Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Płyn chłodniczy Asx 2019 2.0 benzyna
Autor Wiadomość
Kulos50 
Forumowicz

Auto: ASX 2019
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-10-2022, 17:42   Płyn chłodniczy Asx 2019 2.0 benzyna

Witam, zauważyłem w moim Asx minimalną wartość płynu chlodniczego, dokładnie mówiąc lekko ponad kreske minimum , dlatego pewnie jeszcze kontrolka sie nie świeci. Szczerze mówiąc nie wiem czy od nowości była taka wartość czy ubyło płynu... Na ostatnim przeglądzie w Aso 4 miesiące temu nic nie mowili że jest mało płynu.

Jaki płyn polecacie do tego silnika na dolewkę jak by poziom spadł mi poniżej minimum?
Taki który mogę wymieszać z tym oryginalnym od nowości.

Muszę obserwować i wrazie czego dolać i pewnie znaleźć przyczynę jak będzie dalej ubywało, auto na gwsrancji oczywiście.

Szkoda że tego płynu nie sprawdzilem po zakuoie auta, miałbym porównanie a tak teraz troche wrożenie z fusów czy ubyło płynu czy wlali minimum do zbiorniczka?

A swoją drogą nie powinno być pomiędzy min a max? Może już teraz powinienem dolać do średniej wartości zbiorniczka? Jesli tak to jaki płyn polecacie? Opakowanie 1litr w zupełności wystarczy a jeszcze zostanie bo wg książki wchodzi około 0.6l plynu do samego zbiorniczka.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 04-10-2022, 08:03   

Na zimnym silniku takie wskazania? - jeśli tak, to zostaw jak jest, nie dolewaj. A jak bardzo chcesz, to kup płyn w tym samym kolorze.

Kulos50 
Forumowicz

Wysłany: 04-10-2022, 08:36   

Krzyzak napisał/a:
Na zimnym silniku takie wskazania? - jeśli tak, to zostaw jak jest, nie dolewaj. A jak bardzo chcesz, to kup płyn w tym samym kolorze.

Na ciepłym silniku sprawdzałem, dziś chce na zimnym sprawdzić. A skąd mam wiedzieć jaki kolor mam wlany? Przez zbiorniczek nie widać a wlew płynu jest w innym miejscu, bliżej chlodnicy wg instrukcji (ksiązki).

W instrukcji podają że lać tylko oryginalny mitsubishi super long life coolant ale widziałem na necie tylko 5l baniaki za ponad 300zł... Piszą tez że mozna wlać inny płyn podobny, na bazie glikolu etylenowego.

adek 
Forumowicz
adek

Auto: ASX
Wysłany: 04-10-2022, 09:13   

Chwila, jak nie widać przez zbiornik wyrównawczy ? ja normalnie widzę kolor a jak chcę się upewnić to otwieram korek i zaglądam.
U mnie jest niebieski i najlepiej zadzwonić do ASO i spytać się co ewentualnie wlewają jako zamiennik.

Duży kwadrat z lewej strony na zdjęciu

Kulos50 
Forumowicz

Wysłany: 04-10-2022, 09:21   

adek napisał/a:
Chwila, jak nie widać przez zbiornik wyrównawczy ? ja normalnie widzę kolor a jak chcę się upewnić to otwieram korek i zaglądam.
U mnie jest niebieski i najlepiej zadzwonić do ASO i spytać się co ewentualnie wlewają jako zamiennik.
Obrazek
Duży kwadrat z lewej strony na zdjęciu

U mnie to inaczej wygląda, nie mam takiego korka , tylko coś innego z weżykiem na górze na zbiorniczku wyrównawczym. Wg instrukcji są dwa rodzaje zbiorniczków wyrównawczych i ja mam ten drugi, nie wiem czy jest to korek wogóle i czy jest odkręcany z węzykiem.

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 04-10-2022, 09:37   

Jeśli masz powyżej minimum to ja bym nic nie dolewał. Idzie zima a nie lato więc możliwość przegrzania silnika spada do zera.

Kulos50 
Forumowicz

Wysłany: 04-10-2022, 09:50   

jan1994 napisał/a:
Jeśli masz powyżej minimum to ja bym nic nie dolewał. Idzie zima a nie lato więc możliwość przegrzania silnika spada do zera.

Mam dosłownie kilka milimetrów nad poziomem minimum ale dziś sprawdze jeszcze na zimnym silniku.

[ Dodano: 04-10-2022, 11:26 ]
Sprawdziłem, na zimnym silniku mam trochę poniżej minimum w zbiorniczku ale kontrolka się nie pali. No i kolor zielony płynu.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 05-10-2022, 08:43   

To kup litr zimowego, np K2 Kuler albo Prestone żółty, który się miesza chyba ze wszystkim i dolej

Kulos50 
Forumowicz

Wysłany: 05-10-2022, 09:13   

Krzyzak napisał/a:
To kup litr zimowego, np K2 Kuler albo Prestone żółty, który się miesza chyba ze wszystkim i dolej

Tak właśnie myślałem żeby kupić k2 kuler zielony i dolać bo w aso to mają w dupie, dwa razy wczoraj dzwoniłem żeby spytać jaki płyn wlać , przyjmowali zgłoszenie, doradca serwisu miał zadzwonić do mnie , najpierw jeden doradca, później drugi i dupa, nikt nie zadzwonił, taka obsługa.

kuba!!! 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 98km 2003r
Wysłany: 06-10-2022, 09:49   

Kolor płynu nie ma znaczenia bo to tylko dodany barwnik. Ważne aby stosować ten sam rodzaj płynu. Jeśli masz płyn OAT to taki też dolej. Jeśli HOAT to lej właśnie taki. Nie wiem jaki masz rodzaj w tym asx, ja w Lancerze CS mam OAT więc taki leję i nie mam problemów.

Kulos50 
Forumowicz

Wysłany: 06-10-2022, 12:11   

kuba!!! napisał/a:
Kolor płynu nie ma znaczenia bo to tylko dodany barwnik. Ważne aby stosować ten sam rodzaj płynu. Jeśli masz płyn OAT to taki też dolej. Jeśli HOAT to lej właśnie taki. Nie wiem jaki masz rodzaj w tym asx, ja w Lancerze CS mam OAT więc taki leję i nie mam problemów.

No własnie nie wiem jaki zalali płyn fabrycznie . Dzwoniłem do ASO to powiedzieli że mam dolać plyn chłodniczy shella w kolorze niebieskim (seledynowym)
Tylko że jest kilka różnych typów płynu shella np 774C type G11 seledynowy, albo P-OAT który nie zawiera krzemianów o kolorze niebieskim. I weź tu bądź mądry który dolać.

Laknat 
Forumowicz

Auto: ASM MY17
Wysłany: 06-10-2022, 12:34   

Kulos50 napisał/a:
kuba!!! napisał/a:

No własnie nie wiem jaki zalali płyn fabrycznie . Dzwoniłem do ASO to powiedzieli że mam dolać plyn chłodniczy shella w kolorze niebieskim (seledynowym)
Tylko że jest kilka różnych typów płynu shella np 774C type G11 seledynowy, albo P-OAT który nie zawiera krzemianów o kolorze niebieskim. I weź tu bądź mądry który dolać.

W instrukcji na pewno pisze jaki ....

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 06-10-2022, 12:38   

Laknat napisał/a:

HOAT bez krzemianów, amin, azotynów ani boranów :wink:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 06-10-2022, 12:46   

kuba!!! napisał/a:
Kolor płynu nie ma znaczenia
a ja myślałem, że ten barwnik ma właśnie zadanie ułatwić nam wybranie odpowiedniego :)

kuba!!! 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 98km 2003r
Wysłany: 06-10-2022, 13:50   

apikus napisał/a:
Laknat napisał/a:

HOAT bez krzemianów, amin, azotynów ani boranów :wink:

HOAT zawiera krzemiany, jest to płyn hybrydowy posiada kwasy i zmniejszoną ilość krzemianów, bez krzemianowy jest OAT

Odpowiedz do tematu