|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1.8 GDI 98'] Słaby tylny nożny hamulec |
Autor |
Wiadomość |
adrian98
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI 99r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-08-2022, 23:24 [1.8 GDI 98'] Słaby tylny nożny hamulec
|
|
|
Dobry wieczór. 2 miesiące temu robiąc geometrie diagnosta przepuścił mi też profilaktycznie auto przez rolki. Werdykt? Słaby hamulec roboczy na tylnej ośce, ręczny za to idealny bo auto niemalże wylatywało z rolek po zaciągnięciu. Podejrzenie padło na zapieczone cylinderki. Zdjąłem bęben pod blokiem, cylinderki obydwa niemalże wypluwać płyn zaczynały. Jako że nie miałem za dużo wolnego czasu przez pracę podrzuciłem samochód do serwisu na całkowitą wymianę tylnego układu czyt. szczęki bębny cylinderki. Auto odebrałem, pojeździłem też trochę podocierałem układ i udałem się znowu na stację diagnostyczną. Rezultat identyczny jak poprzednie, ręczny wyśmienity, roboczy natomiast na tyle, z siłą około 30%. Usłyszałem diagnozę że możliwe że coś z pompą ABSu. Trochę mi się to nie klei kupy, bo wydaje mi się że akurat w przypadku pompy absu problem by występował "po skosie" niż dokładnie na jednej osi. Przewody hamulcowe wraz z płynem były robione rok, ABS na pewno sprawny bo całą zimę i wiosnę po dzień dzisiejszy przy ostrym depnięciu pedał wibruje a koła nie ulegają blokowaniu. Zanim udam się dalej do mechanika na diagnozy chciałbym się dowiedzieć czy ktoś miał podobny problem wcześniej. Czy to może być kwestia "lekko zapowietrzonego" układu? W mojej carismie zauważyłem że pedał hamulca łapie dosyć późno, w porównaniu z wieloma innymi autami którymi ostatnio jeździłem, ale jakoś nigdy nie zwracałem na to uwagi bo w moim odczuciu auto hamowało dobrze. W środku zimy podczas wypadu w góry cari dawała radę jak mało co, hamulce nigdy nie przyprawiły mnie o palpitacje serca. Z góry dziękuje za wszelaką pomoc, pozdrawiam. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 30-08-2022, 06:58
|
|
|
Mogą być trochę zapowietrzone ale może być też problem z pompą ABS. Brat kiedyś wymieniał pompę ABS w Carismie 1.6 2000r z podobnego powodu tylko u niego słabo hamowało jedno tylne koło. |
|
|
|
 |
|
|