Dało to odczuwalny efekt? |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 516 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 16-06-2022, 09:49
|
|
|
Dzaru napisał/a: | Fredi1 napisał/a: | Do parownik ciężko się dostać bo trzeba zwalić cały bufet ,wyciągnąć klimatronik tak jak do wymiany nagrzewnicy. Ja czyściłem parownik od spodu przez odpływ kondensatu. |
Gdy wpuściłeś piankę przez odpływ, wypłynęła gdzieś we wnętrzu auta? wydaje mi się, że to najłatwiejsza droga do parownika bo dostęp jest bardzo trudny. Dało to odczuwalny efekt? |
W przypadku parownika żadne pianki nie pomogą. Przerabiałem ten temat i dziś mogę powiedzieć, że szkoda pieniędzy i roboty. Tutaj trzeba solidnej chemii i odpowiednich narzędzi. Ja zrobiłem to w ASO w ubiegłym roku i jest ok. Przykry zapach zniknął ale na jak długo to nie wiem. Koszt 180 zł. W poprzednim aucie innej marki, jeszcze przez dwa lata tj. do chwili do sprzedaży było wszystko dobrze. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24318 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 16-06-2022, 12:09
|
|
|
A co ciekawe to porządna chemia kosztuje max. 50zł za butelkę 1l, która wystarczy na setkę aut... Ja mam do stacjonarnej klimy już od 2 lat spraj za 40zł, pryskam 2x w roku, do tego używam w aucie i zużyłem może 50ml... Ja używam specyfików włoskiej firmy Errecom. |
|
|
|
 |
Przemek87dk
Forumowicz
Auto: Mitsuboshi asx 1,6 mivec 117hk
Kraj/Country: Denmark
Dołączył: 25 Mar 2022 Posty: 84 Skąd: Budzislaw Koscielny i Jawor
|
|
|