|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS ALL] Przewody hamulcowe i sworznie wahacza |
Autor |
Wiadomość |
MSS_FAN
Forumowicz
Auto: MSS 1.6 2001 LPG
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-10-2022, 09:59 [MSS ALL] Przewody hamulcowe i sworznie wahacza
|
|
|
Hej,
czy ktoś orientuje się ile za robociznę mogą zawołać mechanicy w MSS? Chodzi mi o wymianę przewodów hamulcowych z tyłu (twardych). Muszę jeszcze sprawdzić przednie jak zdejmę koła, więc możliwe, że też będą do wymiany. Do tego obydwa sworznie wahacza z przodu. Tylko czy można dokupić i wymienić same sworznie czy trzeba całe wahacze? Oprócz tego brakuje mi gumy zabezpieczającej lewarek od dołu. Do tego też przyczepili się na przeglądzie. Ostatecznie samochód go nie przeszedł.
Może ktoś rzucić jakąś kwotę z częściami i robocizną na jaką powinienem się nastawić?
Nie wiem czy jeszcze warto dokładać do tego samochodu. Z drugiej strony silnik prima sort. Buda trochę zardzewiała, ale to jednak samochód, w którego wkładałem raczej mało pieniędzy, lałem paliwo i jeździło. Ewentualnie na jakie pieniądze mogę liczyćza zezłomowanie tego pojazdu? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21011 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 01-10-2022, 11:05
|
|
|
Jeśli piszesz o przewodach stalowych to najlepiej wymienić wszystkie od kół do pompy, to Twoje bezpieczeństwo.
Ja w 2015r. za 3 elastyczne (jeden był wcześniej wymieniony) + miedziane od kół, chyba do komory zapłaciłem łącznie 400zł.
Tylko to było u mechanika na wiosce a tam ceny odbiegają od miejskich .
Co do wahaczy, to jeśli masz jeszcze oryginalne to możesz wymienić same sworznie.
Ja kupowałem marki SIDEM, wymiana na stronę chyba płaciłem około 50zł.
Tylko zwróć uwagę na mocowanie bo chyba były z nakrętką i grzybkiem.
Gumę pod lewarek kupisz na allegro:
https://allegro.pl/oferta/mitsubishi-carisma-oslona-wybieraka-drazka-biegow-12379163804
Cenę sprawdź też w ASO bo może być niższa niż ta z allegro . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21948 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 01-10-2022, 20:42
|
|
|
Mam też Space Stara 1,6 z 2001 r. i sworznie są już te drugie, czyli bez gwintu i bez nakrętki. Co do kosztów wymiany rurek hamulcowych idących do tylnych zacisków to ok. 400 zł z materiałem. Wymiana sworznie prosta, ale trzeba wyjąć wahacz z auta, a czasami mogą się ukręcić śruby mocujące tylne tuleje do podwozia i wtedy robi się nieciekawie, więc i koszty robocizny wzrosną. |
|
|
|
 |
|
|